1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Prostředí pro projekt spolufinancovaný ze SF EU Ing. Zdeněk Chaluš, CSc.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
REGENERACE BROWNFIELDŮ 25. dubna 2012 Urbis Invest Brno CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. arch. Igor Gargoš Ředitel Odboru koncepce.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
BROWNFIELDS vs. GREENFIELDS Dr. Ing. Vávra Přemysl, MBA
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Nástroje regionálního rozvoje využívané Moravskoslezským krajem Rozvoj Moravskoslezského kraje pod taktovkou krajského úřadu.....aneb „ Peníze někdy dělají.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Finanční nástroje pro rozvoj městských oblastí JESSICA Daniel Foltýnek, PPF Financial Consulting.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Evropský sociální fond
Vnější investiční plán EU
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Transkript prezentace:

1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) 2 Brownfields v MSK 41 lokalit BF v evidenci Národní databáze BF agentury CzechInvest (vyjasněná vlastnická struktura, písemný souhlas s uveřejněním ve veřejné části databáze) 101 regenerovaných brownfieldu (historicky opuštěných lokalit, do kterých se vrátil díky různým investičním projektu život)

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) 3 Deklarace o porozumění Ze dne Účastníci Hyundai Motor Manufacturing Czech, MSK, MPO, Ekologický právní servis, Beskydčan, Půda pro život, Děti země Účel: kompenzace negativních dopadů Hyundai na životní prostředí Podmínka č. 3: Závazek MSK, MPO, CI okamžitě ukončit PZ Šlheřovice, PZ Dolní Lutyně. MSK se dále zavazuje zaměřit na obnovu BF a území MSK místo umisťování PZ na zelené louce Podmínka 4: Závazek MPO a CI v programovacím obodbí preferovat regeneraci BF před realizací PZ na zelené louce Závazek MPO a CI zajistit: Vznik veřejné databáze BF – splněno Návrh národní strategie BF – splněno 3

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) 4 Nedostatek ploch průmyslových zón v MSK Analýza agentury CzechInvest vytipovala následující rozvojové plochy v MSK, které mají výhody i nevýhody: Průmyslová zóna Nad Barborou (100 ha, výhodou je uspořádání vlastnických vztahů Průmyslová zóna Dolní Lutyně (200 ha, výhoda poloha lokality, nevýhoda Ptačí oblast - Natura 2000) Průmyslová zóna Hrušov (30 ha, složité majetkoprávní vztahy) Průmyslová zóna Studénka (výhodou je dobré napojení na D47, nevýhodou Natura 2000) Průmyslová zóna Dolní Benešov (142 ha, nevýhodou kvalitní orná půda)

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) 5 Finanční nástroje (FN) - charakteristika Jedná se o vratnou formu podpory - lze využít pouze u projektů, které generují příjmy využitelné pro splácení poskytnutých prostředků a tyto je možno opětovně použít pro další projekty Jedním z hlavních cílů implementace FN je využití tzv. pákového efektu, kdy k prostředkům z evropských fondů se zapojí další kapitál (soukromý či veřejný) Základní typy finančních nástrojů: : úvěrové FN(zvýhodněný úvěr, prioritní dluh, podřízený dluh, mikropůjčka) : záruky (liší se podle příjemců – pro start-upy, na inovace apod.) : kapitál. vstupy (rizikový kapitál – ekvitní a kvaziekvitní financování)

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) 6 Implementace FN v gesci MPO pro MPO je řídícím orgánem pro implementaci Operačního programu podnikání a inovací pro konkurenceschopnost (OP PIK) pro období 2014 – 2020 ze zdrojů evropských strukturálních fondů zaměřeného na podporu malých a středních podniků (MSP) V rámci OP PIK (specifický cíl 2.3 – „Zvýšení využitelnosti inrastruktury pro podnikání“) je předpokládána mj. i podpora rekonstrukce brownfields Navrhovaná alokace činí (pro spec. cíl 2.3 celkem) cca 4,5 mld. Kč Omezení bez uznatelných výdajů na odstranění ekologických zátěží (v gesci MŽP) nebudou podporovány developerské firmy

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) 7 Implementace FN - schéma I. Evropské strukturální a investiční fondy Česká republika MPO - řídící orgán OP PIK Fond fondů (Holdingový fond) Správce fondu - ČMZRB Fond A Fond B Brownfield Fond Projekt X Další investoři (kraj, město, MŽP, soukromý kapitál…) úvěry, záruky Správce fondu nerealizuje FN přímo, ale prostřednictvím vybraných finančních institucí

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) 8 Implementace FN - schéma II. Evropské strukturální a investiční fondy Česká republika MPO - řídící orgán OP PIK Český rozvojový investiční fond s proměnným základním kapitálem (SICAV) Podfond A Podfond B Podfond Brownfield Projekt X Další investoři (kraj, město, MŽP, soukromý kapitál…) Půjčky, kvazi ekvity kapitálové vstupy Investiční akcie

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) 99 Děkuji za pozornost