Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_14 TÉMA: Český stát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře
Advertisements

Český stát za vlády Jagellonců
Umění vrcholného středověku
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
PRAHA-hlavní město ČR.
Základní charakteristika gotiky
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ČESKÁ GOTIKA.
ČESKÝ STÁT ZA JAGELLONCŮ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ve znamení gotického slohu
Vyber co sem nepatří katolíci luteráni kalvinisté
Doba jagellonská.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Jagellonci na českém trůně
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Česká románská kultura
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jagellonci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ČESKÁ GOTIKA.
České země ve středověku
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
České středověké dějiny – hra Riskuj
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_07 TÉMA: Gotické umění.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České království za Jagellonců Název sady: Pozdní středověk.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_13 TÉMA: Český stát.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika.
KUTNÁ HORA.  Dříve téže zvána jako České Athény  Je okresní město ve Středočeském kraji  Významná městská památková rezervace, zapsaná na seznamu světového.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŽIVOT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Doba poděbradská a jagellonská
Druh učebního materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Pozdně gotická architektura v Čechách
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vzdělanost Pozdní gotika
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_27
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Metodický list / anotace:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Středověk – Jagellonci
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_14 TÉMA: Český stát v době Jagellonců - 2. část ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

A NOTACE Prezentace navazuje na předchozí část věnovanou Jagelloncům. Žáky seznámí s pojmem jagellonská gotika. Připomene slavné architekty tohoto období a jejich díla. Část prezentace bude věnována malířství. Žáci se seznámí s pojmem inkunábule.

P OZDNÍ GOTIKA Zisky z obchodování, z řemesel a dolů (obnovení těžby v kutnohorských dolech) umožnily rozvíjet stavební činnost. Sloh tohoto období nazýváme POZDNÍ GOTIKA. V tomto slohu došlo například k přestavbě Pražského hradu, Křivoklátu, Vlašského hradu v Kutné Hoře, k dokončení chrámu sv. Barbory.

C HRÁM SV. B ARBORY – K UTNÁ H ORA

S TAVITELÉ Benedikt Rejt (Ried) z Pístova Život , Povolán Vladislavem Jagellonským. Důvod - opevnění Pražského hradu. Zkušenosti získány při budování opevnění v Norimberku. Výstavba Ludvíkova křídla na Pražském hradě. Výstavba Velkého sálu, dnes Vladislavského sálu. Jezdecké schody do sálu. Výstavba opevnění hradu Švihov. Za svoji činnost povýšen do šlechtického stavu - v erbu lev držící kružítko v černém poli.

P RAVDĚPODOBNÁ PODOBA B ENEDIKTA R EJTA

V LADISLAVSKÝ SÁL Pozdně gotický, obdélný sál. Vznik v letech Rozměry - 62 metrů x 16 metrů. Výška klenby - 13 metrů. Účel - komunikační (rokovací) místo tanec rytířské turnaje divadelní představení. Na jižní straně sálu - kamenný balkon. Jihozápadní roh - vstup do Ludvíkova křídla (Česká kancelář). Vstup do sálu - Jezdecké schodiště.

V LADISLAVSKÝ SÁL Z ROKU 1870

K ROUŽENÁ KLENBA V LADISLAVSKÉHO SÁLU

S TAVITELÉ Matěj Rejsek Život , 1445, Stavitel, kameník, sochař. Bakalář a rektor (správce) Týnské školy. Výstavba chrámu sv. Barbory. Výstavba Prašné brány ( ). Kazatelna v kostele sv. Bartoloměje v Rakovníku. Sochařská výzdoba kašny v Kutné Hoře. Zkušenosti - pozorování, zkoumání děl Petra Parléře.

P AMĚTNÍ DESKA, PORTRÉT M ATĚJE R EJSKA, P ROSTĚJOV

M ALÍŘI Mistr litoměřického oltáře. Desky Kristových pašijí ( ) v Litoměřicích. Triptych Strahovského oltář. Spolupráce na oltáři v Rokycanech.

N EJSTARŠÍ TIŠTĚNÁ MAPA Autor - Mikuláš Klaudyán (Kulha). Rozměry mm x 640 mm. Vrchní část - erby - Slezské knížectví, Moravské markrabství, Dalmácké království, Uherské království, České království, Chorvatské království, Lucemburské knížectví, Lužické markrabství. Uprostřed erbů - panovník Ludvík Jagellonský. V nižší části erby šlechticů a měst. Dolní třetina - vlastní mapa. Čechy zakresleny obráceně - sever je zakreslen na jihu a jih na severu.

K LAUDIÁNOVA MAPA

P RVOTISKY Z doby Vladislava Jagellonského pocházejí naše nejstarší prvotisky. Z latiny - in cunabulis - v kolébce. Nejstarší tištěná díla do roku 1500.

P OUŽITÉ ZDROJE Obrázky [online]. [cit ]. Dostupné z: A_(js)_7.jpg v-Saal.jpg _s%C3%A1l _Rejsek_plaque_detail.jpg tarpiece-The_Visitation.jpg

P OUŽITÉ ZDROJE map.jpg ible_Old_Testament_Epistle_of_St_Jerome.jpg ČECHURA, Jaroslav. Dějepis pro 7. ročník základní školy a 2. ročník osmiletého gymnázia. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 136 s. ISBN HROCH, Miroslav. Dějepis : středověk pro základní školy. 5. vyd., ve VaN Práce 3. Praha: Práce, 1996, 101 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN