MĚŘENÍ LED RNDr. Zuzana Karafiátová MĚŘENÍ LED Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/01.0012 „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: 24.2.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Příměsové polovodiče.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PN přechod v el. poli.
Žárovky.
Princip polovodičové diody
POLOVODIČE.
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Polovodiče Filip Kropáček, ME4A.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
Elektrické spotřebiče
Polovodičová dioda.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_08  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodičová dioda Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Diody Úvod Diody Ing. Jaroslav Bernkopf Elektronika.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Základy Elektrotechniky
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 2
USMĚRŇOVAČ Název školy
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Mgr. Lenka Rohanová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
POLOVODIČOVÉ NĚKOLIKAVRSTVOVÉ SPÍNACÍ SOUČÁSTKY
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Diak Ing. Jaroslav Bernkopf Úvod Diak Elektronika
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
ELEKTRONIKA Název školy
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí Vedení elektrického proudu v polovodičích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
MOTORY Mgr. Martin Tichý MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
DUSÍK RNDr. Zuzana Karafiátová DUSÍK Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
GALVANICKÝ ČLÁNEK RNDr. Zuzana Karafiátová GALVANICKÝ ČLÁNEK Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky LED osvětlení.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Mgr. Vilibald Schlapák VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
KONTROLA A ÚDRŽBA AUTOMOBILU (PROVOZNÍ KAPALINY) Mgr. Martin Tichý.
Měření elektrických veličin RNDr. Zuzana Karafiátová.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Veletrh technických povolání
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Měření s multimetrem Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Fotodioda Nina Lomtatidze
Doutnavka.
Pořadové číslo projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Světelná technika Světelné diody.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Musíme… a nebo „Musíme“?
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

MĚŘENÍ LED RNDr. Zuzana Karafiátová

MĚŘENÍ LED Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník: 2. stupeň ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor - předmět: Fyzika, seminář z fyziky a chemie (laboratoř) Tematický okruh: Vlastnost látek, polovodiče Téma (klíčová slova): Polovodič, dioda, LED, měření voltmetrem Časová dotace ve výuce: 1 hodina Název souboru: REMESLA_KAR_4_MERENI_LED Tvůrce: RNDr. Zuzana Karafiátová

je polovodičový světelný zdroj, vyzařuje viditelné světlo používají se v mnoha zařízeních jako kontrolky a stále častěji pro osvětlování elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N MĚŘENÍ LED LED ( LIGHT-EMITTING DIODE – DIODA EMITUJÍCÍ SVĚTLO)

MĚŘENÍ LED LED ( LIGHT-EMITTING DIODE – DIODA EMITUJÍCÍ SVĚTLO)

Na rozdíl od žárovek, u kterých nezáleží na polaritě napájecího napětí a jsou schopny tedy pracovat na střídavé napětí, LED zapojené nesprávným způsobem nepracují - nezáří Nejspolehlivěji určíme polaritu LED jejím proměřením. MĚŘENÍ LED LED ( LIGHT-EMITTING DIODE – DIODA EMITUJÍCÍ SVĚTLO) znaménko:+− polarita:kladnázáporná výstup:anoda (A)katoda (K) vývod:dlouhýkrátký

MĚŘENÍ LED ZJIŠŤOVANÍ PROPUSTNÉHO A NEPROPUSTNÉHO SMĚRU LED

MĚŘENÍ LED Prochází-li přechodem elektrický proud v propustném směru, přechod vyzařuje (emituje) světlo NEPROPUSTNÝ SMĚRPROPUSTNÝ SMĚR anodakatoda

MĚŘENÍ LED U = 1,4V žhneU = 1,7V svítí ZJIŠŤOVÁNÍ ŽHNOUCÍHO NAPĚTÍ ČERVENÁ LED

MĚŘENÍ LED PRŮHLEDNÁ LED – ZÁŘÍ ZELENĚ

MĚŘENÍ LED U = 1,7V žhneU = 1,9V svítí ZJIŠŤOVÁNÍ ŽHNOUCÍHO NAPĚTÍ ŽLUTÁ LED

MĚŘENÍ LED U = 1,9V žhneU = 2,0V září ZJIŠŤOVÁNÍ ŽHNOUCÍHO NAPĚTÍ ZELENÁ LED

MĚŘENÍ LED ZAPOJENÍ LED DO SÉRIE Proměřovaní žhnoucího napětí a napětí, při kterém jedna z diod plně svítí, příp. obě POROVNEJ HODNOTY NAPĚTÍ A ZÁŘENÍ DIOD

MĚŘENÍ LED ZAPOJENÍ LED DO SÉRIE – ZELENÁ + ČERVENÁ

MĚŘENÍ LED ZAPOJENÍ TŘÍ LED DO SÉRIE ZELENÁ + ČERVENÁ + ŽLUTÁ

Mají asi 10× větší účinnost než žárovky, asi 2× větší než zářivky Mohou vyzářit světlo v požadované barvě bez použití barevných filtrů. Jsou odolné vůči nárazům. Jsou ideální na použití v zařízeních, kde dochází k častému vypínání a zapínání zařízení Mají extrémně dlouhou životnost Velice rychle se rozsvítí. Typický červený LED indikátor se rozsvítí v řádu mikrosekund Jsou velice malé a snadno mohou být osazeny do desky plošných spojů. Neobsahuji rtuť (na rozdíl od zářivek). MĚŘENÍ LED VÝHODY POUŽITÍ LED

DĚKUJI ZA POZORNOST MĚŘENÍ LED

GvbM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fopenclipart.org%2Fdetail%2F8190%2Fiec-led- symbol-by- vermeil&docid=_gmJn6m8KT72FM&imgurl=http%3A%2F%2Fopenclipart.org%2Fimage%2F3 00px%2Fsvg_to_png%2F8190%2Fvermeil_IEC_LED_Symbol.png&w=300&h=165&ei=Hh8LU9 PeDIKX4wS58YCYCQ&zoom=1&ved=0CDwQhBwwEThk&iact=rc&dur=1186&page=6&ndsp= 22 V prezentaci jsou použity vlastní fotografie pořízeny při stážích žáků 6. – 9. ročníku ve školním roce 2013/2014 na SPŠ v Ostrově nad Ohří. MĚŘENÍ LED