Kmeny  Prvoci - Lamblie střevní (Ptáčková)  Lilkovité - Lilek rajče (Matlochová) - Rulík zlomocný (Pallová)  Bobovité - Hrách setý (Krejčířová)  Ostnokožci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GIBONI.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Lilkovité.
Bobovité (fabaceae).
Hvězdice Štěpán Tichý.
OSTNOKOŽCI „mořské hvězdy, kalichy a okurky“
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Digitalizace výuky Příjemce
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Digitalizace výuky Příjemce
Motýli Barbora Žáková
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Vojtěška setá Medicago sativa
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Lilkovité (Solanaceae)
Živočichové rybníka KROUŽKOVCI.

Název Rostliny krytosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_416.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Lilkovité (Solanaceae)
zpracování ve dvojicích
Martina Čejková Petr Harmach
Čeleď lilkovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Pitrunová Martina- úprava , text Honziková Viktorie- obrázky , text
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
POSLEDNÍ KMEN BEZOBRATLÝCH ŽIVOČICHŮ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
KRÁSY P Ř ÍRODY Marta Špačková, Nikol Lorková. OBSAH  SLUNEČNICE ROČNÍ  MRKEV OBECNÁ  SASANKA HAJNÍ  SLON INDICKÝ  HVĚZDICE ČERVENÁ  OTAKÁREK FENYKLOVÝ.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU Autor: Mgr. Jana Střížková Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / PŘÍRODOPIS / PŘEHLED ORGANISMŮ Druh učebního.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Osová souměrnost v přírodě Pracovali: Vojtěch Čechák, Viktor Jelínek, Jiří Hanák, Marek Vašina,Tomáš Charvát a Otakar Kameník.
KRÁSY PŘÍRODY E Strackeová Lucie a Vacková Anežka.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
(Atropa bella-donna). Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné.
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Čeledi: lilkovité a bobovité
Souměrnosti v rostlinné říši
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_17
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘÍRODOPIS
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Bobovité (fabaceae).
LILKOVITÉ.
jsou rostliny, které se pěstují na polích je označení pro skupinu rostlin a jejich plodů Plody luštěnin poskytují velké množství bílkovin.
Základní fakty o Rajčatech Více výukových souborů na webu: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Kmeny  Prvoci - Lamblie střevní (Ptáčková)  Lilkovité - Lilek rajče (Matlochová) - Rulík zlomocný (Pallová)  Bobovité - Hrách setý (Krejčířová)  Ostnokožci - Hvězdice pětiramenná (Tomanová)  Motýli - Attacus atlas (Stojanová)

Prvoci Lamblie střevní (Giardia intestinalis) Je parazitický prvok. Onemocnění způsobené lambliemi se označuje jako giardióza či lamblióza. Má dvě jádra. Na spodní straně buňky je vytvořen přísavný disk Mají 6 předních a 2 zadní (vlečné) bičíky. Usídlují se na povrchu sliznice tenkého střeva nebo ve žlučníku. Po přisátí naruší trávení. Zajímavost: některé firmy vyrábí plyšové mikroby a mezi nimi je i Lamblie. CELKEM: 1 osa

Lilkovité Rulík zlomocný (Atropa bella-donna) je vytrvalá bylina. Je považována za nejnebezpečnější středoevropskou jedovatou rostlinu. Ze sušených listů a kořene této rostliny se získává atropin, ze kterého se vyrábějí atropinové kapky užívané v očním lékařství k rozkapávání očí. Zajímavost: Ze stejného důvodu si dívky ve starověku a středověku vtíraly šťávu z rulíku do očí, aby je měly krásně veliké. Odtud také pochází druhové jméno rostliny (bella donna = krásná paní). CELKEM: 5 os

Lilkovité Lilek rajče - latinský název: Solanum lycopersicum čeleď: lilkovité trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka původ: Střední a Jižní Amerika plod: bobule Zajímavost: Dříve se často vedly spory o to, zda je rajče ovoce, či zelenina. Proto o tomto problému rozhodoval roce 1893 Nejvyšší soud Spojených států, a dospěl k závěru, jak už dnes víme, že rajče je zelenina CELKEM: KVĚT 5 os PLOD 1 osa

Bobovité Hrách setý -plody jsou lusky -obsahují dužnatá semena zvaná hrášky -ty jsou jedlá -v přírodě hrách planě neroste, pouze občas zplaňuje -květenství je hrozen Zajímavost: Semena hrášku se využívají i v kuchyni Čerstvý hrášek je výborný do salátů, příloh k masu, k rybě, pro přípravu hrachové polévky a kaše. CELKEM: LUSK 1 osa KVĚT 1 osa LIST 1 osa

Ostnokožci Hvězdice mají pětiramenné tělo. Uprostřed těla se nachází tělní terč neboli střed. Na spodní straně tělního terče se nacházejí ústa a dále také vakovitý vychlípitelný žaludek. Hvězdice jsou dravé. Ostnokožci mají značnou regenerační schopnost těla.í Mohou být nejrůznějších barev a dorůstat velikosti až 75 cm. Pohybují se plazením. Zajímavosti: pětiramenná hvězda se stala inspirací pro mnohá ocenění, náboženské znaky (pentagram), šerifské odznaky nebo jako symbol hvězdy z vesmíru… CELKEM: 5 os

Hvězda: Pentagram: Řád čestné legie:

Motýli Attacus atlas je největším motýlem na světě Patří do čeledí martináčovitých a žije v Jihovýchodní Asii Potravu nepřímá, protože nemá vyvinuté trávicí ústrojí. Před kuklením se housenka nějak nemění, pouze hledá místo, kde by vytvořila kokon. CELKEM: 1osa

AKTIVITA NA KONEC Úkoly:  Kolik celkem os bylo v naší prezentaci?  Jaké organizmy byly v naší prezentaci? (stačí rodové jméno)

Odpovědi:  Bylo zde celkem 21 os.  Lamblie, Rulík, Rajče, Hrách, Hvězdice, Attacus.

Děkujeme za pozornost :D.