Projekt „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“. Prezentace ke konání 2. kulatého stolu dne 24.9.2015 v Medlově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ (EChÚ)
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Pracovní skupina č. 2: Strategický skelet
Centrum společných služeb
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Pracovní skupina č. 2: Strategický skelet
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Pracovní porada Pracovní list.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Náměty pro činnost Národního fóra
Pracovní porada Pracovní list.
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Univerzitní město Olomouc
Správa sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Agroturistika a podnikání na venkově
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
Klíčové aktivity projektu
Akční plán - plánované společné aktivity
Život bez střeva , Praha.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

projekt „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“. Prezentace ke konání 2. kulatého stolu dne v Medlově

Dodatek strategie MAS = Strategie spolupráce obcí (SSO) na platformě Strategie spolupráce obcí MAS Uničovsko, o.p.s. Důvodem vzniku MAS byl především společný zájem obecného rozvoje tohoto území, při němž dochází k efektivnější spolupráci starostů, předávání důležitých informací a zkušeností, realizace Programu obnovy venkova (POV) i dílčích oblastí (např. cestovní ruch, infrastruktura a dopravní obslužnost, školství) a pochopitelně realizaci k společné strategie rozvoje.

MAS Uničovsko, o.p.s. vznikla Uničovsko se rozprostírá severozápadně od města Olomouce na 315 km2. V mikroregionu žije bezmála obyvatel.

Vize: „ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO JAKO MÍSTO PRO KVALITNÍ ŽIVOT OBYVATEL, KTEŘÍ MAJÍ DOSTATEK PRACOVNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ A JSOU OHLEDUPLNÍ KE SVÉMU OKOLÍ, KTEŘÍ UDRŽUJÍ A SPOLUPRACUJÍ NEJEN NA ROZVOJI SVÉHO REGIONU, ALE ROZVÍJEJÍ ROVNĚŽ PŘÁTELSKÉ VZTAHY S OKOLNÍMI I VZDÁLENĚJŠÍMI REGIONY V RÁMCI ČR I EU. SNAŽÍ SE ŠETRNĚ VYUŽÍVAT MÍSTNÍ ZDROJE A CHRÁNIT JE PRO DALŠÍ GENERACE.“

Cíle : V rámci přijaté strategie rozvoje bude MAS Uničovsko, o.p.s. podporovat rozvojové projekty zvláště z následujících oblastí: - péče o kulturní a hospodářský rozvoj oblasti - spoluúčast na projektech evropské spolupráce - péče o životní prostředí a rozvoj ochrany životního prostředí - podpora malého a středního podnikání - péče o rozvoj cestovního ruchu - práce s dětmi, mládeží a seniory - poradenská činnost - propagace území - meziregionální nebo mezinárodní spolupráce na výše uvedené téma

Obecný popis situace v oblasti spolupráce obcí V minulosti MAS sama aktivně neiniciovala spolupráci obcí na svém území. Přesto však na jejím území byly řešeny projekty spolupráce obcí. Mimo pětici témat níže se jednalo o cestovní ruch. Projekty byly řešeny zejména na platformě fungujících mikroregionů. Obecně lze konstatovat, že spolupráce obcí je v regionu vnímána jako žádoucí a účinný způsob pro řešení některých problémů.

Obrázek 1 - Organizační schéma MAS Kapacita MAS

Komunikace s představiteli obcí se odehrává: Formou účasti na jednáních orgánů MAS Zasíláním informačních ů o činnosti MAS, připravovaných projektech apod. Rozesíláním pravidelného zpravodaje v tištěné i elektronické podobě V rámci přípravy integrované strategie pro nové období – formou dotazování za účelem zjištění řady analytických dat, formou účasti na veřejných projednáních a pracovních skupinách

Potřeby spolupráce dle témat – Doprava, Školství, Zaměstnanost MAS si na základě svých analýz a dotazování v regionu zvolila tři témata k řešení formou spolupráce obcí na platformě MAS. Tato témata jsou: Regionální školství, Odpadové hospodářství a Zaměstnanost. Pro definici potřeb v jednotlivých oblastech sloužilo také setkání – tzv. kulatý stůl starostů uspořádaný v rámci projektu SMS – EchÚ.

Potřeby v oblasti regionálního školství V současné době víme, že na území je nedostatečná kapacita mateřských školek, a naopak nevyužitá kapacita základních škol. Kapacita a naplněnost těchto zařízení je tedy neefektivně využita. MAS by mohla přispět k rovnoměrnějšímu rozvržení po svém území. Dále by se MAS mohla zaměřit na integritu obyvatel k území (potencionální budoucí uživatelé školských zařízení), na spádovost obcí do škol a na vzdělávání mimoškolní (například na tzv. komunitní školy) a vzdělávání a programy pro pedagogické pracovníky (kurzy, školení).

Potřeby v oblasti odpadového hospodářství V oblasti odpadového hospodářství je nutné nadále usilovat o snížení cen za svoz komunálního odpadu. Dále je vhodné zaměřit se na přípravu investičních projektů v oblasti nakládání s odpadem – zřízení společného sběrného dvora a kompostárny. Velmi potřebnou činností, kterou může vykonávat MAS, je zajištění aktivního vzdělávání v této oblasti – zaměstnanci sběrných dvorů a kompostáren, zaměstnanci místního úřadu, dále v osvětě

Potřeby v oblasti zaměstnanosti V oblasti zaměstnanosti by MAS měla přínosnost v především v oblasti poradenství a vzdělávání (školení, kurzy, semináře, rekvalifikace atd.). Velkou výhodou je právě znalost území, na kterém MAS působí. MAS zná a spolupracuje s místními podnikateli, neziskovými organizacemi, fyzickými a právnickými osobami a dalšími organizacemi, které jsou potencionálními zaměstnavateli. Činností MAS v této oblasti by mělo být mobilizovat místní aktéry, proškolit je, aby mohli zůstat pracovně „doma“.

Potřeby spolupráce obcí v dalších oblastech Spolupráce obcí je žádoucí zejména v oblasti rozvoje dopravy – bezmotorová doprava. V minulosti bylo zrealizováno několik projektů, kdy vznikly nové úseky pěších tras a cyklotras. Příjemci těchto projektů byly jednotlivé obce. Oblast bezmotorové dopravy je vhodné rozvíjet nadále na platformě MAS, mikroregionu,obcí.

Děkujeme za pozornost Ing. Iveta Kopcová MAS Uničovsko, o.p.s Medlov 300