Grafické rozhraní. Modul Tkinter Pro práci s grafickým rozhraní využíváme modul Tkinter Po naimportováni modulu můžeme vytvářet velice jednoduše tlačítka,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Ukázková data grafická jsou majetkem IMIP. Popisná data jsou fiktivní.
Úvod do programování v prostředí Windows
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Pascal - příklady.
Základy HTML.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Konstanty jsou datové objekty jejich hodnoty nelze v programu měnit Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA = “Zadej.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Vzhled prezentace - šablony
IT začátečníci - Word Modul 3.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Jazyk HTML.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Jak vytvořit vlastní prezentaci ?
Hromadná korespondence, makro
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
TNPW1 Cvičení
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Formátování tabulek n postupné formátování tabulek n automatické formátování tabulek Vypracovala: Veronika Nováková, 4. B 2.
Textový editor Vkládání obrázků ze souboru a použití schránky  Pomocí menu vložení a klepnutím na obrázek se nám otevře adresář, ze kterého vybereme.
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
PHP Vytváření formuláře.
Vlastnosti stránky a tisk
Uživatelská rozhraní Uživatelská rozhraní 3. cvičení.
Pole Arrays.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Uživatelská rozhraní Uživatelská rozhraní 2. cvičení.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
IrfanView (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
WORDPAD Textový dokument.
Animace v aplikaci PowerPoint 2007
Vytvoření formuláře Access (11).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Grafické rozhraní

Modul Tkinter Pro práci s grafickým rozhraní využíváme modul Tkinter Po naimportováni modulu můžeme vytvářet velice jednoduše tlačítka, zaškrtávací políčka, texty.

Modul Tkinter – label (popisky) Jestliže budeme chtít do našeho grafického výstupu napsat například větu, tak se jedná o takzvaný Label Widget. root = Tk() – tímto příkazem vytvoříme nové prázdné okno veta.pack() –metoda pack přizpůsobí velikost okna velikosti daného textu root.mainloop() – tímto příkazem se naše okno zobrazí

Modul Tkinter – label (popisky) Popisky nemusí být jen věty (slova´), ale můžeme také vkládat obrázky do našeho okna. Musíme mít obrázek uložen ve formátu.gif nebo PPM/PGM Parametr "justify" lze použít pro zarovnání textu vlevo, vpravo, na střed (LEFT, RIGHT či CENTER). Parametr "padx" použijeme pro přidání dodatečné horizontální výstelky kolem textového popisku.

Modul Tkinter – label (popisky) Popisky můžeme mít v různých barvách i fontech. Barevná změna pozadí se uvozuje zkratkou bg a změna barvy písma fg. Barvy se zadávají anglickými ekvivalenty nebo jejich číselnými kódy začínající #.

Modul Tkinter – Message (zprávy) Message se používá k zobrazení krátkých textových práv a funguje podobně jako předchozí label. Text zpráv se automaticky zalamuje do zarovnaných řádků.

Modul Tkinter – Text Text se používá pro zadání víceřádkové textové oblasti. Je velice všestranný. Je často používán ve formulářích či webových prohlížečích. Pozor, budeme-li mít delší text a předem zadáme rozměry výstupu, tak se nám zobrazí jen jeho část

Modul Tkinter – Text - Scrollbar Problém s dlouhými lze vyřešit například posuvníkem (Scrollbar)

Modul Tkinter – Button Button (tlačítko) je hojně využívaná funkce Tlačítka umožňují interaktivní komunikaci s uživatelem. Stiskem tlačítka prostřednictvím myši může být spuštěna nějaká akce. Tlačítka mohou také obsahovat text a obrázky, stejně jako popisky (labels). Zatímco však text v popiscích může být zobrazen různými fonty, v tlačítku lze použít pouze jeden font. Text tlačítka ale může mít více řádků.

Modul Tkinter – Button Přiřazení funkce tlačítku:

Modul Tkinter – Proměnné Proměnná v Tkinteru je specielní objekt pro uložení hodnoty. Tato proměnná může být sdílena více widgety a registruje, které widgety se na ní odkazují. Na rozdíl od Pythonu musíme typ proměnné předem deklarovat a to použitím některé ze čtyř tříd (odvozených od třídy Variable): x = StringVar() pro řetězec, implicitní hodnota je "" x = IntVar() pro integer, implicitní hodnota je 0 x = DoubleVar() pro číslo float, implicitní hodnota je 0.0 x = BooleanVar() pro hodnotu Bool, vrací 0 a 1 Pro zjištění aktuálních hodnot těchto proměnných použijeme metodu.get(). Hodnotu proměnné lze změnit metodou.set(value). Další příklady použití proměnných lze jsou popsány v Radiobutton a Checkbox.

Modul Tkinter – Radiobutton Radionbutton je výběrové tlačítko. Tento grafický prvek nám umožňuje vybrat jedenu z více variant. Opět se nám v i v tomto případě nemusí zobrazovat jen text, ale i nejrůznější obrázky. Každá skupina radiových tlačítek musí být spojena s touž proměnnou. Stlačení tlačítka změní hodnotu této proměnné na jinou, přednastavenou hodnotu.

Modul Tkinter – Radiobutton Příklad, kdy se nám uloží stav zatržítka po zavření okna: from tkinter import* root = Tk() zatrzitko = StringVar() zatrzitko1 =Checkbutton(root, text='Je duben?', variable = zatrzitko, onvalue='ano', offvalue='ne') zatrzitko1.pack() root.mainloop() print(zatrzitko.get()) Když dám ano – nic se nevytiskne???

Modul Tkinter – Radiobutton Příklad, kdy máme vytvořit jen pár odpovědí: from tkinter import *

Modul Tkinter – Radiobutton Máme-li více variant odpovědí je lepší využít cyklu for:

Modul Tkinter – Radiobutton Předchozí příklad můžeme také zobrazit texty v rámečku místo kruhových otvorů:

Modul Tkinter – Radiobutton Předchozí příklad můžeme také zobrazit texty v rámečku místo kruhových otvorů:

Modul Tkinter – Checkbox (Checkbutton) Checkboxy na rozdíl od Radionbuttonů umožňují zatržení více než jedné odpovědi. Obvykle se nezobrazují jako kolečka, nýbrž jako prázdné čtverečky. Objekt třídy Checkbutton může obsahovat víceřádkový text s jedním fontem nebo obrázek. Widget může být spojen s funkcí nebo metodou Pythonu, aktivovanou stisknutím tlačítka.

Modul Tkinter – Checkbox (Checkbutton)

ParametrVýznam anchorSměr, ve kterém má být text ve widgetu umístěn: N, NE, E, SE, S, SW, W, NW, nebo CENTER. Implicitně je CENTER. aspectPoměr zobrazení - je daný poměrem šířky (width) k výšce (hight) v procentech. Implicitní hodnota je 150, to znamená, že zpráva bude o 50% širší než je její výška. Pokud je šířka explicitně určena, je tento parametr ignorován. background, bgBarva pozadí zprávy. Implicitní hodnota je systémově určena. borderwidth, bdŠířka ohraničení. Implicitní hodnota je 2. commandOdkazuje na metodu, která má být evokována při výběru objektu. Lze uplatnit u widgetů Button, Checkbutton, Radiobutton, Scale a Spinbox. cursorUrčuje typ kurzoru, zobrazovaného při jeho přechodu přes widget zprávy. Implicitně se použije standardní kurzor. fontFont zprávy. Implicitní hodnota je systémově určena. foreground, fgBarva textu. Implicitní hodnota je systémově určena. highlightbackgroundSpolečně s highlightcolor a highlightthickness, tento parametr určuje, jak bude vykreslena zvýrazněná oblast. highlightcolorViz highlightbackground. highlightthicknessViz highlightbackground. justifyUrčuje polohu textu v řádku. Můžete zadat LEFT, RIGHT nebo CENTER. Vězte, že pro určení polohy celého bloku textu uvnitř widgetu použijete parametr "anchor". Implicitně je nastaveno LEFT. padxHorizontální výstelka. Implicitně je -1 (no padding). padyVertikální výstelka. Implicitně je -1 (no padding). reliefTvar ohraničení. Implicitní je FLAT (ploché). Další možné hodnoty SUNKEN (zapuštěné), RAISED (zvednuté), GROOVE (rýha), a RIDGE (výstupek). takefocusMá-li hodnotu True, přijímá widget focus (zaměření) pro vstup. Implicitně je False. textText zprávy. Je-li třeba, provede widget zalomení řádku aby byl dodržen zadaný poměr zobrazení (aspect ratio). textvariablePropojí proměnnou Tkinteru (jíž je obvykle StringVar) se zprávou. Při změně hodnoty proměnné je text zprávy aktualizován. widthŠířka widgetu udaná počtem znaků. Není-li tento parametr zadán, vybere se automaticky vhodná šířka, odpovídající nastavenému poměru zobrazení.

Děkuji za Vaši pozornost