Slouží ke grafickému znázorn ě ní množin, vztah ů mezi množinami a operací s množinami. Vennovy diagramy Projekt OP VK - CZ.1.07/1.1.26/02.0073 „Matematika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
MATEMATIKA Úměra přímá a nepřímá - slovní úlohy řešené trojčlenkou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_6_INOVACE_MAT49 Název školy SPŠ a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_21 Název materiáluVennovy.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Celek a jeho části Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Slovní úlohy - Vennovy.
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
Kombinatorika. Základní pojmy. Pravidla pro práci se skupinou:
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Číselné množiny - přehled
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Lineární funkce - příklady
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Variace bez opakování 25. srpna 2013 VY_42_INOVACE_190202
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Lineární rovnice a nerovnice I.
Opakování na 4.písmenou práci 6.ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
Grafické řešení lineárních rovnic
Kvadratické nerovnice
Obvody a obsahy rovinných obrazců 3.
PERMUTACE S OPAKOVÁNÍM
MATEMATIKA Dělitel a násobek přirozeného čísla.
8.1.2 Podprostory.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Matematika Parametrické vyjádření přímky
Základy infinitezimálního počtu
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Poměr v základním tvaru.
Rovnice a nerovnice Lineární nerovnice Mgr. Jakub Němec
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Parametrické vyjádření roviny
Kvadratické nerovnice
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
8.1.3 Lineární obal konečné množiny vektorů
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
MNOŽINY.
Rovnice základní pojmy.
Množiny.
Matematika Elipsa.
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
Poměr v základním tvaru.
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Lineární funkce a její vlastnosti
NEJMENŠÍ SPOLEČNÝ NÁSOBEK
Základy infinitezimálního počtu
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Grafy kvadratických funkcí
Dělitelnost přirozených čísel
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dělení racionálních čísel
Transkript prezentace:

Slouží ke grafickému znázorn ě ní množin, vztah ů mezi množinami a operací s množinami. Vennovy diagramy Projekt OP VK - CZ.1.07/1.1.26/ „Matematika Plus – Podpora matematického vzdělávání žáků středních škol Olomouckého kraje“ Gymnázium Jakuba Škody, Komenského 29, Přerov

Co je to množina? Množina je soubor prvk ů, p ř i č emž je p ř esn ě dáno, které prvky do množiny pat ř í a které ne. P ř íklady: – množina žák ů ve t ř íd ě – množina knih v knihovn ě – množina všech p ř irozených č ísel Množinou m ů žeme rozum ě t nap ř. množinu ovoce, do které za ř adíme jablka, hrušky, t ř ešn ě, ale papriku z této množiny vylou č íme.

Zápis: a... prvek množiny (v ě tšinou zna č íme malými písmeny) M... ozna č ení množiny (v ě tšinou velkými písmeny) Prázdná množina: množina, která neobsahuje žádný prvek Ozna č ení: nebo „je prvkem“ „není prvkem“ Co je to prvek? Prvek množiny: objekt (p ř edm ě t), který množina obsahuje

Historie V roce 1880 Vennovy diagramy vymyslel britský filozof a anglikánský duchovní John Venn. Lze v nich zachytit všechny p ř ípustné možnosti rozložení prvk ů v množinách.

Vennův diagram pro dvě podmnožiny A, B základní množiny U a … prvky množiny U, které pat ř í do množiny A a zárove ň nepat ř í do množiny B b … prvky množiny U, které pat ř í do množiny A a zárove ň do množiny B c … prvky množiny U, které pat ř í do množiny B a zárove ň nepat ř í do množiny A d … prvky množiny U, které nepat ř í do množiny A ani do množiny B

Ke znázorn ě ní množin se nepoužívají pouze kruhy, ale i jiné tvary, resp. č ásti roviny vymezené složit ě jšími uzav ř enými k ř ivkami. Na obr. je uveden p ř íklad diagramu pro dv ě podmnožiny A, B základní množiny U: a … prvky množiny U, které pat ř í do množiny A a zárove ň nepat ř í do množiny B b … prvky množiny U, které pat ř í do množiny A a zárove ň do množiny B c … prvky množiny U, které pat ř í do množiny B a zárove ň nepat ř í do množiny A d … prvky množiny U, které nepat ř í do množiny A ani do množiny B

P ř íklad: Z Vennova diagramu ur č ete vý č tem prvk ů množiny A, B a U:

Ř ešení: Z Vennova diagramu ur č ete vý č tem prvk ů množiny A, B a U: Ř ešení:

Příklad: Nakresli Venn ů v diagram: Základní množina Z je množina všech p ř irozených č ísel menších nebo rovna 10. Množina A je množina všech sudých č ísel, množina B je množina násobk ů t ř í.

Řešení:

1.uv ě domte si o kolika množinách se v zadání slovních úloh mluví 2.nakreslete si Venn ů v diagram pro dané množiny, 3.vyzna č te si v diagramu jednotlivá pole a pojmenujte je (nejlépe písmeny a, b, c, …) 4.vypište ze zadání vztahy mezi jednotlivými poli ve Vennov ě diagramu 5.vy ř ešte soustavu rovnic Postup ř ešení slovní úlohy pomocí Vennových diagram ů :

P ř íklad: Ve t ř íd ě prob ě hla anketa, zda byli žáci o letošních prázdninách na tábo ř e nebo na rodinné dovolené. Z celkového po č tu 30 dotázaných jen 4 uvedli, že nebyli nikde. Práv ě na jednu z akcí jelo 20 žák ů, tábora se zú č astnilo 18 žák ů. Jsou v této t ř íd ě oblíben ě jší tábory nebo rodinné dovolené? Oblíbenější jsou tábory. A…tábor B…rodinná dovolená

Řešení: A…tábor B…rodinná dovolená Oblíben ě jší jsou tábory.

Studenti mají za úkol p ř e č íst alespo ň jednu z knih Vít ě zný oblouk nebo Nebe nezná vyvolených od E. M. Remarqua. Kolik student ů nesplnilo domácí úkol, pokud platí: celkem je ve t ř íd ě 26 student ů, Vít ě zný oblouk č etlo 16 student ů, ob ě knihy č etli celkem 4 studenti, 8 student ů č etlo pouze Nebe nezná vyvolených P ř íklad:

celkem je ve t ř íd ě 26 student ů : Vít ě zný oblouk č etlo 16 student ů : U AB ab c d

ob ě knihy č etli celkem 4 studenti: 8 student ů č etlo pouze Nebe nezná vyvolených: Kolik student ů nesplnilo domácí úkol? U AB ab c d

Ř ešíme soustavu 4 rovnic pro 4 neznámé: Domácí úkol nesplnili 2 studenti.

P ř íklad: Z 15 po č íta čů v servisu jich má 14 spálený zdroj nebo základní desku. 10 jich má nejvýše jeden druh poškození. Rozbitých zdroj ů je o t ř i více než rozbitých základních desek. Kolik po č íta čů má: Rozbitý jen zdroj? Rozbitý zdroj i základní desku?

Ř ešení: Sestavíme rovnice: a+b+c+d=15 a+b+c=14 a+c+d=10 a+b=b+c+3 Vy ř ešíme rovnice: a=6 b=5 c=3 d=1

Vennův diagram pro tři podmnožiny A, B, C základní množiny U

Vennův diagram pro tři podmnožiny A, B, C základní množiny U Jiné znázorn ě ní:

Do které z množin A, B, C pat ř í č i nepat ř í prvky ležící v č ásti diagramu ozna č ené písmenem a, d, e, h? P ř íklad:

a … prvky množiny U, které pat ř í do množiny A, nepat ř í do množiny B, nepat ř í do množiny C d … prvky množiny U, které pat ř í do množiny A, nepat ř í do množiny B, pat ř í do množiny C e … prvky množiny U, které pat ř í do množiny A, pat ř í do množiny B, pat ř í do množiny C h … prvky množiny U, které nepat ř í do množiny A, nepat ř í do množiny B, nepat ř í do množiny C Ř ešení: P ř íklad: Do které z množin A, B, C pat ř í č i nepat ř í prvky ležící v č ásti diagramu ozna č ené písmenem a, d, e, h?

P ř íklad: Zakreslete následující množiny do Vennovy diagramu. A B C

Ř ešení A B C O O

P ř íklad: T ř ídu sextu navšt ě vuje 30 student ů. Ve škole se vyu č ují t ř i cizí jazyky, každý student má dva jazyky. Na francouzštinu chodí 13 student ů, angli č tinu mají zapsanou dv ě t ř etiny student ů. Kolik student ů chodí na n ě m č inu? Z toho již snadno spočítáme, že, a tedy Na němčinu chodí 27 studentů.

Řešení: Protože každý student chodí práv ě na dva jazyky, budeme se zabývat pouze oblastmi b, d, f. Ze zadání známe: f =10 b = 3 d =17 d + f = 27

Vennův diagram pro čtyři podmnožiny A, B, C, D základní množiny U

Ub ě hlo celé století, než matematik Washingtonské univerzity Branko Grünbaun ukázal, že rota č n ě symetrické Vennovy diagramy lze vytvo ř it z p ě ti shodných elips. Jeden z mnoha diagram ů je uveden na následujícím obrázku:

V roce 2001 vytvo ř ili matematik Peter Hamburger a výtvarnice Edit Heppová diagram pro 11 množin: