MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Látky a tělesa, síla Měření síly.
Advertisements

Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
O roli pružiny při měření síly
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Člověk a příroda – Fyzika
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PŘEVODY JEDNOTEK HMOTNOSTI.
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Měření síly vytvoř si vlastní siloměr
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření a znázornění síly
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
Rozcvička Urči typ funkce:
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
Měření fyzikálních veličin
Konstrukce trojúhelníku
Otáčivé účinky síly PÁKA
Výpisky z fyziky − 6. ročník
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Rozcvička Urči typ funkce:
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Konstrukce trojúhelníku
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Měření délky.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek – 2. část
Desetinná čísla (1) Základní pojmy
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pozorujeme pružinu: Pružina v normálním tvaru. Na pružinu působíme silou, pružina se prodlouží. Přestaneme-li na pružinu působit silou, zkrátí se na původní délku. Pružinu můžeme použít k porovnávání sil.

Mohli bychom použít pružinu k měření síly? Budeme zavěšovat postupně závaží a budeme zjišťovat, o kolik centimetrů se pružina prodlouží.

Z tabulky vidíme, že kolikrát se zvětšil počet závaží, tolikrát se zvětšilo prodloužení pružiny. Do tabulky uvedeme výsledky našeho měření: Prodloužení pružiny Počet závaží cm 1 cm 2 cm 3 cm Pružinu můžeme tedy použít k měření síly.

Čím měříme sílu? Sílu měříme pružinovým siloměrem. načrtni!

Jednotka síly Pro měření síly byla mezinárodně dohodnuta jako jednotka síly taková síla, kterou je k Zemi přitahováno závaží o hmotnosti 100 g. Jednotkou síly je newton (N). Jeden newton je roven síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů.

Před použitím siloměru musíme zjistit: - zda před zavěšením závaží splývá dolní okraj s nulovou čárkou stupnice - v jakých jednotkách je stupnice - jaké síle odpovídá nejmenší dílek stupnice - jakou největší sílu můžeme siloměrem změřit (měřicí rozsah stupnice)

Procvičení 1. Na čem je založeno měření síly pružinovým siloměrem? 2. Jak velká je přibližně síla 1 newtonu? 3. Co musíš zjistit před použitím siloměru k měření? 4. Zdůvodni, proč nesmí být měřená síla větší, než je měřicí rozsah siloměru.

Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.