Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_073_Detergenty Ch_073_Detergenty a pesticidy_Detergenty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Ch_040_Ethery Ch_040_Deriváty uhlovodíků_Ethery Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

LIPIDY, důležité přírodní látky

Tuky tvoří 1 % hmotnosti člověka. Jsou obsaženy v různých semenech, plodech rostlin a v živočišných tkáních. Oleje se získávají z rostlin (slunečnice, mák, len) nebo živočichů - sádlo (prase domácí), lůj (kráva). Nejčastěji jsou to kapalné oleje nebo tuhé látky.

V běžném životě tvoří složku potravy a taky jsou příčinou nadbytečné hmotnosti člověka (ukládají se v podkožném vazivu), chrání organismy před ztrátou tělesného tepla.

Tuky umožňují vstřebávání tzv. lipofilních vitamínů (A, D, E, K a karoteny) a ukládá se v nich energie v dvojnásobném rozsahu než v sacharidech nebo bílkovinách.

Nejdůležitější složkou tuků jsou mastné kyseliny (MK). Vliv tuků na lidské zdraví závisí právě na složení mastných kyselin. Mastných kyselin je velké množství a podle své chemické struktury se dělí na nasycené a nenasycené.

● Mnoho lidí ve svém jídelníčku tuky omezuje, protože se obává jejich vysoké energetické hodnoty – v jednom gramu totiž dodávají dvojnásobné množství energie než bílkoviny a sacharidy. ● Optimální množství tuků by mělo tvořit 30 % z celkové přijaté energie za den (u fyzicky aktivních jedinců 35 %).

●O●Odborníci doporučující snížit ve stravě příjem živočišných tuků a zvýšit podíl rostlinných olejů a kvalitních výrobků z nich vyrobených. ●J●Je nutné si uvědomit, že velmi záleží na kvalitě. ●M●Měli bychom preferovat olej olivový a řepkový (nejlépe bez tepelné úpravy), protože má optimální zastoupení mastných kyselin. ●K●Kromě snížení konzumace živočišných potravin s vysokým obsahem tuku, jako je tučné maso, uzeniny, plnotučné mléko a mléčné výrobky, bychom měli omezit také lahůdkářské výrobky, některé cukrářské výrobky, trvanlivé a jemné pečivo (k jejich výrobě je totiž velice často používán kokosový nebo palmojádrový tuk, který má naprosto nevhodné složení mastných kyselin).

Co jsou dobré a co špatné tuky: Dobré tuky Pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a podporují správný růst a vývoj dětí rostlinné živočišné (slunečnicový, (rybí tuk) řepkový, olivový a sojový olej, arašidy aj.) Špatné tuky Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a tím riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění nasycené trans mastné kyseliny živočišné (sádlo živočišné (máslo) uzeniny) rostlinné rostlinné (dorty, (čokoláda, pečivo, polevy) náhražkyčokolád)

Co dokáže udělat tuk s naším tělem: jEUClmA

Tuky a oleje se používají taky k technickým účelům. Mají široké uplatnění např. při výrobě nátěrových látek, kosmetických přípravků atd. Běžnou surovinou pro výrobu mýdel je živočišný lůj.

Vyberte správnou odpověď: ANO NE ● Tuky jsou surovinou pro výrobu mýdel. Ž S ● Tuky jsou rozpusatné ve vodě. H L ● Tuky jsou důležité pro vstřebávání vitamínů A,D,E,K. U J ● Živočišné tuky se získávají lisováním živočišných tkání. M K ● Tuky chrání organizmy před ztrátou tělesné teploty. N E ● Tuky chrání vnitřní orgány lidského těla před mechanickým poškozením. U I ● Tuky mají nízký obsah energie. C T ● Nadměrná konzumace tuků nezpůsobuje obezitu. A Í ● Při správném řešení vyjde výraz: …

Vyberte správnou odpověď: ANO NE ● Tuky jsou surovinou pro výrobu mýdel. Ž S ● Tuky jsou rozpusatné ve vodě. H L ● Tuky jsou důležité pro vstřebávání vitamínů A,D,E,K. U J ● Živočišné tuky se získávají lisováním živočišných tkání. M K ● Tuky chrání organizmy před ztrátou tělesné teploty. N E ● Tuky chrání vnitřní orgány lidského těla před mechanickým poškozením. U I ● Tuky mají nízký obsah energie. C T ● Nadměrná konzumace tuků nezpůsobuje obezitu. A Í ● Při správném řešení vyjde výraz: ŽLUKNUTÍ.

Návrh laboratorní práce: Důkaz tuků ● Na několik ubrousků dejte tyto potraviny: kousek chleba, salámu, sýra, másla, jablka a trochu mouky. ● Každý ubrousek přehněte a přitiskněte k potravině. ● Po minutě potravinu vyndejte a ubrousky položte na teplé místo, např. topení. ● Pozorování a závěr: ● Potraviny, které obsahují tuk, zanechávají na ubrousku skvrnu, která ani po 5 minutách na topení nezmizí na rozdíl od mokré skvrny, která se vypaří.

POUŽITÉ ZDROJE: ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN ● Obr.1: File:Pomazánkové máslo 587.JPG. Commons.wikimedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: File:Portugalshop-olivovy-olej-extra-panensky.jpg. Commons.wikimedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.3: Chlebíček. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.4: Hot dog. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.5: Stock Photo: The Skateboarder. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.7: Royalty Free Stock Image: Piece of natural soap. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.8: Stock Photography: Body lotion. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.9: Stock Photography: Violet body shampoo. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.10: Stock Image: Docosahexaenoic acid (DHA, omega-3 fatty acid). [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obezita. [online] [cit ]. Dostupné z: