CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
FORENZNÍ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Canisterapie Když pes uzdravuje lidskou duši Motto našeho týmu: „Polož na mě svoji ruku a já ti ji prohřeju, obejmi mě a rozjasním tvoje srdce.“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
PSYCHOLOGIE PRODEJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Korelace 20. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190227
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Základy automatického řízení 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pravděpodobnosti jevů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plánování ve školní tělesné výchově
Inf Počítač a lidé s handicapem
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Techniky práce s mentálně postiženými
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Pedagogická psychologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název projektu: Moderní škola
ROBERT SMITHSON – Spiral Jetty
KRAJINA V UMĚNÍ 20. září 2013 VY_32_INOVACE_160205
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Tělesná výchova na ZŠS -teoretická část
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: Moderní škola
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
YVES KLEIN – Antropometrie
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Návykové látky Alkohol
OBVOD A OBSAH SLOŽITĚJŠÍCH OBRAZCŮ
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ února 2014

C ANISTERAPIE ANEB TERAPIE ZA POMOCI PSŮ  Léčebný kontakt psa a člověka  Metoda pozitivního psychosociálního a fyziorehabilitačního působení na potřebné osoby, prostřednictvím speciálně vedeného a cvičeného psa nebo feny  Účinné rozptýlení pro lidi trpící psychickými poruchami, depresemi nebo pro ty, kteří se cítí opuštěně  Ústavy pro mentálně a fyzicky postižené – součást rehabilitace  2 formy- individuální nebo kolektivní

 Canisasistent – proškolený laik - první stupeň (základní minimum); může činnost provozovat jen s lidmi, jejichž chování je normální a předvídatelné  Canisasistent – profesionál – odborníci (vzdělaní v sociálních, zdravotnických nebo pedagogických oborech), kteří chtějí zařadit činnost do své praxe; mají znalosti diagnózy nebo anamnézy K VALIFIKACE V CANISTERAPII

 Canisterapeut - lidé, kteří splnili všechny podmínky stupně canisasistent a mají dlouhodobou praxi  Mentor - canisasistent nebo canisterapeut s dlouhodobou praxí, který je ochoten zaučovat nováčky; předává své bohaté zkušenosti K VALIFIKACE V CANISTERAPII

 Vliv na psychologickou stránku člověka  Dvojí vliv- psychosociální nebo fyziorehabilitační  Možná aktivace myšlení, paměti, komunikace, učení se (mluvenou řeč, neverbální projevy atd.), motoriku, má velký vliv na psychiku, přispívá k duševní rovnováze a motivaci L ÉČEBNÉ ÚČINKY

 Využití pro tělesně postižené, mentálně postižené, rehabilitaci a jinak nemocné  U autistů působením může pes plnit roli prostředníka mezi jejich světem a okolím  Klienti mohou být také lidé zdraví, kteří se například ocitli v nepříznivé životní situaci (canisterapie se zde využívá především k odbourání stresu) L ÉČEBNÉ ÚČINKY

 Zaměření na rozvoj citových schopností -> hlazení, mazlení, komunikace se psem  Zaměření na rozvoj rozumových schopností -> cílená hra, rozšiřování slovní zásoby  Zaměření na rozvoj pohybových schopností -> jemná a hrubá motorika, hlazení míčků  Zaměření na relaxaci -> vliv na psychiku a duševní rovnováhu klienta Z AMĚŘENÍ PRÁCE PŘI CANISTERAPII

P OLOHOVÁNÍ  Nejznámější canisterapeutická metoda  Když se postižený klient nemůže hýbat, hýbe s ním terapeut  Slouží k zabránění vzniku proleženin, blokaci  Procvičení svalů

P OLOHOVÁNÍ  Pes v polohování nahrazuje polštáře, díky své teplotě působí na klienta příjemně, jeho dýchání většinou zklidní i dech postiženého  Největší výsledky jsou vidět u lidí trpících svalovými křečemi nebo třesem  Dvě techniky- relaxační a rehabilitační – v obou technikách jsou k psovi přikládány (pokud možno) odhalené části klientova těla, aby si je uvědomil

PRAMENY  Canisterapie.cz [online]. [cit ]. Dostupné z:  JAMBOROVÁ, Hana. Alternativní metody speciální pedagogiky: hiporehabilitace a canisterapie. Brno, Diplomová práce. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity - katedra psychologie.