Základy umělé výživy Děláme vše správně?. Úvod – normální a stresové hladovění Cíle umělé výživy Substráty pro umělou výživu Umělá výživa dle způsobu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Konference se zaměřením
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
JÁTRA.
Výplach žaludku.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Studie Greet Van den Bergheové
Základy intenzivní medicíny
II. interní klinika FN u sv. Anny v Brně
Zásady výživy sportovce
Léčebná výživa Léčba chronických ran a prevence malnutrice
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Cukrovka Diabetes mellitus
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Výživa ve stáří.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Choroby střev.
HOBITI.
Výživa.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Abdominální tuk a metabolické riziko
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
IMMUBLEND.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Hormonální regulace glykémie
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Poznámky k metabolismu
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Enterální a parenterální výživa
Akutní metabolický stres
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Nutriční podpora v IP Vladimír Šrámek ARK, FN uSA v Brně.
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Výživa běžců.
Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81)
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Základy enterální výživy a její možné komplikace
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Výživa u traumatu František Duška KAR 3. LF UK Traumacentrum FNKV.
Energetický metabolismus František Duška Prezentace ke stažení na
Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy
Zásady nutriční podpory: současné kontroverze František Duška Klinika anesteziologie a resuscitace 3. LF UK a FNKV.
Novinky v enterální výživě. 2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora.
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Časná enterální výživa v chirurgii Zuzana Šerclová Chirurgická klinika FN Na Bulovce IPVZ a 1. LF UK Přednosta: Prof. MUDr. F. Antoš, CSc.
Enterální a parenterální výživa Jana Stávková Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU.
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Základy umělé výživy Mgr. Jana Spáčilová
Nutriční podpora nemocných, psychologická podpora nemocných
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Výživa v chirurgii.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Léčebná výživa - podzim 2016 Jana Spáčilová
Výživa.
Transkript prezentace:

Základy umělé výživy Děláme vše správně?

Úvod – normální a stresové hladovění Cíle umělé výživy Substráty pro umělou výživu Umělá výživa dle způsobu podání Děláme vše správně?

Hladovění Energetické rezervy organismu (80kg štíhlý pacient): –sacharidy: 0,6 kg = 600x4 kcal = 2 400kcal –lipidy: 15kg = x9 kcal = kcal –proteiny: 10 kg = 10000x4kcal =40 000kcal Potřeba energie: –1 kcal/kg/hod (nestresovaný muž)

Normální hladovění vidíme na LDN, anorektičky, rozvojové země dokonalá hormonální adaptace: –maximální šetření glukózy a tělesných proteinů (dlouho normální albumin) –přechod na využití tuků, ze kterých vznikají ketolátky výsledek = kachexie stav je zcela reverzibilní přívodem živin

Stresové hladovění vidíme u kriticky nemocných stresová reakce vede k patologické metabolické odpovědi –proteolýza (až 1kg svalové hmoty denně!)  sval. slabost, imunosuprese, horší hojení ran, hypalbuminemie –hyperglykémie –tuky se mobilizují relativně málo stav není reverzibilní prostým přívodem živin

Cíle umělé výživy Poskytnout energetické substráty –kriticky nemocní: hypokalorická výživa (80% výdeje) Poskytnout esenciální živiny –esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny, vitaminy a stopové prvky Zabránit atrofii střeva: „If gut works, use it!“ „Farmakonutrice“: speciální živiny-léčiva, modulující průběh nemoci

Substráty pro umělou výživu - sacharidy Glukóza a její polymery (maltodextriny) 4 kcal/1g Denní potřeba: g (odpovídá ml G20) NÚ:  glykémie,  produkce CO2,  produkce laktátu a TG v játrech

Substráty pro umělou výživu - lipidy Triacylglyceroly a fosfolipidy 9 kcal/g Sojový olej, vaječný lecithin LCT, MCT Zdroj esenciálních mastných kyselin NÚ:  TG, imunita, „fat overload syndrome“

Substráty pro umělou výživu: AK a proteiny Aminokyseliny a proteiny (kasein) 4 kcal/g Potřeba u kriticky nemocných: 1,5g/kg/den (70kg: 700ml 15% AK)

Substráty pro umělou výživu: ostatní Vláknina („fibre“) v enterální výživě Vitamíny a stopové prvky Farmakonutrice: glutamin (Dipeptiven), arginin, omega-3 MK, antioxidanty…

Algoritmus sestavení umělé výživy Je indikována umělá výživa? Kolik dodat energie? Kolik dodat aminokyselin? Jsou indikovány lipidy? Je třeba dodávat vitamíny a stopové prvky? Vlákninu? Speciální substráty? Jakou cestou dodávat živiny?

Umělá výživa dle způsobu podání Enterální (EN): –p.o. (sipping) –do žaludku (NGS, PEG) –do jejuna (NJS, jejunostomie) Parenterální (PN)

EN versus PN EN má vždy přednost před PN, nejsou-li kontraindikace –perforace střeva –ischemie střeva cévního původu –aktivní píštěle…

EN: kdy začít? Začátek během hodin se jeví jako nejvýhodnějsí

Problémy EN Reziduum v žaludku  aspirace, nauzea: Riziko: sedativa, opiáty, NA Co s tím? –250 ml jako práh tolerance má lepší výsledky a stejně aspirací jako 150 ml (Pinilla, JPEN, 2001) –prokinetika (Metoklopramid). Prvních 5 dní každému? –poloha v polosedu (45st) –zvážit enterální přístup místo gastrického

NJS vs. NGS - pneumonie

Problémy EN Průjem: –Je příčinou průjmu EN? Antibiotika?  STOP test (24 hod) –Živíme-li do krátkého střeva, zánětu či slizniční atrofie, zvážit záměnu za elementární či semielementární EN –vláknina u onemocnění colon –úplné zastavení EN až poslední možností

Problémy EN Ostatní: –obstrukce sondy –migrace či vytažení sondy –tlakové nekrózy –místní zánětlivé či krvácivé komplikace chirurgických vstupů (PEG), prosakování –metabolické komplikace

Parenterální výživa Indikace: u pacientů, které nelze živit enterálně A ZÁROVEŇ –malnutrice už před začátkem kritického onemocnění –od 10. dne pobytu na JIP –individuální zřetelné indikace např: hojně secernující píštěle GIT…..

Parenterální výživa Pacienti bez preexistující malnutrice do 10. dne pobytu na JIP – srovnání PN versus i.v. tekutiny vč. glukózy: –stejná mortalita –více infekčních komplikací a trend k delšímu pobytu na JIP (data z metaanalýzy 4 velkých studií u pacientů s polytraumatem, s těžkou pankreatitidou a po velkých chirurgických výkonech: Heyland, JPEN, 2003) Závěr: rutinní užití PN u kriticky nemocných není indikováno

PN jako doplněk EN EN není možno dosáhnout kýženého příjmu energie a živin. Je indikováno jejich doplnění parenterálně?

Závěry: EN přináší kriticky nemocným zřetelný benefit. Sestra u lůžka klíčovým způsobem rozhoduje o úspěšnosti EN po edukacích sester a zavedení protokolu EN stoupl počet kalorií dodaných EN z 52 na 86% cílového množství (D.A.Spain, JPEN, 1999) Indikaci PN samotné i doplňkové je třeba individuálně vážit.

Cena za pac. a den Enterální výživa –Diason LE, 2000 ml, 1500kcal= 226 g glukózy, 84 g TG, 86 g proteinů, 3g vlákniny, vitamíny + stop. prvky CELKEM 568 Kč Parenterální výživa –2x500ml G20=104,- –Intralipid 20% 420ml = 433,- Kč –Aminoplasmal 15% 570ml = 413,8 Kč –(Multibionta 1amp 44,8 Kč, Addamel 67,9 Kč) CELKEM 1062,7 Kč

Trocha ekonomie 1 pacient živený EN:PN = 50%:50% převedený na EN:PN = 100:0% znamená úsporu 247 Kč/den Při 3 pacientech na UP a RES za rok úspora: ,- Kč

Trocha ekonomie Kč = 1084 kg hovězí svíčkové á 499 Kč/kg Dobrou chuť!