Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
záznam a reprodukce zvuku
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
Barva zvuku Veronika Kučerová.
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Elektromagnetické vlny
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Tón, jeho výška a barva.
Zvuk.
Zvuk Zdroje zvuku.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chvění struny Veronika Kučerová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fyzika Zvuk.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Akustika.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Rezonance.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Zdroje zvuku Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Vznik a šíření zvuku.
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
Zvuk a hudba.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
Akustika Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice Název a.
AnotacePracovní list k procvičení základních poznatků o zvuku AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k.
Tón. Výška tónu (Učebnice strana 170 – 171) Zvukům vyvolaným pravidelnými kmity říkáme tóny. Vytvářejí je například hudební nástroje. Při hře na kytaru.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
Akustika kmity 4 Hudební zvuk–tón. TÓN A NĚKTERÉ FYZIKÁLNÍ VELIČINY CHARAKTERIZUJÍCÍ JEHO VLASTNOSTI Tónem nazýváme zvuk, vznikající v klasických hudebních.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Mechanické kmitání, vlnění
Zvuk a hudba.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Co slyšíš?
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Odraz vlnění obecná vlna x = 0  y = 0.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Zvukové jevy.
Odraz vlnění obecná vlna x = 0  y = 0.
ZVUK.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Mechanické kmitání, vlnění
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté ladičku upevníte do dřevěné rezonanční skříňky. Chvění ladičky se přenáší do chvění skříňky i vzduchu uvnitř tak, že přebírají frekvenci ladičky Tomuto jevu se říká rezonance (přenos chvění o stejné frekvenci). Tím se zvětší výkon zdroje zvuku. Rozechvěje se skříňka i sloupec vzduchu uvnitř, vzniká nucené chvění. Chvějící se těleso nevydává zvuk, který by odpovídal jen jedinému kmitočtu. Chvějící se struny, tyče atd. vydávají základní tón jako tón nejnižšího kmitočtu, který slyšíme nejsilněji Spolu s ním vydává i další tóny, jejichž kmitočty jsou celé násobky kmitočtu základního tónu – tyto vyšší tóny nazýváme tóny harmonické, slyšíme je značně slaběji než tóny základní. Tyto vyšší tóny dodávají základnímu tónu „barvu“. Proto rozeznáme zvuk houslí od struny klavíru, i když mají stejný základní tón.

Strunné nástroje vytvářejí tóny s frekvencemi od 30 Hz do 4 kHz. Samostatná struna se svým povrchem stýká s malým počtem částic vzduchu a její tón zní slabě. Když se kmity struny přenesou na ozvučnou skříňku, tón se zesílí. Chvění ladičky může vyvolat i nucené chvění ve sloupci vzduchu v trubici. Měníme-li délku sloupce vzduchu, pro jistou délku vzduchového sloupce se tón ladičky zesílí. V tomto případě je vzduchový sloupec v rezonanci s tónem ladičky. Varhanní píšťaly mají pro různé tóny různé délky. Pro nejhlubší tóny kolem 20 Hz jsou píšťaly dlouhé i několik metrů. Přenos chvění o stejné frekvenci nazýváme rezonance (nucené kmitání). Rezonancí dochází k zesílení zvuku např. ladičky nuceným kmitáním jiného tělesa např. desky stolu.