FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 10. 11. 2012 Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

Čas Lukáš Král.
Čas Ing. Radek Pavela.
Čas, hodiny a měření času
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Čas a jeho měření.
Paulus Lukáš Co je to čas ?.
Název materiálu: ČAS – výklad učiva.
Orientace v čase 3. ročník
Jednotky času - procvičování
Měření času. Sluneční hodiny používali již staří Řekové. Římané se s nimi seznámili poměrně pozdě, “teprve” roku 263 př. .n. l. Byla to válečná kořist.
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Měření času Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času
Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3_09_ Kalendář Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakou fyzikální veličinou se budeme dnes zabývat?  Závodník uběhl 60.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_24_Čas a příroda Ročník4. Číslo.
VY__III/2__INOVACE__130 Prvouka Frýdlant. AnotaceŽák ve skupině sleduje prezentaci se současným komentářem učitele a odpovídá na kladené otázky. V prezentaci.
Rohová, Krejčířová, Vančurová, Dorazilová Gymnázium Jakuba Škody, Přerov ˇ.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 7  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Váza ze sklenice od kávy
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
Autor: Andrea Kolářová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_CAS_A_JEHO_MERENI Název materiálu:
zpracovaný v rámci projektu
VY__III/2__INOVACE__198 Pracovní činnosti Ubrousková technika 1.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY__III/2__INOVACE__194 Pracovní činnosti KYTIČKY Z PAPÍRU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11 Jednotky času – historie.
VY__III/2__INOVACE__206 FYZIKA METEOROID METEOR METEORIT.
Mgr. Jindřich Láska, s využitím publikace internetových stránek
VY__III/2__INOVACE__192 Pracovní činnosti Tea Bag Folding Kytička.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_CAS_A_JEHO_MERENI Název materiálu:
VY__III/2__INOVACE__163 Voda a kov.
Bez vody by nebyl život na Zemi
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
Jednotky času Kalendář
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY__III/2__INOVACE__144 Geometrické tvary.
ZŠ a MŠ Deštné v O. h. Mgr. Martin Kapucián VY _52_INOVACE_A_12_Čas
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY__III/2__INOVACE__196 Pracovní činnosti Stromeček z korálků.
POVRCH EVROPY – POHOŘÍ A NÍŽINY
VY__III/ 2__INOVACE__199 Pracovní činnosti Window color - MANDALA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208

Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborČlověk a jeho svět Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Čas, jednotky času, historie, druhy hodin, přestupný rok Očekávaný výstupUčební materiál pomůže žákovi seznámit se s historii měření času, poznávat druhy hodin, seznámit se s pojmem přestupný rok, na závěr odpovídá na otázky. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací, plní pokyny učitele. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní y, aby si ji mohli v hodině prohlížet samostatně. Velikost 1,53 MB

ČAS

Jednotky času Základní jednotka je 1 sekunda Sekunda – 1s Minuta – 1 min = 60 s Hodina – 1 h = 60 min = 3 600s Den – 1 d= 24 h = min = s Rok = 365 d

Historie měření času

SLUNEČNÍ HODINY  užívali již Staří Egypťané  stín tyče dopadá na časový ukazatel  ukazují tzv. pravý sluneční čas  když bylo zamračeno - nefungovaly

PŘESÝPACÍ HODINY čas se měří pomocí písku písek se přesýpá z jedné nádoby do druhé působením gravitace

VODNÍ HODINY voda kapala z jedné nádoby do druhé vodní hodiny s ozubenými koly a číselníkem

MECHANICKÉ KOLEČKOVÉ HODINY - ORLOJ

KYVADLOVÉ HODINY Sestrojil je C. Huygens Přesnější než mechanické hodiny Chod byl regulován pohybem kyvadla

Kapesní hodinky nejstarší dochované jsou z roku 1500 n.l. není tam žádné kyvadlo, je tam kolečko s pérkem, které se pořád otáčí tam a zase zpátky není ani chvilku na pokoji - říká se mu nepokoj

Krystalové (digitální) hodinky V 19. století vědec Pierre Curie s bratrem Jacquess zjistili, že elektrický proud vyvolává velmi rychlé chvění v některých minerálech - např. křemen. Tyto vibrace lze použít k pohonu hodin. V roce 1927 byly vyrobeny první hodiny řízené křemíkovým krystalem.

Náramkové hodinky jsou malé přenosné hodiny zobrazují čas a někdy i den, datum, měsíc, rok

Atomové hodiny měří čas na základě rezonanční frekvence atomů jsou to nejpřesnější hodiny

Přestupný rok Země oběhne okolo Slunce za jeden rok, což je 365,25 dne kalendář má 365 dní, takže každý rok vznikne čtvrtodenní odchylka po čtyřech letech naroste chyba na jeden den aby se chyba opravila, vkládá se do kalendáře přestupný den únor

1.Vyjmenuj různé druhy hodin. 2.Kolik dní má jeden rok? 3.Co znamená pojem přestupný rok?

Použité zdroje informací: Greundin, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: S Sepp, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Marsyas, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: OH1qt, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: ja y8085, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Luekk, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Isabelle Grosjean, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:

Brearley H. Chase, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Ricce, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: gus27, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Nist, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Úvodní a závěrečná fotografie vlastní zdroj autorky DUM: Mgr. Jarmila Borecká