Referát na téma #13: Haematococcus, photobioreactor, astaxanthin Tom „chekotay“ Lipner Nižší rostliny pro vyšší ročníky 23. 11. 2009 Všechny obrázky na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Buňka.
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Název Fotosyntéza Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Bakteriologie Určování bakterií.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
GENETICKÁ TRANSFORMACE BAKTERIÍ
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výroba kyseliny dusičné
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
ŽLUTÁ SKVRNA.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Ultrafialové záření.
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
David Hnátek A Radka Střihavková
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Složky krajiny a životní prostředí
Životní projevy rostlinné buňky Mgr. Helena Roubalová
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Rostliny - význam a jejich dělení.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Krajina a životní prostředí
Acidobazické indikátory
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Krajina a životní prostředí
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
Chrom.
Produkční biologie přednáška č. 1 Produkce a produktivita
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Využití energie Slunce
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Mnohobuněčné organismy
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Vakuola a osmotické jevy
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Chrom.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Transkript prezentace:

Referát na téma #13: Haematococcus, photobioreactor, astaxanthin Tom „chekotay“ Lipner Nižší rostliny pro vyšší ročníky Všechny obrázky na stránce nalezeny skrz

„A novel double-layered photobioreactor for simultaneous Haematococcus pluvialis cell growth and astaxanthin accumulation“ - In Soo Suha, Hyun-Na Jooa a Choul-Gyun Lee, ( 2&_user=835458&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId= &_rerunOrigin=google&_acct=C &_version =1&_urlVersion=0&_userid=835458&md5=35ba349e1158c9751fd5cbb98970b910) Astaxanthin je tmavě červené barvivo, nacházející se v mořských živočiších a řasách, kde je nejčastěji zastoupeným pigmentem z rodiny karotenoidů. Karotenoidy, lipofilní pigmenty a antioxidanty, cca 600 druhů. Zodpovědné za oranžovou a červenou barvu rostlin a řas a za modrou, fialovou a červenou barvu vodních živočichů, kteří tyto rostliny jedí. Astaxanthin je významný antioxidant, chránící membrány, proteiny a genom buňky před peroxidací. Prostupuje hematoencefalickou bariérou, což dokáží zdaleka ne všechny antioxidanty. CNS je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, a jejich chronické poškozování je příčinou mnoha degenerativních nemocí. Astaxanthin je asi 10× silnější antioxidant, než vitamíny C, D či beta-karoten. Haematococcus pluvialis (Class: Chlorophyceae Ordo: Chlamydomonadales Familia: Haematococcaceae) Vodní ubikvist temperátní zóny. Cysty, které vytváří za zhoršených životních podmínek, jsou před stressovými faktory chráněny vysokou koncentrací astaxanthinu, a jsou proto červené, což někdy způsobuje krvavě rudé zbravení vodních ploch. →Tato řasa je největším známým producentem astaxanthinu – přibližně 40 gramů z jednoho kila sušiny. (8 000× více než lososovité ryby) Syntetický pigment stojí asi $2000/Kg. Využívá se k barvení lososů na rybích farmách. V poslední době je protěžováno využívání přírodních pigmentů, za které se platí bonus až 5× vyšší, než je cena syntetického pigmentu. Protože se astaxanthin využívá v lékařství, kosmetice a potravinářství, existují výrazné tlaky na využívání čistě přírodních produktů. Krom toho je to enantiomer.

Starý způsob kultivace 1. fáze - zelená Řasy se pěstují v budovách z drobných kolonií, následně se přesunou ven, do solárních fotobioreaktorů. Cílem je namnožit co nejvíce buněk fáze - červená Když je řasa dost namnožená, vystaví se stresu – upraví se složení živného roztoku, přisvítí se UV lampou... Řasa reaguje přechodem do klidového stádia, tedy tvorbou cyst zásobených astaxanthinem. Když pigment tvoří asi 4% biomasy, je tato dále zpracovávána – vysoušení, rozrušování buněčných stěn, případně profukování oxidem uhličitým. Vločkování zvýší poměr astaxanthinu v pryskyřici až na 10%. Biomasa nesmí být kontaminována žádným znečištěním, čemuž brání důsledně kontrolovaný provoz. Pro růst řas je zásadní silné sluneční záření, proto se tyto fytotrony stavějí například v izraelských pouštích.

Starý způsob kultivace

Nový, vylepšený způsob kultivace Obě fáze výroby astaxanthinu jsou sice prostorově odděleny, ale probíhají v jediném fotobioreaktoru. Zatímco v jádře se řasa stále množí, v okrajovích partiích pláště dochází k akumulaci astaxanthinu. Regulace růstu a encystace je prováděna pomocí úprav obsahu dusíku v živném roztoku a intenzity osvětlení. Buňky řasy z jádra se používají k inokulaci média další série, takže její produktivita se ještě o něco zvýší. Zářivá energie v plášti: 770 μE m −2 s −1 Produkce pigmentu v plášti: 357 mg l −1 Zářivá energie v jádru: 40 μE m −2 s −1 Koncentrace buněk v jádru: 4,0×10 5 cells ml −1 Koncentrace v jádru 2. série: 4,3×10 5 c. ml −1 Obsah pigmentu v sušině: 226 mg l −1 (5.79%) Experimentální fotobioreaktor: Fotografie z boku (a), nákres z boku (b), nákres zvrchu (c). (1) vnitřní jádro Ø 5,1 cm (2) zevní plášť Ø 7,5 cm (3) fluorescenční lampy (i) vstup – inouklace (ii) výstup – vzroky (iii) vstup – živné médium (iv) výstup – plyny (v) vystup – plyny Pracovní objem : 1 litr. Pracovní teplota: 25°C Průtok vzduchu obohaceného 5% CO 2 : 100 ml min −1

Výhody dvouvrstvého fotobioreaktoru Úspora energie – Jeden zdroj světla ozařuje obě procesní vrstvy. Úspora práce – |Nová metoda inokulace je proces, který se dá automatizovat snadněji, než klasické metody. Vyšší výnosy – lépe prozářené řady produkují více astaxanthinu.