 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

DROGY.
Léky jako nejjednodušší východisko
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Soustava trávicí - část 2.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Antibiotika.
Antibiotika a Rezistence
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Léčiva a struktury některých léčiv PaedDr. Jiřina Ustohalová
?.
Sinice a jejich vliv na člověka
Trávicí soustava člověka
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí.
JÁTRA Trávicí soustava.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
[1] Léčiva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
Doping- látky zakázané
Bakterie.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Chemie pro člověka.
Významné areny 1.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
ALERGIE.
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Zásady léčby antibiotiky, analgetiky Jitka Pokorná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Lymská borelióza.
Těkavé látky.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
ALKOHOL.
Transkript prezentace:

 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně), trávicím traktem (tablety, sirupy, čípky) a nebo místně (vstřebání přes kůži)  Léčiva se dělí podle výroby na přírodní a chemické  Léky (podle účinků) se můžou vydávat volně a nebo na předpis

 Prvními léky byly přírodní léky získané z rostlin a pocházeli z Číny  V dnešní době převážně vyrábíme léky v chemických laboratořích

 Léky se skládají z účinné látky, přenosné látky (mediátor) a obalu (kapsle)  Účinná látka se většinou uchovává v přenosné látce, která se v těle rozpadá a vypouští účinnou látku  Přenosnou látkou jsou většinou cukry

 Když se lék dostane do zažívacího traktu, vstřebává se podle své povahy v žaludku a nebo ve střevě. Stěnou trávicího traktu se dostane do krve a krví pak do jater. Játra detoxikují část látky, zbytek se pak dostává dále do těla. Protože je látka rovnoměrně rozváděna po celém těle, musí jí bát dostatečné množství, aby měla účinnou koncentraci. Po účinku je játry zase vyloučen z těla v podobě odpadních látek.  Pokud je vpravena injekčně, obejdu se játra a žaludek, tím pádem dávka látky může být nižší

 Ve chvíli kdy se zbytek léku dostane do místa účinku, začne se vázat na receptory a tam začne ovlivňovat funkci tohoto místa v těle (např. penicilin se naváže na bakteriální stěnu a začne ji destruovat). Po navázání se na receptor dojde k ovlivnění funkce buňky (zesílení stažlivosti srdečního svalu, zpomalení srdečního rytmu, stop tvorby produkce enzymů). Po určité době receptor opustí a změna funkce se postupně „vypíná“.

 Analgetika – tlumí bolest, snižují teplotu  Anestetika – způsobují útlum CNS  Antibiotika – léky působící proti bakteriím  Antidepresiva – odstraňují depresivní stavy  Hypnotika – podporují spánek  Sedativa – způsobují celkové zklidnění  Vitamíny – podporují funkci organismu

 Očkování – to jsou látky, které jsou injekčně zavedeny do těla a podporují obranný systém člověka  Některé očkování je povinné a za jiné vakcíny se platí  Některé nemoci, proti kterým se můžeme nechat očkovat: TBC, hepatitida, vzteklina, rakovina děložního čípku,…

 Nežádoucí účinky jsou reakce, které lék neměl způsobit a tělu nevyhovují  Účinky dělíme: předávkování vedlejší účinky alergické účinky  Mezi nejčastější vedlejší účinky patří: nevolnost, zvracení, bolest žaludku, bolesti hlavy, závratě

 Častější než-li závislost na nich je jejich zneužívání  Dochází ke zdravotnímu poškození – fyzické ne psychické  Léky můžou sloužit k výrobě drog  Riziko zneužití: předávkování, dlouhodobé požívání léku může snížit jejich účinek  Léky vyvolávající závislost: léky obsahující opiody, sedativa, hypnotika a stimulancia