Je to jen smetí Koloběh papíru Ve škole třídíme odpad ve spolupráci s MěÚ Kopřivnice – papír, plasty a nebezpečný odpad – baterie. Exkurze do Papíren.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

ODPADY.
Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Odpad.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
TONDA OBAL NA CESTÁCH nás opět navštívil. Pamatujeme si z loňského roku co kam patří?????
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Registrační číslo projektu:
Učebnice str ročník TĚŽEBNÍ PRŮMYSL
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Sběr nápojových kartonů Pokud se ve vaší obci nápojové kartony sbírají, odhazujte je do kontejnerů nebo pytlů označených touto oranžovou nálepkou.
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Výroba a recyklace papíru
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
SBĚRNÝ DVŮR ČESKÁ TŘEBOVÁ
Co víš o recyklaci?.
DEN ZEMĚ TEST.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY ŠKOLY ZŠ Želechovice nad Dřevnicí 4. Května 336, Želechovice nad Dřevnicí.
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Problematika třídění a likvidace odpadů. Zásady domácí ekologie.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Třídění odpadů JAK NA TO?!. Proč třídit odpady Protože je důležité, by se použitelné suroviny dál používali. Protože je důležité, by se použitelné suroviny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Předmět: Prvouka Ročník: 1. – 3. Tematický okruh: Místo, kde žijeme Název učiva: Třídění odpadů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa,příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_19 _ENVIRONMENTÁLNÍ.
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk ,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_14.
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Třídění odpadů,recyklace
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
NÁPADY, NE ODPADY Prezentace je zpracována s využitím letáku Ekologického institutu Veronica.
Transkript prezentace:

Je to jen smetí

Koloběh papíru Ve škole třídíme odpad ve spolupráci s MěÚ Kopřivnice – papír, plasty a nebezpečný odpad – baterie. Exkurze do Papíren Smurfit Kappa Czech v Žimrovicích nám umožnila se seznámit s tím, jak se pak s odevzdaným papírem dále nakládá, co a jak je možno z recyklovaného papíru vyrobit. V průběhu následující besedy jsme si ujasnili, co všechno se právě z papíru vyrábí a proč je dobré třídit odpad.

Papír můžeme vyrábět ze dřeva. Strom roste spoustu let. Jednou ho pokácíme, ale dřevo je příliš cennou surovinou na to, abychom z něho vyráběli pouze papír.

Papír ve škole Ve škole potřebujeme výkresy, sešity, barevné papíry, náčrtníky, ale také pexesa, kvarteta, deskové hry… Ve škole potřebujeme učebnice, pracovní sešity… Nejen ve škole potřebujeme knihy

Informace na papíře Čteme noviny, časopisy, dozvídáme se, co se kolem nás děje, co člověk vynalezl, co nás ohrožuje, jak se žije v jiných zemích, na jiných světadílech….. Z různých katalogů si můžeme objednávat zboží, ale jsme také zavaleni informacemi o těch „nejvýhodnějších“ nákupních cenách předmětů, které často vůbec nepotřebujeme.

Papír v domácnosti Potraviny, spotřební zboží jsou zabaleny v papírových obalech (v tom lepším případě), v nápojových kartonech, v krabicích z lepenky… Stěny zkrášlujeme papírovými tapetami, dárky balíme do ozdobných balících papírů…

Papír nejen v kanceláři Potřebujeme kalendáře, šanony, papírové složky, papíry do tiskáren, kopírek, bloky na poznámky, plánovací kalendáře, výkazy… Používáme telefonní seznamy, jízdní řády, vyhlášky, normy, zákony, písemné smlouvy, dohody….

Každý z nás Považuje za samozřejmé, že má k dispozici taletní papír, papírové ubrousky, papírové kapesníky, papírové utěrky, další hygienické potřeby…

Komunikujeme s ostatními Posíláme dopisy, pohlednice z cest, blahopřání, telegramy, balíky…

Co se musíme naučit, co máme dělat Třídit papír je nutné. Cesta k modrému kontejneru, který je často jen o pár kroků dál než kontejner „obyčejný“ není zbytečnou ztrátou času ani námahou. Jakýkoliv papír ale do modrého kontejneru nepatří – i to se musíme naučit. Na každém z nás záleží, jestli ze dřeva vyrobíme židli nebo leták se zbytečnými „informacemi“.

Proč rozbitá sklenice nepatří do obyčejné popelnice Ve škole sice nádoby na sklo nemáme, ale v Kopřivnici jich je dostatek. Navštívili jsme sklárny v Karolínce a měli jsme možnost poznat, na co také se sklo využívá, jak se zpracovává, kolik práce, trpělivosti a „cviku“ vyžaduje každá „obyčejná“ sklenička“.

Výroba skla V Karolínce již sklářské pece vychladly, ale pan průvodce nám vysvětlil, z čeho a jak se sklo vyrábí. Potřebujeme, kromě sklářské pece, sklářský písek, znělec, vápenec a skleněné střepy, které spousta lidí považuje za smetí a ne za cennou surovinu, která se dále využívá.

Doma používáme Nejrůznější druhy skleněného nádobí, sklenice, odlivky, výrobky z varného skla…. Potřebujeme i osvětlovací sklo – lampy, lustry, různá svítidla

Domov tvoří také Okna, prosklené dveře, nábytek, skleníky, zimní zahrady, zrcadla…

Využití skla v elektroprůmyslu Do svítidel potřebujeme žárovky, zářivky. Monitor je nepostradatelnou součástí počítače. Televizní obrazovka nás poučí i pobaví.

Potravinářský průmysl Nápoje i potraviny jsou prodávány a uchovávány ve skleněných obalech. Máme rádi kompoty, marmelády, džemy, minerálky, sirupy….

Zkrášlujeme své prostředí i sami sebe Ze skla se vyrábí bižuterie, vázy, ozdobné lahvičky na cokoli, zasklíváme obrazy, vystavujeme si doma skleněné sošky, plastiky…

Použité sklo není odpad ale důležitá surovina Určitě stojí za to ujít pár kroků navíc a sklo vyhodit do zeleného kontejneru. Určitě je nutné se seznámit s tím, co „skleněného“ do tohoto kontejneru a co je nebezpečným odpadem, který můžeme odevzdat třeba ve sběrném dvoře, např. zářivky, monitory, televize… Kdo má zájem, informace o třídění skla si vždycky dokáže obstarat.