Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů 21. 11. 201 Roztoky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROP Střední Morava nástroj podpory pro rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky ve Zlínském kraji Zlín: 29. června 2012.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
ministryně pro místní rozvoj
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Co bylo cílem ROP Střední Morava Ing. Ivan Matulík ředitel Úřadu Regionální rady Střední Morava Přerov
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Zkušenosti a přínosy ROP Střední Morava pro rozvoj Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil hejtman Olomouckého kraje předseda Výboru Regionální rady regionu.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Individuální projekt OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Spolupráce obcí a krajů v nastávajícím programovacím období
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 06/2008 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc 19. května 2008.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky

Motto: …orgány kontrolní a metodické je třeba přeměnit v orgány tvůrčí… 20. léta minulého století

Témata prezentace 1.Hlavní východiska pro „budoucí období“ 2.Naše zkušenosti s využitím integrovaných nástrojů – IPRM a IPRÚ 3.Instituce specializované na administraci fondů v území 4.Jak dosáhnout strategického zaměření projektů?

Hlavní východiska pro „budoucí období“ Naše zkušenosti s administrací fondů (ROP…) Kohezní zprávy (zejména 5. ), Barcova zpráva duben 2009, evaluace – vyústění v novou legislativu pro Hlavní cíle: inteligentní a udržitelný růst, zaměření na výsledky, maximalizace dopadů EU fondů Hlavní změny: posílení efektivity a výkonnosti, měřitelné milníky a cíle, zajištění podmínek pro efektivitu investic v daném místě… a také posílení kompetencí EK „Česká administrativa“ nezvládá řešit dlouhodobé projekty a cíle, chybí nám „velkorysost a strategické myšlení“ (předseda vlády Jiří Rusnok)

Instituce specializované na administraci fondů v území Strategie realizace IROP na léta 2014 až 2023 (podepsáno – Roztoky u Prahy) – hlavní cíle: efektivně, hospodárně, účelně v čase využit finanční rámec Úřady regionálních rad – specializované instituce pro administraci fondů: –Vnější prostředí: Využití znalostí a orientace v legislativě, vazeb na národní orgány (zkušenosti ŘO), znalost místního prostředí –Vnitřní prostředí: Auditované instituce, zkušené týmy s kvalifikovanými zaměstnanci, schopnost flexibilně reagovat na potřeby

Instituce specializované na administraci fondů v území „Integrovaný regionální operační program musí respektovat specifika regionů a současně je začleňovat na národní i na evropské úrovni. Tenhle těžký úkol se zvládne jen při spojení sil všech hráčů. Z připravené Strategie realizace Integrovaného regionálního operačního programu na léta 2014–2023 je zjevná vůle ke spolupráci a hledání konsensu. Je to mapa, která byla připravena společnými silami a ke společnému prospěchu.“ Ing. Petr Zahradník, MSc.

Naše zkušenosti s využitím integrovaných nástrojů – IPRM a IPRÚ IPRM – standardní nástroj v ROP Střední Morava – statutární města Olomouc a Zlín, celkem 3 IPRM Vysoká pracnost administrace (41provedených aktualizací), 12 vyhlášených výzev v celkové výši 189 % finanční alokace, alokace celkem 1 mld. Kč Nedočerpání finanční alokace cca. 85 mil. Kč, doposud uplatněno 34 mil. Kč korekcí

Integrované plány rozvoje území IPRÚ - téma: cestovní ruch Olomoucký kraj: Jesenicko Šumpersko Olomouc Zlínský kraj: Luhačovicko Rožnovsko Horní Vsacko

Finanční ukazatele IPRÚ Dotace IPRÚ celkem: 1,5 mld. Kč Spolufinancování celkem: 1,3 mld. Kč Celkem investice IPRÚ 2,8 mld. Kč

Spolufinancování IPRÚ Spolufinancování projektů IPRÚ – soukromý sektor 1,12 mld. Kč celkem Spolufinancování projektů IPRÚ – obce 0,140 mld. Kč celkem

Jak dosáhnout strategického zaměření projektů? …chci dosáhnout toho, aby každý podpořený projekt měl jasnou strategii. Podpořené projekty musí mít smysl… Ministryně pro místní rozvoj K. Šlechtová, Model řízení intervencí: -Strategické plánování -Plánování, řízení, organizování vč. zapojení partnerů v území, motivace, kontrola a audit

Jak dosáhnout strategického zaměření projektů? -Využití integrovaných nástrojů a přístupů -Vytvoření organizace postavené na spolupráci s místními a regionálními institucemi -Zajišťování výsledků prostřednictvím zapojení -Měření dopadů, provádění hodnocení a evaluace

Zkušenosti a poznatky pro IN – integrované nástroje  Zaměřit se na měřitelné přínosy – koncentrace je nástroj pro změnu (pozor na záměnu cíle a nástroje)  Nutnost „plánování změn prostřednictvím intervencí“ – využití potenciálu a specifik ve vazbě na změnu formou iniciace „integrovaných projektů“  Důraz na „vypisování výzev“ – definovat cíle změn vytvořit podmínky pro „koordinace a sladění záměrů projektů v době ještě před vyhlášením výzvy“ (koordinace napříč intervencemi OP)  Oddělení procesu programování (strategie) od procesu administrace projektů

Děkuji Vám za pozornost Ing. Ivan Matulík ředitel Úřadu Regionální rady Střední Morava