Návrh zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k výkonu povolání
Advertisements

Novela zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních seminář 11. a 12. června 2008 – Palác Charitas, Praha podepsána.
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Specializační vzdělávací program
Mgr. Hana Drábková 27. května 2010
MOŽNOSTI BEZPLATNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A NELÉKAŘŮ
„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4
Terénní sociální práce
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Česká asociace adiktologů
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
EURES – vaše práce v Evropě
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Legislativa.
Fakulta zdravotnických studií
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Prohlubování vzdělávání nelékařů
Vzdělávání sociálních pracovníků
Novinky ve specializačním vzdělávání
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Informace o projektu PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NELÉKAŘŮ Seminář Hradec Králové
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Fakulta zdravotnických studií
Informace z úseku regulace NLZP
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Fakulta zdravotnických studií
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních od
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Návrh zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních

Nové termíny předložení návrhu novely a nového zákona – 2. fáze  Listopad 2014 – transpozice novely směrnice 2005/36/ES do novela zákona 96/2004 Sb.– gestorem je MŠMT – účinnost od ledna ) Listopad 2015 – předložení návrhu nového zákona do Vlády, účinnost od ledna 2017 Důvody zpoždění předložení zákona: -Nové vedení MZ – nové schválení tezí zákona na PV v dubnu a listopadu Poslanecká iniciativa – kulaté stoly s odbornou veřejností – diskuze o vzdělávání, návrat vzdělávání sester na střední školy? -Rozpor MZ a MŠMT, dvojkolejnost – jak dále s VOŠ?

Klíčové teze návrhu nového zákona Zákon o podmínkách výkonu zdravotnických povoláních s výjimkou povolání lékařů a farmaceuta (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních)

1 Oblast výkonu zdravotnického povolání  odstranění pojmu „odborný dohled“ Odborný dohled ve své stávající zákonné úpravě v praxi neplní původní účel a v rámci působení nelékařských zdravotnických pracovníků při poskytování zdravotních služeb v Evropské unii je nejednoznačně použitelný.  zavedení doby na zapracování (adaptační proces) a výkonu povolání pod odborným vedením Navrhuje se zavést zákonem dobu na zapracování (adaptační proces) a tzv. odborné vedení zajistit pouze v této době a při dalším celoživotním profesním vzdělávání. Režim výkonu povolání pod odborným vedením se bude týkat zdravotnických pracovníků,  kteří vstupují do zaměstnání poprvé nebo jako absolventi školy,  kteří přeruší výkon povolání na dobu souvisle delší než 5 let  v době specializačního vzdělávání.

1 Oblast výkonu zdravotnického povolání  výkon povolání pod odborným vedením Dále pod odborným vedením bude do doby získání specializované způsobilosti vykonávat povolání  psycholog ve zdravotnictví (návrh na přesun klinického psychologa do zákona č.95/2004 Sb.)  logoped ve zdravotnictví,  embryolog ve zdravotnictví.  Výkon povolání jako poskytovatele zdravotních služeb (OSVČ) nebo odborného zástupce – současná novela zákona č. 372/2011 Sb. Podmínkou udělení registrace jako poskytovatele zdrav. služeb je výkon povolání v oboru po dobu 3 let

2 O blast vzdělávání Zákon č.96/200 4 Sb. Obor Současné vzdělání Návrh vzdělání § 5Všeobecná sestranyní Bc. a VOŠBc. § 9Zdravotní laborantnyní Bc. a VOŠ Bc. § 15Nutriční terapeutnyní Bc. a VOŠBc. § 16 Zubní technik (na Bc. není akreditován) nyní Bc. a VOŠVOŠ § 17 Dentální hygienistka (pouze na 1VŠ) nyní Bc. a VOŠ VOŠ § 18 Zdravotnický záchranář nyní Bc. a VOŠBc. změny a úpravy v oblasti kvalifikačního vzdělávání Navrhuje se odstranění duality (dvojkolejnosti) vzdělávání, kdy pro jedno a totéž zdravotnické povolání jsou dvě vzdělávací úrovně (na VŠ a VOŠZ), aniž by se od sebe podstatně odlišovala jejich obsahová náplň s vyústěním v odlišném profilu absolventa.

2 Oblast vzdělávání  změny a úpravy v oblasti kvalifikačního vzdělávání Navrhuje se příprava na výkon povolání A na úrovni VOŠZ v oborech 1.Zubní technik 2.Dentální hygienistka 3.Farmaceutický asistent B.v bakalářském programu v oborech 1.Všeobecná sestra 2.Zdravotní laborant 3.Zdravotnický záchranář 4.Nutriční terapeut.

2 Oblast vzdělávání  změny v názvosloví povolání  Odborný pracovník v laboratorních metodách a přípravě léčivých přípravků  Bioanalytik  Radiologický asistent  Radiologický laborant  Adiktolog  Adiktolog ve zdravotnictví  Farmaceutický asistent  Farmaceutický laborant  Masér, nevidomý a slabozraký masér  Masér ve zdravotnictví (i jako maturitní obor)  změny v názvosloví škol  např. střední zdravotnická škola  střední odborná škola (má obecnější význam). Nebude se předem formulačně zužovat možnost pro další střední odborné školy, které by hodlaly otevřít zdravotnický obor. Toto se již v praxi běžně uskutečňuje.

2. Oblast vzdělávání  změny v počtu zdravotnických povolání – redukce, ukončení vzdělávání, nové povolání  dezinfektor  laboratorní pracovník  zdravotně – sociální pracovník (transformace oboru po dohodě s MPSV)  biotechnický asistent  ošetřovatel (transformace oboru ošetřovatel-pečovatel)  asistent zubního technika  laboratorní asistent  nutriční asistent  kategorie JOP (diskuze k arteterapeutovi a muzikoterapeutovi, herní specialista, nemocniční kaplan)  embryolog ve zdravotnictví – klinický embryolog

2 Oblast vzdělávání  magisterský stupeň vzdělání Nově je v zákoně zmíněna možnost rozšíření odborné způsobilosti pro bakalářské zdravotnické obory pro oblasti se zaměřením na: a.Pedagogiku, vědu a výzkum ve zdravotnictví b.Pokročilé role v klinické praxi S možností  kompetencí bude možné navýšit absolventům s bakalářským stupněm vzdělání vědomosti a dovednosti v určitých oblastech - např. v péči o seniory, pacienty v onkologii, paliativní péči. Tyto návrhy jsou porovnatelné s již fungujícími systémy v zahraničí (pokročilá praxe – Nurses in Advanced Roles).

2 Oblast celoživotního profesního vzdělávání  změny v celoživotním vzdělávání  Nyní používaný kreditní systém se navrhuje nahradit stanovením určitého minimálního počtu hodin celoživotního profesního vzdělávání v kalendářním roce, a to diferencovaně podle stupně vzdělání oboru zdravotnického povolání.  pro povolání Mgr., Bc., VOŠ (současná registrovaná povolání) – 12 hodin ročně  pro povolání středních škol s maturitou – 6 hodin ročně  ostatní - AKK - určí zaměstnavatel 2/3 lze absolvovat u svého zaměstnavatele

2 Oblast specializačního vzdělávání  Podmínkou pro zařazení do specializace – prokázání 2 let výkonu povolání v oboru  Atestační zkoušku lze vykonat nejpozději do 5 let od okamžiku, kdy uchazeč splnil všechny podmínky VP  Atestační zkoušku lze opakovat nejdříve za 5 měsíců ode dne neúspěšně vykonané zkoušky (dosud vyhláškou stanoveno nejdříve po uplynutí 12 měs.)  Specializovanou způsobilost nelze získat navazujícím mgr. studiem  Upuštění od průkazu odbornosti - z důvodu neúčelné duplicitní administrace, průkaz pozbyl účelnosti.

2. Oblast celoživotního profesního vzdělávání  změny v názvosloví pojmů certifikovaný kurz  akreditovaný funkční kurz, kterým se získá zvláštní odborná způsobilost Důvod: - nový název lépe vystihuje povahu tohoto kurzu, který vlastně ani nepodléhá certifikaci. - odstranit určité matení pojmů.

3 Oblast akreditací  vznik oborových akreditačních komisí (podle příbuznosti oborů) - dnes jedna komise, vznik rady akreditačních komisí  rozšíření pravomocí akreditační komise (např. kontrolní činnost akreditovaných zařízení)  zjednodušení akreditačního řízení  rozšíření možností neudělení akreditací  nové nastavení kontrolních a sankčních mechanismů  doplnění mezer v právní úpravě (např. nyní absentují ustanovení o zániku akreditace či ohledně možnosti jejího převodu na jiný právní subjekt)

4 Oblast registrace zdravotnických pracovníků  Registr zdravotnických pracovníků bude ukotven s vazbou na zákon č. 372/2011 Sb. – novela zákona o zdravotních službách  Registrace regulovaných zdravotnických povolání podle směrnice o uznávání odborných kvalifikací a dále některá povolání, která poskytují přímou péči o pacienta a je potřebný elektronický podpis či ověření totožnosti zdravotnického pracovníka – elektronický vstup, sloučení všech registrů na jednotnou platformu – registr poskytovatelů, registr zdravotnických pracovníků, návaznost na registry osob, registry chorob….e Health – zdravotnická dokumentace

5 Oblast uznávání způsobilosti získané v jiném členském státě EU nebo mimo EU  implementace Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/55/EU ze dne 20. listopadu 2013, kterou se mění směrnice 2005/36/ES o uznávání odborných kvalifikací  lhůta pro implementaci citované směrnice byla určena na dobu dvou let, tj. do 18. ledna 2016

6 Oblast správních deliktů, formální uspořádání zákona  Jednoznačnější vymezení a zpřísnění systému sankcí ukládaných za nedodržení povinností vyplývajících ze zákona  Zvýšení přehlednosti -vedle úprav věcného charakteru se na základě změny ve formálním uspořádání zvýšila přehlednost -snížení počtu §§, -část : § 5 až § 43 - předchozí vzdělání všech povolání je uvedeno v příloze zákona.

Prováděcí předpisy k novému zákonu  Vyhláška o minimálních požadavcích na vzdělávací programy (nyní - vyhláška č. 39/2005 Sb.)  Vyhláška o činnostech + metodický pokyn (nyní vyhláška č. 55/2011 Sb. )  Vyhláška o specializacích (nyní NV č. 31/2010 Sb.)  Vyhláška o akreditovaných funkčních kurzech  Vyhláška o akreditovaných kvalifikačních kurzech  Vyhláška o celoživotním profesním vzdělávání  Vyhláška o aprobační zkoušce

Nebude upraveno zákonem (původně navrženo)  Podmínky k výkonu řídící funkce – ošetřovatelství a ostatních zdravotnických povolání  ustanovení funkce hlavní sestry ČR,  stanoveny podmínky pro vedoucí funkce ve zdravotnictví  odborná způsobilost (VŠ/VOŠ)  vzdělání v managementu (CK/ spec./ VŠ)  3 roky praxe  označení a podmínky pro vedení ošetřovatelských týmů  náměstek pro oš. péči /hlavní sestra  Mgr. vzdělání  10 let praxe  vrchní sestra –Bc./VOŠ + management+ 5 roky praxe  staniční sestra – management/specializace + 3 roky praxe.

Klíčové teze návrhu nového zákona vyvolávající zásadní rozpory – vzdělání všeobecné sestry Reakce části odborné veřejnosti na základě poslanecké iniciativy Diskuze o kvalifikačním vzdělávání všeobecných sester s myšlenkou navrátu vzdělávání zpět na SZŠ. S touto myšlenkou nelze souhlasit z důvodů: -nutné harmonizace právních předpisů s předpisy EU (příprava na profesi sestry po 10 nebo 12 všeobecném vzdělání absolvováním 3 letého studijního programu v délce minimálně hodin) – jinak hrozí sankce! -doporučení WHO, ICN a EFN pro terciální vzdělávání sester -změny role sester s vývojem medicíny a rozvojem ošetřovatelství, nesystémový přístup v jiných oborech, -změna středoškolského vzdělávání s povinností státní maturity (navýšil se počet hodin všeobecného vzdělávání na úkor odbornosti) -zhoršila se obecně vstupní a výstupní úroveň vzdělanosti studentů středních škol -sociální nezralost studentů SZŠ – požadavek odpovědnosti -nezájem o pracovní poměr v 18 letech (prodloužení ve studiích)

Vypořádání rozporu s MŠMT, poslanci, vzdělavateli a odbornou veřejností Plánované uspořádání „kulatého stolu“ s reprezentativními zástupci: MZ – náměstek, ONP MŠMT – náměstek, zástupci odboru středního, vyššího a vysokého školství Poslanci – zdravotní výbor, školský výbor Odborů Poskytovatelů zdravotních služeb Vzdělavatelů (SZŠ, VOŠ, VŠ) Zaměstnavatelských svazů Termín: 8. prosince 2014 od 10 hod. na MZ Cíl: nalezení kompromisu a konečný závěr v souladu s koncepčními záměry MŠMT a MZČR

22 Kontakty: tel: Děkuji za pozornost