Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín 1. 11. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Chytré sítě Smart grids.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
2.Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
ČESKÝ TRH S ELEKTŘINOU BUDE OD PLNĚ LIBERALIZOVÁN
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Marketingový plán podniku
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Digitalizace distribuce v české energetice
Výroba elektrické energie - obecná část
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín

Pražská energetika, a. s. Představení společnosti PRE

Pražská energetika, a. s. Přehled vlastnické struktury PRE Holding, a. s., 58 % Pražská energetika, a. s., 100 % EnBW AG 41 % Ostatní 1.03 % EnBW AG 49 % Hlavní město Praha 51 % PRE PREdistribuce, a. s. Pražská energetika, a. s., 100 % PREměření, a. s. Hlavní obchodní činnosti - Prodej (elektřina) - Distribuce (DSO)

Pražská energetika, a. s. Skupina PRE Čistý obrat [mil. Kč / mil. EUR ] Prodaná elektřina [GWh] B2C – malé podniky B2B EBIT [mil. Kč / mil. EUR] Počet zákazníků (B2B a B2C) Délka sítě [km] Počet zaměstnanců B2C – domácnosti EBITDA [mil. Kč / mil. EUR] / / / / / / 136 Použité kurzy: EUR = CZK EUR = CZK EUR = CZK / / /

Pražská energetika, a. s. Distribuce

Pražská energetika, a. s. PREdistribuce PREdi – DSO – Obchodní model - Vlastník aktiv - Manažer aktiv - Služby v oblasti aktiv Regulace - 3. regulační období - Horní hranice příjmů - Základní parametry jsou nastaveny (náklady, odpisy, zisk (WACC x RAB))

Pražská energetika, a. s. Výzvy pro distribuci - Snížené výnosy - Snížení WACC - Faktory jakosti - CAPEX Rekonstrukce a údržba sítě Nové přípojky (spotřeba vs. výroba – obnovitelné zdroje) - Nové technologie – AMM, Chytrá síť - E-mobilita

Pražská energetika, a. s. Chytré měření Pražská energetika – pilotní projekt infrastruktury AMM s elektroměry Možnost upgradu velké části souboru moderních elektroměrů na úroveň AMM. PRE je schopna nainstalovat chytrý elektroměr na jakékoliv místo v rámci svého distribučního území v případě, že by to vyžadovala nějaká zákaznická služba nebo interní potřeba. Jedná se o dynamicky se rozvíjející oblast, která stále hledá „své místo na slunci“, především ve vztahu k podpoře chytrých sítí a služeb pro koncové zákazníky: - Normy neexistují, a proto nelze dosáhnout přijatelné interoperability - Bezpečnost dat - Náklady související s AMM

Pražská energetika, a. s. E – Mobilita Po intenzivních přípravách v rámci projektu rozvoje e-mobility v PRE byl dne zahájen provoz 3 nabíjecích stanic, tzv. ePointů. V současné době rozvíjíme strategické plány pro implementaci modernějších ePointů. Do konce roku 2011 plánujeme zprovoznit celkem 20 stanic na území Prahy, a tak podpořit infrastrukturu e-mobility v hlavním městě. Intenzivně spolupracujeme s vybranými partnery nejenom mezi výrobci nabíjecích stojanů, ale i s výrobci elektromobilů, elektromotocyklů, elektrokol apod. Již několik měsíců CEP PRE provádí krátkodobý test půjčovny elektrokol (v provozu během cyklistické sezóny).

Pražská energetika, a. s. Chytrá síť Pracujeme na rozvoji monitorovacích a automatických systémů, zvýšení regulačních schopností sítě a na využívání automatizovaných systémů pro kontrolu jakosti elektrické energie. - Nové služby - Potenciál pro úspory - Vyšší kvalita elektřiny - Podpora obnovitelných zdrojů - E-mobilita - Vyšší efektivita - Optimalizace provozu sítě - Vyšší míra automatizace - Podpora řešení nouzových situací -Spouštění mikrosítí Zákazník Rozvodná síť Životní prostředí

Pražská energetika, a. s. Obchod s elektřinou

Pražská energetika, a. s. Roční hodnoty toků elektřiny Plánované toky elektřiny Skutečné toky elektřiny Výměna na úrovni napětí 110kV TWh Polsko rozdíl 11,5 5,3 -6,9 6,5 6,6 import 8,5 0,1 6,9 0,2 1,3 export 20,0 5,3 0,0 6,7 7,9 Statistika exportu/importu v roce 2008 Česká republika je vývozcem – nutnost podpořit rozvoj přenosové soustavy Obchodování – prodej elektřiny

Pražská energetika, a. s. 13 › Cenová hladina a vývoj cen elektřiny je téměř na stejné úrovni jako na německém trhu (EEX) › Cenová hladina částečně překročila hladinu v Německu Vývoj cen elektřiny v základním pásmu (EUR/MWh)

Pražská energetika, a. s. Co ovlivňuje cenu elektřiny - Ekonomická situace v Evropě - Vývoj cen paliv (uhlí, ropy, zemního plynu) - Cena emisních povolenek - Vývoj cen na německé burze EEX - Vývoj nabídky a poptávky v České republice - Pozice české koruny vůči euru - Úroveň úrokových měr ECB - Kapacita výroby - Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů - Počasí

Pražská energetika, a. s. Trh s elektřinou - Velkoobchodní trh s elektřinou – liberalizován jako první - Dobře rozvinutá infrastruktura trhu Energetická burza, OTC - Rozvoj přenosové soustavy a přeshraničních kapacit - Změny dodavatele nejprve v segmentu B2B - Nyní se zvyšuje dynamika změny dodavatele v segmentu B2C - Podíl PRE na trhu je stabilní Podpora obnovitelných zdrojů - Významně zatěžuje cenu koncového produktu - Částečně prostřednictvím daní a státního rozpočtu

Pražská energetika, a. s. Rychlý nárůst dotací na obnovitelné zdroje v ČR

Pražská energetika, a. s. DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST