N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V ITAMINY D ATUM : R OČNÍK : DEVÁTÝ V ZDĚLÁVACÍ OBLAST : Č LOVĚK A PŘÍRODA V ZDĚLÁVACÍ OBOR : C HEMIE N ÁZEV : V ITAMÍNY Č ÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU : CZ.1.07/1.4.00/ N ÁZEV PROJEKTU : UČÍME SE S RADOSTÍ A NOTACE : P REZENTACE JE VHODNÁ K VÝKLADU UČIVA NEBO K ZÁVĚREČNÉMU SHRNUTÍ V TÉMATU VITAMÍNY PRO 9. ROČNÍK
V ITAMÍNY
Vitamíny patří mezi látky, které jsou jako doplněk stravy důležité pro lidský organismus V lidském organismu plní vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí Lidské tělo si většinu vitamínů nedovede vytvořit, musí je přijímat v potravě Při nedostatku vitamínů – hypovitaminoze se mohou projevovat poruchy organismu, někdy i vážnějšího charakteru Při nadbytečném přijímání vitamínů se může objevit hypervitaminoza, pokud tělo nadbytečné vitamíny nedokáže vyloučit – týká se vitamínů rozpustných v tucích
V ITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH : 1) Vitamín A ( retinol ): - zdrojem vitamínu A jsou alfa karoten, beta karoten a lykopen, které jsou obsaženy v některých potravinách - vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu Při jeho nedostatku může dojít k šerosleposti Je to důležitý antioxidant Při jeho nedostatku se rovněž objevují poruchy kůže, sklony k zánětům, snížení pohlavní aktivity
Mezi zdroje karotenů nebo vitamínu A patří například: - rybí tuk, mrkev, meruňky, špenát, kapusta, máslo, zelí… V menším množství například tučné ryby, třešně, brokolice Retinol zdroj karotenu
2) Vitamín D ( antirachitický ): Chemicky rozlišujeme vitamín D2 a D3 Za normálních okolností se tvoří v kůži z derivátu cholesterolu působením UV záření, toto by mělo stačit k pokrytí až 80 % denní potřeby – v závislosti na době slunečního svitu Potravinové zdroje jsou – rybí tuk, játra, vaječný žloutek, mléko Vitamín D umožňuje optimalizovat hladinu vápníku a fosforu v krvi. Tyto prvky jsou důležité pro stavbu kostí Vitamín D působí rovněž na správnou funkci imunitního systému, dostatek vitamínu má příznivý vliv na léčbu lupénky
Nedostatek se projevuje měknutím kostí, způsobeným nedostatečnou resorbcí vápníku, u dětí se projevuje křivice - rachitis Vitamín D2
3) Vitamín E ( tokoferol ): je to důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály Pomáhá proti stárnutí, má prokázané účinky proti rakovinnému bujení Má pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk Je obsažen v mléce, másle, oleji z obilných klíčků, hlávkovém salátu, sóje, burských ořechách V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni Nedostatek vitamínu se může projevit špatným vstřebáváním tuků, také neurologickými potížemi či snížení obranyschopnosti Vitamín E se nerozkládá teplem, je obsažen i ve vařených pokrmech
4) Vitamín K ( fytochinon ): Je nezbytný pro funkci některých bílkovin, které se podílejí při srážení krve, také k procesu buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny Nedostatek vede k poruchám srážlivosti krve, také je spojen s řídnutím kostí – osteoporózou Dochází také k nedostatečné obnově kostí a vstřebávání vápníku Mezi potravinové zdroje patří hlavně rostlinné oleje a listová zelenina Vitamín E lze doplnit také farmaceutickými preparáty, některé jsou dostupné i bez předpisu
VITAMÍNY ROZPUSTNÉ VE VODĚ: 1) Vitamín C ( kyselina L – askorbová ): je citlivý na teplo a oxidaci Je nezbytný pro lidský organismus, zvyšuje obranyschopnost, odolnost proti infekcím a správnou krvetvorbu Nedostatek se projevuje zvýšenou krvácivostí, vypadáváním zubů, snížením pevnosti vlásečnic a snížením imunity Většina rostlin a živočichů si dokáže tento vitamín sama syntetizovat, člověk a někteří živočichové ( netopýr, losos, morče ) nejsou jeho přirozené výroby schopni a musí ho přijímat v potravě ).
Zdroje vitamínu C:
2) B – komplex: Jedná se o souhrnný název pro vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro správný metabolismus Vitamín B1 – thiamin Vitamín B2 – riboflavin Vitamín B3 – niacin Vitamín B5 – kyselina pantothenová Vitamín B6 – pyridoxal, pyridoxol, pyridoxamin Vitamín B7 – biotin (vitamín H) Vitamín B9 – kyselina listová (folacin, folát) Vitamín B12 – kobalamin
Hlavními zdroji jsou kvasnice, maso, sýry luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny a výrobky z nich Vitamín B objevil polský biochemik D. Funk v roce 1912
Použité odkazy: n.jpg 28Actinidia_chinensis%29_1_Luc_Viatour.jpg ubor:Ambersweet_oranges.jpg r/Soubor:Rosa_rubiginosa_hips.jpg _capsicum_and_cross_section.jpg Cabbage.jpg z#mediaviewer/Soubor:Schwarzejohannisbeere.jpg ots.JPG nol.png Galerie Microsoft Word –