Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborStolničení Tematický okruhNápojová gastronomie TémaOdrůdy vína – BÍLÉ Jméno autoraBc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se s odrůdami vín. Vyučujicí může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
ODRŮDY VÍNA BÍLÉ ODRŮDY Chardonnay - francouzská odrůda z Burgundska Irsai Oliver - aromatická moštová odrůda (z Maď.) Muškát moravský – v chuti meruňka, broskev, citrusy, pomeranče ( ČR.) Muller Thurgau - příjemné s nižšími kyselinami, muškátové aroma vždy v pozadí, ČR se pěstuje na 9,4% ploch, ( ze Švýc.) Neuburské - kříženec odrůd Veltlínské červené x Sylvánské zelené (z Rak.)
ODRŮDY VÍNA BÍLÉ ODRŮDY Pálava – z Velkých Pavlovic, víno je kořenité, Tramín červený x Müller Thurgau Rulandské bílé –Pinot Blanc - francouzská bílá moštová odrůda původem z Burgundska, chuť plná, dlouhotrvající, bohatá, vhodné k archivaci Rulandské šedé – Pinot grus - starobylá francouzská, víno je plné, extraktivní s příjemnými kyselinami
ODRŮDY VÍNA BÍLÉ ODRŮDY Ryzlink rýnský - vysoce kvalitní s vyšší kyselinou, vůně jsou medové, lipové tóny, v chuti meruňky, medové tóny (z Něm.) Ryzlink vlašský – květin. tóny ve vůni, v chuti až oříšek, (z It./ Fr.) Sauvignon - Bordeaux, ve všech vinařských zemích světa Tramín červený – aromatické, v chuti kořenité a velmi mohutné(It.) Veltlínské zelené – chutí zelené jablko, mandlové a kořenité tóny. Víno je vhodné pro výrobu sektů a pro zrání v láhvi.(Rak,/It.)
ODRŮDY VÍNA BÍLÉ ODRŮDY V bílých vínech můžeme hledat vůně a chutě: - broskev, citrusové plody, biskupský chlebíček, kandované ovoce, ve vyzrálém víně lze cítit lískové oříšky, včelí tóny, med - banán, kandované ovoce,mandle, chlebovou kůrku, máslo, vanilku, medové, lipové tóny, - grapefruit, kiwi, citron, nektarinka, meloun medový, pomeranče, ananas, ostatní tropické ovoce, někdy i marcipán - hřebíček, zelený pepř, skořice, kompotované ovoce,broskev, meruňka, zralé jablko, hruška
ODRŮDY VÍNA BÍLÉ ODRŮDY Obr. 1 Obr. 2
Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr. 1 - MIGUEL ÁNGEL GARCÍA. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: uva,buen_albari%C3%B1o_(pre-veraison).jpg Obr. 2 - EDIE BLACK-SCHERER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: erRebsorten.jpg