Cynismus a naivita v regulaci finančních trhů se zaměřením na distribuci finančních produktů Petr Stuchlík, VŠE v Praze 10. února 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
CK – činnosti touroperátora
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Ekonomický a regulatorní Vývoj pojistného trhu
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Regulace distribuce v ČR
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
Vývoj regulatorního prostředí v ČR jako součásti EU Sylva Floríková, Head of Compliance, Komerční banka 23. května 2012.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Marketingové prostředí
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Současné praktické aspekty pojistných produktů Pojišťovnictví, pojistné produkty, jistota, investování, finanční gramotnost, penzijní reforma, motivace,
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Marketing finančních služeb 2.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Instituce finančního trhu
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
JIM Jedno inkasní místo - aktuální úkoly Podnikatelská rada 3. dubna 2012 Ladislav Minčič I. náměstek ministra financí.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
klade zvýšené nároky na finanční zabezpečení lidí v seniorském věku. -Zvýší se odvody -Zvýšení porodnosti ze zákona -Prodloužení důchodového.
Marketing v pojišťovnictví března 2007 E : :00 hod.
Exkluzivní produkt QUANTUM EXTRA SP. QUANTUM LEBEN AG: Lichtenštejnská životní pojišťovna 2. největší pojišťovna v Lichtenštejnsku Na trhu od roku 2004.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Struktura podnikatelského plánu
NOVÉ TRENDY REGULACE FINANČNÍCH TRHŮ Lenka Jurošková, Ministerstvo financí konference Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – Změna modelu fungování.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
1 Český pojistný trh a mezinárodní pojistný trh PF UK Praha Ing. Jaroslav Mesršmíd, CSc.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Pracovní list – logistika a její nové trendy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
Bankopojištění (bank-assurance) Markéta Suchomelová.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Vnější investiční plán EU
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Transkript prezentace:

Cynismus a naivita v regulaci finančních trhů se zaměřením na distribuci finančních produktů Petr Stuchlík, VŠE v Praze 10. února 2016

Negativní jevy v (české) regulaci finanční distribuce Informační zahlcení spotřebitele (EU) Časová nepředvídatelnost a zběsilé dohánění lhůt (CZ) Častá změna regulatorního rámce (CZ) Pohodlnost dohledu (EU+CZ)

Pomozte mi prosím porozumět těmto trendům Abychom svou práci v distribuci finančních produktů mohli odvádět ještě lépe Děkuji.

Fincentrum Založeno v dubnu 2000 Martinem Nejedlým a mnou jako internetový portál Působí v ČR a na Slovensku, cca 2500 finančních poradců / sprostredkovatelov 2015: 1,53 mld. Kč konsolidované tržby (prel.) 2015: největší Česko-Slovenský distributor hypoték (přes 30 mld. Kč) Zodpovědný a „hodný“ finanční poradce

Informační zahlcení spotřebitele: 2006

Informační zahlcení spotřebitele: 2016

Snaha o maximální informovanost spotřebitele je většinou kontraproduktivní (nikdo to nečte) Zvýšení nákladů na distribuci, které nakonec zaplatí spotřebitel Digitalizace SK novela s minimální velikostí textu: informace mají 32 stran A4 (oproti původním 2 v roce 2006 a 6-8 v roce 2014)

Časová nepředvídatelnost a zběsilé dohánění lhůt Úpravu distribuce (životního) pojištění jsem řešil již s náměstkyní Klárou Hájkovou v roce : dosud není schválena Nestabilita vlád Silné lobbystické tlaky Nepředvídatelnost podnikatelského prostředí Vysoké náklady na přípravu compliance U finančních institucí, zprostředkovatelů i dohledu

Časová nepředvídatelnost a zběsilé dohánění lhůt Krátká přechodná období Zodpovědné proškolení distribuční sítě 6-12 měsíců od finálního znění Zákon o úvěru: 3 měsíce na zvýšení ZK z Kč na 20 mil. Kč..? Jak bude vypadat regulace pojišťovnictví? Již šestým rokem nevíme, co nás za půl roku čeká Snižování efektivity distribuce -> vícenáklady

Častá změna regulatorního rámce Penze: klíčový produkt pro stárnoucí populaci Nepovedená penzijní reforma, 6 změn během 2 let Poradci ani klienti nevěří dlouhodobosti produktu EIOPA -> PEPP jako alternativa pro kontinuitu?

Pohodlnost dohledu Když něco neumím dohlížet, tak to omezím Příklad: čistá rizika (smrt) a jejich distribuce Obyvatelstvo podpojištěno (zátěž pro sociální systém) V ČR jsou až 4x dražší než v západní Evropě MF ČR navrhne rozumný způsob regulace ČNB nesmyslně doporučuje zakonzervovat kmeny velkých pojišťoven a omezit konkurenci, která by snížila ceny čistých rizik (komentář k novele p. Smutného)

Méně je často více Množství transponované regulace z EU samo o sobě zvyšuje informační zátěž pro spotřebitele, nároky pro podnikání na finančních trzích a nároky na dohled Neschopnost odolat lobbystickým tlakům regulovaných subjektů dále tuto zátěž zvyšuje a celý proces neúměrně prodlužuje

Děkuji za pozornost Petr Stuchlík, VŠE v Praze 10. února 2016