Základy umělé výživy Děláme vše správně?
Úvod – normální a stresové hladovění Cíle umělé výživy Substráty pro umělou výživu Umělá výživa dle způsobu podání Děláme vše správně?
Hladovění Energetické rezervy organismu (80kg štíhlý pacient): –sacharidy: 0,6 kg = 600x4 kcal = 2 400kcal –lipidy: 15kg = x9 kcal = kcal –proteiny: 10 kg = 10000x4kcal =40 000kcal Potřeba energie: –1 kcal/kg/hod (nestresovaný muž)
Normální hladovění vidíme na LDN, anorektičky, rozvojové země dokonalá hormonální adaptace: –maximální šetření glukózy a tělesných proteinů (dlouho normální albumin) –přechod na využití tuků, ze kterých vznikají ketolátky výsledek = kachexie stav je zcela reverzibilní přívodem živin
Stresové hladovění vidíme u kriticky nemocných stresová reakce vede k patologické metabolické odpovědi –proteolýza (až 1kg svalové hmoty denně!) sval. slabost, imunosuprese, horší hojení ran, hypalbuminemie –hyperglykémie –tuky se mobilizují relativně málo stav není reverzibilní prostým přívodem živin
Cíle umělé výživy Poskytnout energetické substráty –kriticky nemocní: hypokalorická výživa (80% výdeje) Poskytnout esenciální živiny –esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny, vitaminy a stopové prvky Zabránit atrofii střeva: „If gut works, use it!“ „Farmakonutrice“: speciální živiny-léčiva, modulující průběh nemoci
Substráty pro umělou výživu - sacharidy Glukóza a její polymery (maltodextriny) 4 kcal/1g Denní potřeba: g (odpovídá ml G20) NÚ: glykémie, produkce CO2, produkce laktátu a TG v játrech
Substráty pro umělou výživu - lipidy Triacylglyceroly a fosfolipidy 9 kcal/g Sojový olej, vaječný lecithin LCT, MCT Zdroj esenciálních mastných kyselin NÚ: TG, imunita, „fat overload syndrome“
Substráty pro umělou výživu: AK a proteiny Aminokyseliny a proteiny (kasein) 4 kcal/g Potřeba u kriticky nemocných: 1,5g/kg/den (70kg: 700ml 15% AK)
Substráty pro umělou výživu: ostatní Vláknina („fibre“) v enterální výživě Vitamíny a stopové prvky Farmakonutrice: glutamin (Dipeptiven), arginin, omega-3 MK, antioxidanty…
Algoritmus sestavení umělé výživy Je indikována umělá výživa? Kolik dodat energie? Kolik dodat aminokyselin? Jsou indikovány lipidy? Je třeba dodávat vitamíny a stopové prvky? Vlákninu? Speciální substráty? Jakou cestou dodávat živiny?
Umělá výživa dle způsobu podání Enterální (EN): –p.o. (sipping) –do žaludku (NGS, PEG) –do jejuna (NJS, jejunostomie) Parenterální (PN)
EN versus PN EN má vždy přednost před PN, nejsou-li kontraindikace –perforace střeva –ischemie střeva cévního původu –aktivní píštěle…
EN: kdy začít? Začátek během hodin se jeví jako nejvýhodnějsí
Problémy EN Reziduum v žaludku aspirace, nauzea: Riziko: sedativa, opiáty, NA Co s tím? –250 ml jako práh tolerance má lepší výsledky a stejně aspirací jako 150 ml (Pinilla, JPEN, 2001) –prokinetika (Metoklopramid). Prvních 5 dní každému? –poloha v polosedu (45st) –zvážit enterální přístup místo gastrického
NJS vs. NGS - pneumonie
Problémy EN Průjem: –Je příčinou průjmu EN? Antibiotika? STOP test (24 hod) –Živíme-li do krátkého střeva, zánětu či slizniční atrofie, zvážit záměnu za elementární či semielementární EN –vláknina u onemocnění colon –úplné zastavení EN až poslední možností
Problémy EN Ostatní: –obstrukce sondy –migrace či vytažení sondy –tlakové nekrózy –místní zánětlivé či krvácivé komplikace chirurgických vstupů (PEG), prosakování –metabolické komplikace
Parenterální výživa Indikace: u pacientů, které nelze živit enterálně A ZÁROVEŇ –malnutrice už před začátkem kritického onemocnění –od 10. dne pobytu na JIP –individuální zřetelné indikace např: hojně secernující píštěle GIT…..
Parenterální výživa Pacienti bez preexistující malnutrice do 10. dne pobytu na JIP – srovnání PN versus i.v. tekutiny vč. glukózy: –stejná mortalita –více infekčních komplikací a trend k delšímu pobytu na JIP (data z metaanalýzy 4 velkých studií u pacientů s polytraumatem, s těžkou pankreatitidou a po velkých chirurgických výkonech: Heyland, JPEN, 2003) Závěr: rutinní užití PN u kriticky nemocných není indikováno
PN jako doplněk EN EN není možno dosáhnout kýženého příjmu energie a živin. Je indikováno jejich doplnění parenterálně?
Závěry: EN přináší kriticky nemocným zřetelný benefit. Sestra u lůžka klíčovým způsobem rozhoduje o úspěšnosti EN po edukacích sester a zavedení protokolu EN stoupl počet kalorií dodaných EN z 52 na 86% cílového množství (D.A.Spain, JPEN, 1999) Indikaci PN samotné i doplňkové je třeba individuálně vážit.
Cena za pac. a den Enterální výživa –Diason LE, 2000 ml, 1500kcal= 226 g glukózy, 84 g TG, 86 g proteinů, 3g vlákniny, vitamíny + stop. prvky CELKEM 568 Kč Parenterální výživa –2x500ml G20=104,- –Intralipid 20% 420ml = 433,- Kč –Aminoplasmal 15% 570ml = 413,8 Kč –(Multibionta 1amp 44,8 Kč, Addamel 67,9 Kč) CELKEM 1062,7 Kč
Trocha ekonomie 1 pacient živený EN:PN = 50%:50% převedený na EN:PN = 100:0% znamená úsporu 247 Kč/den Při 3 pacientech na UP a RES za rok úspora: ,- Kč
Trocha ekonomie Kč = 1084 kg hovězí svíčkové á 499 Kč/kg Dobrou chuť!