Nízkomikrobiální strava Mgr. Kateřina Krčková Mgr. Jana Stávková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Léčba po transplantaci ledviny
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Civilizační choroby a výživa
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Škola: Praktická škola dvouletá
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Ošetřovatelská péče o nemocného po transplantaci kostní dřeně
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Příprava stravy v rodině
Alimentární onemocnění
Plísně a jejich jedy v potravinách
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Probiotika a prebiotika
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Výživa novorozence a kojence
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Praktické použití nových metod pro výrobu pokrmů Institucionální program UTB Zlín (2014)
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Nízkomikrobiální strava IZOLAČNÍ DIETA
Název projektu: Moderní škola
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Nízkomikrobiální strava Mgr. Kateřina Krčková Mgr. Jana Stávková

Teoretická část Protinádorová chemoterapie a nežádoucí účinky Transplantace krvetvorných buněk a režimová opatření po transplantaci Neutropenie Mikroorganismy v potravinách Nízkomikrobiální strava

CHT a nežádoucí účinky Léčba zhoubných nádorů; přípravná fáze na transplantaci kostní dřeně NÚ: nevolnost a zvracení, mukozitida, průjem, zácpa, nechutenství, bolest, kardiotoxicita, nefrotoxicita, neurotoxicita, plicní toxicita, kožní toxicita, hepatotoxicita, gonadotoxicita Útlum kostní dřeně, tj. krvetvorby (myelosuprese) - krvácivé projevy, anémie Snížená obranyschopnost organismu → infekční komplikace !!! NEUTROPENIE

Neutropenie = Snížení počtu bílých krvinek (neutrofilních granulocytů) pod 1, /l  snížená obranyschopnost Neutrofilní granulocyty Nejpočetnější složka bílých krvinek Schopnost fagocytózy (pohlcení a destrukce cizorodých látek v těle) Chrání organismus před mikroorganismy pronikajícími do těla (bakterie, viry, plísně) Výrazný pokles těchto buněk imunitního systému snižuje schopnost organismu bránit se proti infekcím a zvyšuje riziko vzniku komplikací nejen u onkologicky nemocných pacientů Zdrojem infekce: vnější prostředí, potraviny

Neutropenie Vznik v důsledku chemoterapeutické léčby Jako následek transplantace krvetvorných buněk a užívání imunosupresivních léčiv 3 stupně neutropenie: Mírná - počet neutrofilů < 1, /l - mírné riziko infekce Středně závažná < 0, /l – střední riziko infekce Velmi závažná < 0, /l – velmi vysoké riziko infekce

Transplantace kostní dřeně Léčba poruch krvetvorby, imunodeficience, některých druhů zhoubných nádorových onemocnění (např. leukemie, lymfom, mnohočetný myelom) Podání krvetvorných buněk do žíly Rozdělení: a) autologní (transplantace vlastní kostní dřeně téhož pacienta) b) alogenní(dárcem „cizí“ dárce) c) syngenní (dárcem jednovaječné geneticky identické dvojče)

Přípravný režim k transplantaci Podstoupení několikadenní vysokodávkové CHT (či RT)- riziko: NÚ stejné jako u protinádorové CHT, ale větší intenzita NÚ (vyšší dávky) Cíl: zničit maligní klon nádorových buněk, potlačit imunitní systém pacienta a uvolnit místo pro „nové“ buňky Součástí přípravného režimu (i potransplantačního) je podávání imunosupresivních léků  +/ snižují odmítnutí štěpu, -/ výrazně oslabují imunitu pacienta (snižují počet bílých krvinek)

Autologní transplantace Imunosupresiva nejsou nutná Alogenní transplantace Nutná imunosupresiva Reakce štěpu proti hostiteli

Režimová opatření po transplantaci Edukace Nemocný, rodina, příbuzní, personál Hraje významnou úlohu v prevenci vzniku infekce Podpůrná léčba ATB, protiplísňové léky, imunoglobuliny, růstové faktory, infuze-krevní destičky, červené krvinky Hygiena Každodenní celotělová hygiena, koupel po stolici Časté mytí rukou (po toaletě, před jídlem) + dezinfekce Hygiena o DÚ měkkým kartáčkem Ochrana pokožky před zraněním, poškozením Péče o žilní kanyly Vyhýbat se vyšetření per rectum, podávání rektálních čípků, zavádění močových katetrů

Režimová opatření po transplantaci Prostředí - po transplantaci, snížení počtu bílých krvinek, 1-3 týdny? Umístění pacienta v tzv. „aseptickém pokoji“ (sterilní) HEPA filtry s laminárním prouděním vzduchu V pokoji vyšší tlak vzduchu než v okolním prostředí Sterilizace předmětů Komunikace s návštěvou přes skleněnou zeď Strava - nízkomikrobiální dieta

Režimová opatření po transplantaci

Prostředí -po zvýšení počtu bílých krvinek Přemístění pacienta na pokoj s označením „izolační pokoj“ Co nejmenší počet osob na jednom pokoji, bez infekce Vstup do pokoje s rouškou na ústech, dezinfekce rukou Na pokoji nejsou živé květiny, zvlhčovače vzduchu Denní úklid, neprášit V domácím prostředí se vyhýbat místům s velkým počtem lidí, zvířatům

Režimová opatření po transplantaci

Nízkomikrobiální dieta = neutropenická (neutropenic diet), sterilní, nízkobakteriální Cíl: snížit riziko vzniku alimentárního onemocnění ?Indikace: dle počtu neutrofilů (< 0,5 x 10 9 /l), týden/den před transplantací, na začátku přípravného režimu- nejednotné názory Doporučená délka dodržování diety: o Po alogenní transplantaci 6 měsíců o Po autologní transplantaci 1-3 měsíce o Dle počtu neutrofilů (>1 x 10 9 /l) V nemocnici brána jako dieta izolační Pacient dbá na osobní hygienu, vyhýbá se rizikovému prostředí (velké množství lidí), používá roušku na ústa, omezený kontakt se zvířaty, vyskytuje se v čistém prostředí (uklizené místnosti)

Zásady nízkomikrobiální diety

Potraviny zdravotně nezávadné, bez podezřelé barvy, vůně, konzistence Kontrolujeme neporušenost obalu, doba použitelnosti/ trvanlivosti Vhodné skladovací podmínky Tepelné zpracování potravin! Připravenou stravu podávat pouze čerstvou Hygiena při manipulaci s potravinami, přípravě pokrmů Čisté nádobí, náčiní a utěrky Nestravovat se ve veřejných stravovacích zařízeních (restaurace, rychlé občerstvení, točená zmrzlina) Voda jen z ověřeného zdroje, převařená nebo speciální minerální vody Koření nepřidávat do hotového pokrmu

Mléko a mléčné výrobky Vhodné Mléko - jen označené UHT, sterilizované vysokou teplotou (ne dlouho otevřené) Tavené sýry, tvrdé sýry - zabalené v alobalu, vakuově balené Mléčné výrobky vyrobené z mléka ošetřeného UHT - krémové sýry, cottage, ricotta Jogurty (bez živých kultur, např. termizované tvarohy, termix, Lipánek, Créme pudink, Danette, Monte) Nevhodné Čerstvé sýry, krájené vážené sýry - prodávané v supermarketech za pultem s masnými výrobky Plísňové sýry (niva, hermelín, roquefort, gorgonzola), kysaná smetana, zrající sýry (tvarůžky, Romadur) Jogurty obohacené živými kulturami Zakysané mléčné výrobky Sýry obsahující tepelně neupravenou zeleninu (jen přírodní sýry)

Probiotika „FAO/WHO charakterizuje probiotikum jako živé mikroorganismy, které v adekvátním množství působí pozitivně na zdraví člověka.“ Příznivě působí na střevní mikroflóru Chrání střevní sliznici před vznikem infekcí Zmírňují příznaky laktátové intolerance Zlepšují funkci imunitního systému Snižují hladinu sérového cholesterolu Prevence průjmových onemocnění…. Označení „probiotický“  počet živých mikroorganismů ve finálním výrobku musí být alespoň 10 6 – 10 8 KTJ/ml

Probiotika POZOR! i přes pozitivní účinky probiotik na lidský organismus existují případy, kdy se užívání probiotik nedoporučuje! – onemocnění narušující funkci imunitního systému (HIV/AIDS), autoimunitní onemocnění (lupus erythematodes, Sjögrenův syndrom, revmatoidní arthritis), některá nádorová onemocnění (leukemie) léčená CHT či imunosupresivy Protinádorová léčba narušuje střevní sliznici (zabraňuje průniku MO do krevního řečiště), v kombinaci s probiotiky může zvýšit riziko infekce, proto se probiotikům raději vyhýbáme nebo jejich užívání konzultujeme s lékařem Výrobky s největším množstvím probio kultur - firma Danone, Meggle, Hollandia, Olma, Mlékárny Valašské Meziříčí (jogurty z Valašska), Laktos (Pacholík, Smetánek)

Maso a uzeniny Vhodné Jakékoliv druhy masa a uzenin - dobře tepelně upraveny nebo konzervovány Salámy a šunky - komerčně zabalené, vakuově balené Párky - uvařené (omezeně) Nevhodné Zabíjačky (tlačenky, ovary, sekaná apod.) Syrové maso (např. „tatarák“) Domácí uzené maso a klobásky Salámy s plísní na povrchu (maďarské salámy) Uzeniny vyráběné sušením syrového masa (Lovecký, Poličan, Herkules, Čabajka) Krájené vážené salámy prodávané za pultem

Pečivo, přílohy, pochutiny Vhodné Všechny čerstvé druhy pečiva Bramborové chipsy, preclíky, popcorn, tortilla, palačinky, vafle Vařené obiloviny a obilné výrobky, těstoviny, rýže, brambory Nevhodné Špatně skladované pečivo (např. v igelitových sáčcích – riziko zaplísnění!) Tepelně neupravené obilné výrobky Pečivo a cereálie obsahující tepelně neupravené ořechy (pečivo s obsahem semen – slunečnice, sezam, len, mák) Bramborový salát se syrovou zeleninou nebo vejci

Ryby, dary moře Vhodné Všechny zmrazené, konzervované nebo čerstvé, ale dobře tepelně upravené (přes 70 °C). Nevhodné Syrové (sushi), uzené (makrely), marinované (pečenáče, zavináče) Tepelně nezpracované mořské plody (např. ústřice) Vejce Vhodné Dobře tepelně upravené (omeleta, vařené natvrdo, míchaná – dostatečně dlouho) Nevhodné Syrová, „ztracená“ vejce, vařená naměkko

Ovoce, ořechy Vhodné Ovoce, které lze oloupat nebo dobře umýt Kompoty a džemy - komerčně vyrobené Ořechy - tepelně upravené v pečivu Nevhodné Jahody, maliny, ostružiny, rybíz, třešně, švestky a další ovoce, které nejde dobře umýt Ořechy a sušené ovoce (bývají častým zdrojem plísní)!

Zelenina Vhodné Všechna tepelně upravená, sterilovaná Z čerstvých druhů pouze ty, které lze oloupat, případně dobře umýt Nevhodné Cibule a česnek - čerstvé Syrový salát, čínské zelí a restovaná zelenina Kysané zelí a zelenina konzervovaná kvašením

Tuky Vhodné Máslo, margaríny, kvalitní rostlinné oleje, chlazené vepřové sádlo Komerčně vyrobené majonézy a salátové dresinky Nevhodné Domácí majonézy a salátové dresinky (čerstvá vejce) Dezerty Vhodné Domácí nebo kupované sladké koláče, pečivo, pudinky Žvýkačky, želé bonbony, tvrdé bonbony, sušenky, piškoty Jednotlivé balení zmrzliny (nanuk) Nevhodné Krémové pečivo, zákusky, čokoláda, točená zmrzlina Dezerty s tepelně neupravenými ořechy Tepelně neupravené vločky a müsli Zmrzlina v kornoutku

Ostatní Vhodné Sůl, cukr, ocet Koření (tepelně zpracované) Komerčně pasterizovaný med Sirup, kečup, hořčice, sójová omáčka, maggi, olivy - po otevření skladovat v lednici Konzervovaná dětská výživa Nevhodné Syrový med Pivovarské kvasnice (pokud nejsou tepelně upraveny) Kakaový prášek Mák, sezam Sušené houby Instantní pokrmy Koření, které nebylo tepelně zpracováno v pokrmu

Nápoje Vhodné Balená voda, minerální balené vody Voda převařená (déle než 1 minutu) - převařenou vodu uchováváme v čisté, zakryté nádobě a uchováváme ji nejdéle 2 dny Pacienti by se měli v místě bydliště informovat na hygienické stanici o kvalitě pitné vody Čaj a káva, pokud byla při jejich přípravě použita převařená voda Nápoje v plechovkách, lahvích a prášky pro výrobu nápojů, džus pasterovaný Nutriční doplňky tekuté nebo práškové Nápoje pro sportovce Nevhodné Voda ze studny, točené pivo, víno, nepasterované ovocné a zeleninové džusy (šťávy) Voda z vodovodu Káva z automatu (nepřevařená voda)

Zásady nízkomikrobiální diety - shrnutí Zakázané potraviny ???????

Zásady nízkomikrobiální diety - shrnutí Zakázané potraviny Tepelně neupravené potraviny (mléko, maso, vejce) Ohřáté pokrmy Zrající, plísňové sýry Jogurty s živou kulturou Fermentované salámy Salámy, sýry, pomazánky kupované za pultem Ořechy a sušené ovoce častým zdrojem plísní! Majonézy, dresinky (domácí) Kysané zelí a jiná kvašená zelenina Ovoce a zelenina, která jde špatně umýt Uzené potraviny

Děkuji za pozornost

Literatura KRČKOVÁ, K. Nízkomikrobiální strava onkologických pacientů. Brno: Masarykova univerzita, Bakalářská práce.