Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK 18.4.2007 Monika Pokorná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Národní soustava kvalifikací
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
IMI systém - informační systém vnitřního trhu model realizace v ČR © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Státní správa Petr Machala.
Studium pro školní metodiky prevence
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
1 Valná hromada Asociace vyšších odborných škol, AVOŠ Praha, 14. duben 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1.
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Implementace zákona o státní službě
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Model sektorových rad Školení pro členy pracovních skupin sektorových.
NÁRODNÍ RADA PRO KVALIFIKACE MŠMT, Legislativní rámec Zákon č. 179/2006 Sb.: § 24 – Rada § 24, odst. 7  Jednací řád Rady  Statut Rady § 23,
1 Zajišťování kvality a vnitřní hodnocení kvality Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1- Malá.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Realizace pilotního vzdělávacího kurzu pro specialisty v oblasti prevence kriminality (PK) odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Legislativní materiály vlády
Transkript prezentace:

Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná

Role MŠMT  Legislativní  Koordinační a metodická  Schvalovací a rozhodovací  Řídící  Podpůrná

Role legislativní  Zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání  Vyhláška o podrobnostech stanovených k provedení zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání

Role koordinační a metodická  Koordinace činnosti ústředních správních úřadů vykonávané podle zákona č. 179/2006 Sb.,  Tématicky zaměřené implementační schůzky pro autorizující orgány  Koordinace systému autorizací

Role schvalovací a rozhodovací Schvaluje, mění, zrušuje:  seznam úplných a dílčích kvalifikací  kvalifikační standardy  hodnotící standardy Rozhoduje v případě sporu o příslušnosti autorizujícího orgánu pro určité povolání

Role podpůrná  Informační systém pro kvalifikace a autorizace Využití možností elektronického podání v rámci portálu veřejné správy Informační podpora pro autorizující orgány, autorizované osoby a do značné míry i pro veřejnost  Materiálně a finančně zabezpečuje činnost Národní rady pro kvalifikace

Národní rada pro kvalifikace  Poradní orgán MŠMT v oblasti dalšího vzdělávání s nadresortním významem a působností  Vydává stanoviska k záležitostem, které jí předloží MŠMT  Spolupracuje s NÚOV při tvorbě standardů

Rada posuzuje:  Úplné a dílčí kvalifikace  Hodnotící a kvalifikační standardy  Monitoring potřeb trhu práce  Návaznost vzdělávací soustavy na trh práce  Témata dalšího vzdělávání obecně

Národní rada pro kvalifikace Právní rámec zákon č. 179/2006 Sb.:  § 24 – Rada  § 24, odst. 7 Jednací řád Rady Statut Rady  § 23, písm. d – materiální a finanční zajištění činnosti Rady

Složení Rady RADA PŘEDSEDA PRACOVNÍ SKUPINY MÍSTOPŘEDSEDA TAJEMNÍK RADY ČLENOVÉ PŘIZVANÍ ODBORNÍCI

Jednání Rady  Rada zřizuje dočasně pro odbornou přípravu pracovní skupiny  Vedoucím pracovní skupiny je člen Rady, ostatní členové skupiny nemusí být členy Rady  Externí členové PS budou nominováni z řad odborníků v dané oblasti

Současný stav  Byly osloveny úřady a instituce se žádostí o nominaci zástupce  Bylo nominováno 18 odborníků a čelných představitelů  MŠMT připravuje 1. zasedání Rady

Personální obsazení Rady Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo průmyslu a obchodu Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo zemědělství Národní ústav odborného vzdělávání Národní vzdělávací fond Českomoravská konfederace odborových svazů Českomoravský odborový svaz pracovníků školství Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Svaz průmyslu a dopravy Hospodářská komora ČR Agrární komora ČR Unie CZESHA Rada vysokých škol TREXIMA spol. s r.o. Předseda výboru vzdělávání Poradce ministra pro místní rozvoj

Následující kroky … směřující ke spuštění systému  Legislativní opatření (vyhláška)  Naplňování a aktualizace NSK  Koordinace činnosti autorizujících orgánů  Podpora a propagace systému uznávání

Děkuji za pozornost