Botanické a zoologické zahrady

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stromy jako domy Život na stromě, ve stromě a pod stromem
Advertisements

Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Nekupujme si jejich životy! Martin Balvín Matěj Dvořák Pavel Kořínek.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Tropický deštný les.
Význam ZOO a botanických zahrad
Subtropický podnebný pás
Botanické zahrady Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
TROPICKÝ LES - PRALES.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Zoo Ostrava E.Němčík. OBSAH Vznik Vznik Předání Předání První chovanci První chovanci Opravdová zoo Opravdová zoo Přesunutí zoo Přesunutí zoo Součastnost.
Česká republika: ZOO Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Podnebné pásy - živočichové
Přizpůsobivost živočichů a rostlin
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Nizozemí Aneta Bohdálková Kam na výlet Do hotelu: Delta. Cena: 2069 Kč. Celkem pokojů: 8. Můžete tam mít domácí zvíře. Je tam: cyklistika. Do hotelu:
Členění území naší vlasti
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
SAFARI Práce skupiny žáků třídy 7.A. v Pardubicích – Studánce Školní rok 2007 / 2008.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Ostrov Mainau Německo.
Botanické zahrady Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
Ochrana přírody Za předpokladu použití psacích potřeb a mapy České republiky.
1) jméno autora výukového materiálu: Ing. Květuše Vendégová 2) datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: 9.11.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Anotace Materiál je určen žákům 3.třídy k seznámení s učivem o ochraně přírody v nejvyšším pohoří naší vlasti, také v nejbližším okolí naší obce. Materiál.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_10_Tropický pás Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-05 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Botanické a zoologické zahrady Mgr. I. Vališková CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_38_Turismus na území ČR Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
OLOMOUC. Geografie Rozloha:10 337ha Počet obyvatel (k ): Poloha zeměpisné souřadnice středu města: 49°45´ severní zeměpisné šířky 17°15´
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.8 Města Královéhradeckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Zoologické zahrady.
Základní společenstva – člověkem vytvořená místa Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_B_19_ZÁKLADNÍ.
Revitalizace KUKS o.p.s., Kuks 12, Kuks
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
Jméno autora výukového materiálu
Reportáže Fotodokumentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Jméno autora výukového materiálu
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Podmínky života na Zemi
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Název : VY_32_inovace_16 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY – TROPICKÝ PÁS
Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Ekosystém park Rostliny
Členění území naší vlasti
VY_52_INOVACE_17_ Význam půdy, lesů a vodních ploch
Školní výlet Alžběta Drápelová 4.A.
SAVANY.
ČESKÝ JAZYK 4. ROČ. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk ,okres Česká Lípa ,příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_09.
Tropický deštný les.
SEMENNÉ ROSTLINY PŘÍRODOPIS 7.
Transkript prezentace:

Botanické a zoologické zahrady Hugo Boch

Obsah 1. Co to jsou zoologické a botanické zahrady 2. Proč existují 3. Význam Zoo 4. Zoologické zahrady v Česku 5. Botanické zahrady v Česku 6. Význam botanických zahrad 7. Zajímavost 8. Zdroje

Co jsou botanické a zoologické zahrady Zoologické a botanické zahrady jsou zařízení, jejichž hlavním úkolem je přispívat k uchování biologické rozmanitosti chovem živočichů a pěstováním rostlin.

Proč existují V Zoo a botanických zahradách se lidé mohou seznámit s druhy zvířat a rostlin, které běžně na zahradách a v parcích v našich podnebných podmínkách nenajdou. Můžeme se zde např. seznámit se zvířaty i rostlinami z tropického podnebného pásu, jako jsou opice, papoušci, sloni, surikaty nebo liány a orchideje.

Význam zoologických zahrad Nezastupitelný význam mají Zoo pro vědecký výzkum. Poskytují možnost rozmnožovat ohrožené druhy živočichů s cílem vrátit je do volné přírody.

Zoo Praha Stát- Česko Město- Praha Zakladatel- Jiří Janda Datum založení- 28. září 1931 Počet zvířat- 4158 Počet druhů- 645

Zoo Hodoníně Stát-Česko Město- Hodonín Zakladatel-Emil Schwarz Datum založení- 1975 Počet zvířat-734 Počet druhů-197

Zoo Dvůr Králové Stát- Česko Město- Hradec Králové Zakladatel- Otakar Štěpánek, Josef Fabián Datum založení- Počet zvířat-344 Počet druhů-2737

Zoo liberec Stát- Česko Město- Liberec Zakladatel- Fritz Weller, Erich Sluwa Datum založení- 1919 Počet zvířat-163 Počet druhů-833

Odpůrci zoo Odpůrci Zoo namítají, že není správné držet divoká zvířata v zajetí. Avšak v moderních Zoo se zvířata pohybují volně a návštěvníci je pozorují přes skleněné tabule nebo z vyhlídkových autobusů.

zoo Snahou je, aby zvířatům byly vytvořeny co nejlepší životní podmínky, vysoká kvalita výživy a veterinární péče. Zoologické zahrady slouží dětem a ostatním návštěvníkům k rekreaci a k poučení.

Botanické zahrady v Česku Pražská botanická zahrada Troja Zámecký park Průhonice Botanická zahrada Tábor Botanická zahrada Plzeň Botanická zahrada Liberec Botanická zahrada Flora Olomouc Botanická zahrada Brno

Význam botanických zahrad V botanických zahradách se pěstují domorodé i cizokrajné rostliny pro studijní, vědecké a ochranářské účely a také proto, aby byly zpřístupněny veřejnosti.

Botanická zahrada Fata Morgana K zahradě patří celková plocha asi 52 hektarů z toho oplocená část tvořila 27 hektarů, od ledna 2011 bylo oploceno dalších 17 hektarů. Ředitelem Botanické zahrady je od dubna 2012 Věra Bidlová.

Minulost botanických zahrad V minulosti sloužily botanické zahrady k pěstování užitkových a léčivých rostlin. Postupem času převládla snaha zachovat některé ohrožené druhy a ukázat exotické druhy.

Zajímavosti Dominantou botanické zahrady v Praze je tropický skleník Fata Morgana. Raritou zahrady je tříprstá stopa dinosaura, kterou na území zahrady odhalil v roce 2011 geolog Radek Mikuláš, stáří stopy je odhadováno na 210 miliónů let.

Zdroje Wikipedia Internetové stránky vyhledané seznamem anebo googlem Učebnice přírodovědy