Parlament. Parlament je sbor, shromáždění volených či nevolených zástupců příslušné administrativní územní jednotky, ať už je to stát, svazek států, spolková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Advertisements

Občanská výchova 9. ročník
VY_32_INOVACE_51_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Mgr. Michal Oblouk LEGISLATIVA. -dvoukomorový zákonodárný sbor České republiky -je tvořen Poslaneckou sněmovnou (dolní komora) a Senátem (horní komora)
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kontrola veřejné správy
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc zákonodárná
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
Senát České republiky.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dělba moci.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Politický systém ČR – Parlament ČR
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A29 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
SENÁT Senát (z latinského senex – stařec) je zastupitelský orgán (zákonodárný sbor), obvykle je horní komorou parlamentu.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Právní základy státu.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc výkonná
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
Výchova k občanství Moc zákonodárná
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Volby prezidenta
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Parlament

Parlament je sbor, shromáždění volených či nevolených zástupců příslušné administrativní územní jednotky, ať už je to stát, svazek států, spolková země státu.

Původní význam tohoto slova ve francouzštině je prostě mluvení, rozprávka, rozhovor (parler je francouzsky mluvit). Význam zastupitelský sbor parlament dostal až v anglickém prostředí.francouzštině Původní význam tohoto slova ve francouzštině je prostě mluvení, rozprávka, rozhovor (parler je francouzsky mluvit). Význam zastupitelský sbor parlament dostal až v anglickém prostředí.francouzštině

Parlament České republiky Parlament České republiky je dvoukomorový zákonodárný sbor České republiky. Parlament České republiky je tvořen Poslaneckou sněmovnou a Senátem.dvoukomorový zákonodárný sborČeské republiky

Parlament České republiky vznikl 1. ledna 1993 z České národní rady1. ledna1993 České národní rady Parlament České republiky vznikl 1. ledna 1993 z České národní rady1. ledna1993 České národní rady

Parlament České republiky vykonává ···zákonodárnou moc··zákonodárnou moc ···ratifikuje mezinárodní smlouvy··ratifikuje ·volí na společné schůzi obou komor ··prezidenta České republiky ··prezidenta České republiky ·vyslovuje důvěru či nedůvěru vládě ·

schvaluje rozpočet vlády na příští rok a projednává státní závěrečný účet roku minulého (pouze Poslanecká sněmovna) ·vydává souhlas k vyhlášení války v případě napadení nebo plnění mezinárodních závazků ·má právo měnit ··Ústavu České republiky··Ústavu České republiky schvaluje rozpočet vlády na příští rok a projednává státní závěrečný účet roku minulého (pouze Poslanecká sněmovna) ·vydává souhlas k vyhlášení války v případě napadení nebo plnění mezinárodních závazků ·má právo měnit ··Ústavu České republiky··Ústavu České republiky

● Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna, která má 200 poslanců, (jsou voleni na dobu čtyř let) a Senátem, který má 81 senátorů (jsou voleni na dobu šesti let, po uplynutí 2 let se volí nová třetina senátorů).

Právo volit do Poslanecké sněmovny a do Senátu má každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let.

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen každý občan České republiky, který má právo volit a dosáhl věku 21 let. Do Senátu může být zvolen každý občan České republiky, který má právo volit a dosáhl věku 40 let

Poslanecká sněmovna ●

Poslanecká sněmovna - virtuální prohlídka ●

Senát

Senát – audiozáznamy ● y/index.php?ke_dni= &O=7 y/index.php?ke_dni= &O=7

Použitá literatura ● Valenta Milan : Občanská nauka pro střední odborná učiliště, SPN, Praha, 2002 ● Dudák Vladislav : Občanská nauka pro střední odborné školy a studijní obory SOU, SPN, Praha, 2005 ● ●

OB 21 – VVP – HUM – PAV – OBN – U –