Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Důležitá složka potravy Vitamín je látka převážně rostlinného původu, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitamíny usnadňují přeměny bílkovin, cukrů a tuků v buňkách živých organismů. Lidský organismus je až na některé výjimky nevyrábí. Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat i velmi závažná onemocnění. 1
Rozdělení vitamínů V současné době je známo 13 základních typů vitamínů. Označujeme je písmeny velké abecedy. Rozdělují se do dvou skupin: a/ rozpustné ve vodě: B-komplex (B 1, B 2, B 6, B 12 ), C b/ rozpustné v tucích: A, D, E, K Úkol 1: Zařaď správně vitamíny A, B, C k obrázkům: 2 34
Kontrola úkolu 1 Rajče: C Ořechy: B Mrkev: A
Nejdůležitější vitamín C Projevy nedostatku: Snížení odolnosti proti infekci, zvýšená únava, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje). Zdroje: ovoce a zelenina. Význam: Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a urychluje hojení ran. Úkol 2: Napiš názvy rostlin bohatých na vitamín C: Doporučená denní dávka vitamínu C je 60–100 mg mg/100 g 200 mg/100 g 90 mg/100 g 120 mg/100 g 7
Kontrola úkolu 2 Paprika, šípek, černý rybíz, brokolice.
Vitamíny B, B-komplex Význam: Ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, nezbytné pro udržení normální krvetvorby. Zdroje: Kvasnice, játra, srdce, ledviny nebo libové vepřové maso, klíčky obilovin, mléko, ořechy. Úkol 3: Podle obrázků napiš názvy potravin obsahující vitamín B: Projevy nedostatku: zvýšená únavnost, křeče svalstva, sklon k zánětům nervů, poruchy ústní sliznice, pomalé hojení zánětů.
Kontrola úkolu 3 Mléko, kvasnice, ledviny, ořechy.
Vitamín A Význam: Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Dále je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic cest dýchacích, trávících i močových. Projevy nedostatku: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur. Úkol 4: Podle obrázků napiš, ve kterých potravinách se vyskytuje nejvíce vitamínu A: Doporučená denní dávka je 0,8 mg. Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vejce
Kontrola úkolu 4 Ryby, mrkev, máslo, špenát, meruňky.
Vitamíny D, E, K Vitamín D Význam: Ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském těle. Zdroje: ryby (rybí tuk), vnitřnosti, vejce, mléko. Projevy nedostatku: odvápnění kostí a zubů (zlomeniny, zvýšená kazivost zubů). Význam: Důležitý antioxidant, vliv na tvorbu pohlavních buněk a správný průběh těhotenství. Zdroje: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna. Projevy nedostatku: poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost. Význam: Ovlivňuje srážlivost krve, proces mineralizace kostí, buněčný růst. Zdroje: zelenina, maso, obiloviny, vejce, mléko. Projevy nedostatku: velké krvácení i při malém poranění, řídnutí kostí (osteoporóza). Vitamín EVitamín K
Úkol 5: Zdroje Vitamínů D, E, K Podle obrázků na snímku 11 napiš, ve kterých potravinách jsou obsaženy vitamíny D, E, K:
Kontrola úkolu 5 Vitamín D – játra, vejce, ryby. Vitamín E – rostlinné oleje. Vitamín K – zelenina.
Úkol 6: Opakovací test:
Kontrola úkolu 6
Použité obrázky: Všechny uveřejněné odkazy [cit ], Dostupné pod licencí Public domain na Obrázek 1: Obrázek 6: Obrázek 19: Obrázek 22: Všechny uveřejněné odkazy [cit ], Dostupné pod licencí Creative Commons na Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek 4, 14: Obrázek 5: Obrázek 7: %C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg %C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg Obrázek 8: Obrázek 9: Obrázek 10: Obrázek 11: Obrázek 12: Obrázek 13: Obrázek 15: Obrázek 16: Obrázek 17: Obrázek 18: Obrázek 20: Obrázek 21: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.