Mezinárodní konference projektu Evropského fondu regionálního rozvoje „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko-slovenské příhraniční oblasti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IV. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Advertisements

Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
„EU peníze středním školám“
IV. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (26. – 34. úloha) IX. označení digitálního.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (36. – 44. úloha) IV. označení digitálního.
MozkolamnaI. Byl vytvořen i.soubor do mozkolamny typu soutěže „Prověř sám sebe“, který byl také předveden pro veřejnost na akci Věda na radnici. Vyzkoušejte.
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
síť, objem, povrch opakování
Zlomky Porovnávání zlomků..
Vzdělávací obor: Matematika
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
40.1 Zásobník – Osová souměrnost
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová GRAFY.
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
STATISTIKA Zdeňka Hudcová.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – společná práce 1 VY_42_INOVACE_27 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – společná práce 2 VY_42_INOVACE_28 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
II. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 9. ročník (19. – 24. úloha) IV. označení digitálního učebního materiálu:
Elektronická učebnice - I
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (13. – 18. úloha) III. označení digitálního učebního materiálu:
Matematika a její aplikace
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – společná práce 3 VY_42_INOVACE_29 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 2.
Logické funkce dvou proměnných, hradlo
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Kvantitativní myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Radek Martinák Kruh – popis, praktické využití Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová; datum: Název:
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Výpočty ve statistice – test k procvičení
Zlomky Porovnávání zlomků..
Koule – popis, praktické úlohy
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Logické úlohy Matematika 4. ročník Lenka Blažková 2013.
Objem a povrch kvádru a krychle
FUNKCE – grafické znázornění
Kombinatorika VY_32_INOVACE_ ledna 2014
SVĚTADÍLY - OLYMPIJSKÉ KRUHY
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Prostorová orientace, počítání
Pojem zlomek a jeho zápis.
Stavíme hrady Vnímání.
KOLEKTIVNÍ SPORTY MATEMATIKA.
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
POVRCH A OBJEM KRYCHLE A KVÁDRU
Kolik svíček na dort vnímání.
Pojem zlomek a jeho zápis.
Opakování na 2.písemnou práci
Elektronická učebnice - I
Pojem zlomek a jeho zápis.
8.1 Konstrukce trojúhelníku typu SSS
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Mezinárodní konference projektu Evropského fondu regionálního rozvoje „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko-slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ SPOLEČNĚ BEZ HRANIC

Didaktické materiály se sbírkou úloh se zaměřením na rozvoj matematických dovedností Eva Kučinová Šárka Fehérová Kamila Golúchová Jana Sabolová EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ SPOLEČNĚ BEZ HRANIC

I. Chápání čísla jako pojmu vyjadřujícího kvantitu; zápisy celku různými způsoby II. Numerické dovednosti III. Práce se znaky (symboly) IV.Orientace a práce s tabulkou V.Grafické vnímání VI.Práce s grafem VII.Poznání rovinných útvarů a práce s nimi VIII.Prostorová představivost IX.Funkce jako vztah mezi veličinami X.Správnost logické úvahy

V odborné didaktické sbírce jsou úlohy rozděleny do deseti kapitol odpovídající deseti základním matematickým dovednostem. U většiny úloh musí žák při jejich řešení použít více než jednu dovednost. To je pro přehlednost znázorněno pod zadáním úlohy římskými číslicemi v pořadí od nejvíce po nejméně využívané dovednosti.

Ukážeme si některé úlohy Začneme úlohami z Didaktického materiálu pro 1. stupeň

Vymysli, podle jakého pravidla jsou doplňována čísla do pyramidy a doplň chybějící čísla do všech políček: Dovednosti : II.Numerické dovednosti X. Správnost logické úvahy IV. Orientace a práce s tabulkou Výsledek:

Pilot vyhlídkového letadla má v nádrži palivo na 70 km letu. Podle nákresu zjisti, kterými trasami může letět, aby bezpečně doletěl zpět na letiště. Údaje jsou v kilometrech. Vyber správnou odpověď: a)letiště – hrad – rozhledna – lázně – letiště b)letiště – rozhledna – hrad – letiště c)letiště – lázně – rozhledna – letiště d)letiště – hrad – lázně – letiště e)letiště - lázně – hrad – rozhledna – letiště Dovednosti : V. Grafické vnímání II. Numerické dovednosti IV. Orientace a práce s tabulkou Výsledek: c) letiště – lázně – rozhledna – letiště tj. 66 km d) letiště – hrad – lázně – letiště tj. 63 km

Součet ok na každých dvou protějších stěnách hrací kostky je sedm. Na obrázku jsou tři hrací kostky postavené na sobě. Součet ok na předních stěnách je 14 a na stěnách viditelných zprava 4. a) Urči součet ok na zadních stěnách kostek. b) Urči součet ok na stěnách zleva. c) Kolik ok může být na spodní stěně 3. kostky? Dovednosti : VIII. Prostorová představivost V. Grafické vnímání X. Správnost logické úvahy II. Numerické dovednosti Výsledek: a) 7 ; b) 17 ; c) 2 nebo 5

Úlohy z Didaktického materiálu pro 3. stupeň

Kdybychom redukovali celé lidstvo na jednu vesnici se 100 obyvateli, ale zachovali proporce všech současných národů, měla by tato vesnice následující složení: 57 Asiatů 70 by bylo analfabetů 21 Evropanů 50 by bylo podvyživených 14 Američanů (Severo- a Jiho-) 1 by umíral 8 Afričanů 2 by se rodili 52 by bylo žen 1 by měl počítač 48 by bylo mužů 1 (jen jeden) by měl akademické 70 ne-bílých vzdělání 30 bílých 80 by trpělo nedostatečnými podmínkami pro bydlení a) Sestrojte kruhový graf vyjadřující počet obyvatel podle světadílů. b) Vypočítejte procentové zastoupení obyvatel podle vzdělání. c) Všichni víme, že trvale je na Zemi osídleno pět kontinentů. Který kontinent není ve vesnici zastoupen a proč? Dovednosti: VI. Práce s grafem II. Numerické dovednosti III. Práce se znaky (symboly)

a) b) 70 % analfabetů; 30 % s nějakým vzděláním (1 % má VŠ vzdělání) c) Austrálie. Pomocí počtu obyvatel na jednotlivých kontinentech, výpočtu počtu procent a zaokrouhlení na jednotky je Austrálie bez zastoupení. Výsledek:

Určete, která z krychlí vznikne složením sítě krychle: Dovednosti : VIII. Prostorová představivost X. Správnost logické úvahy IV. Orientace a práce s tabulkou Výsledek: c)

V každém sloupci a řádku jsou čísla, která udávají, jaký počet čtverečků má být vybarvený. Pokud je v řádku nebo sloupci více čísel, musí mezi nimi zůstat minimálně jedno políčko prázdné. (Rada: začněte řešit od největších čísel.) Dovednosti : IV. Orientace a práce s tabulkou V.Grafické vnímání X.Správnost logické úvahy VII. Poznání rovinných útvarů s práce s nimi

Výsledek:

Didaktický materiál se sbírkou úloh má pomoci učitelům při výuce. Uvedené úlohy by měly být vnímány jako náměty k vlastní tvořivosti Uvedené úlohy by měly být vnímány jako náměty k vlastní tvořivosti.

Snažme se společně ze všech sil vyzbrojit naše žáky potřebnými znalostmi a dovednostmi, které budou potřebovat v dalším profesním i občanském životě. EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ SPOLEČNĚ BEZ HRANIC