SUMERSKÁ SPOLEČNOST Časté války o území a o přístupy k surovinovým zdrojům způsobily, že v sumerských městech rostl význam funkce voleného vojenského velitele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Starobabylonská říše.
Opakování Mezopotámie
Babylonie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
VY_32_INOVACE_Dj Mezopotámie-prezentace
Vývoj sumerských městských států asi 3000 př. n. l. vznikly následkem společenské dělby (písaři, vojáci, kněží) první městské státy jedno město a přilehlé.
Mezopotámie Sumerové - jih Mezopotámie písmo, kolo, zavlažovací kanály
Sumerové Starověký přední východ
Asýrie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.04
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
Vznik státních útvarů II.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Starověký Egypt.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
Egypt – historický vývoj
Doba bronzová ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
MEZOPOTÁMIE Sumer.
Eneolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
6.ročník Starověk.
Dějepis Mezopotámie a Židé 1.
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Charakteristika starověku
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Doba železná Mladší pravěk. Doba železná Mladší pravěk.
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
PŘEDNÍ VÝCHOD.
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Vznik sumerských měst Sumerové - jih Mezopotámie, řeky Eufrat a Tigrid
Makedonská nadvláda.
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Dějepis Starověký Egypt 1.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.2 Starověká Mezopotámie Název sady: Staroorientální státy.
Mezopotámie Lenka Křížová 1.A. DĚJINY  Části Babylonie Sumer Asýrie Akkad  Bývá považována za jednu z nejstarších civilizací (3500 ante- 1600)  Mezopotámie.
Mezopotámie uč. str. 47 – 55
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Oděv, úprava hlavy a líčení Krátká sukně Dlouhé šaty z jemné látky Šperky a ozdoby.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
STAROVĚKÁ MEZOPOTÁMIE
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Starověk.
MEZOPOTÁMIE.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
Starověký řím 6. ročník NG.
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Blízký východ ve starověku 2
Nejstarší období Mezopotámie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Blízký východ ve starověku 3
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Vznik městských států Vznik hospodářsky soběstačných vesnic
Úvod do starověku uč. str
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Mezopotámie VY_32_INOVACE_D
Transkript prezentace:

SUMERSKÁ SPOLEČNOST Časté války o území a o přístupy k surovinovým zdrojům způsobily, že v sumerských městech rostl význam funkce voleného vojenského velitele. Nakonec se vojenští velitelé jednotlivých měst zmocnili vlády – stali se z nich králové. Král ve svých rukou soustředil nejvyšší moc kněžskou, vojenskou i hospodářskou. Vrstva kněží prováděla astrologická měření a věštby k chystaným vojenským akcím, o obchodních karavanách, o panovnících, o budoucí úrodě z polí. Kněz zajišťoval spojení mezi bohy a lidmi. Vrstva vojáků chránila městské státy před loupeživými útoky kočovných národů, vojáci zajišťovali doprovod kupeckým karavanám. Vrstva úředníků, písařů ovládala klínové písmo, písaři dohlíželi na vybírané daně, zapisovali výnosy ze zemědělské půdy a organizovali trasy obchodních karavan za surovinami. Vrstva zemědělců a řemeslníků vytvářela bohatství sumerské společnosti.

Sumerští zemědělci Sumerští zemědělci a řemeslníci museli pracovat tak, aby z jejich daní bylo možné uživit krále a jeho rodinu, vrstvu kněží a vojáků. Zemědělci dokázali díky novým technologiím získávat z dobře ošetřovaných polí skutečně velkou úrodu, nevyužitá část úrody se stala směnným prostředkem k získání potřebných surovin z okolních zemí.

Zikkurat – chrám v sumerském městě Uru

SUMERSKÁ ARMÁDA Sumerové se museli bránit početným skupinám kočovníků, kteří se snažili zmocnit bohatství kvetoucích sumerských městských států. Jednotky vycvičených mužů se staly rozhodujícím činitelem, který rozhodoval o tom, zda rozkvět měst bude pokračovat nebo zda budou města vypálena a vydrancována nájezdníky a podrobené obyvatelstvo se stane válečnou kořistí vítěze. Část sumerské armády tvořily jednotky složené z mužů vyzbrojených bronzovými hlavicemi dlouhých kopí a těžkými štíty, ze kterých vytvářeli na bojištích štítovou hradbu. Tito vojáci si chránili hlavu bronzovými přilbami. Oblékali dlouhé kožené pláště pobité bronzovými destičkami. Velkou část armády ale tvořila lehká pěchota, ozbrojená bronzovými sekerami a oštěpy. Také k prvnímu použití válečných vozů došlo na území Mezopotámie. Čtyřkolové bojové vozy Sumerů byly taženy čtyřspřežím buď oslů nebo kříženců oslů s onagery, protože koně byli v této době na Blízkém východě neznámí. Vozy byly široké pouze na jednu osobu. Měly vysoké čelo a nízké boky. Za vozatajem stál bojovník, který vrhal na nepřátelské jednotky oštěpy uložené v toulcích po stranách vozu. I když byl vůz opatřen těžkými plnými dřevěnými koly, zkoušky experimentálních archeologů prokázaly, že takový povoz i s lidskou posádkou mohl dosahovat ve vhodném terénu rychlosti km/h.

Sumerský válečný vůz Sumerský pěší bojovník

DĚJINY SUMERŮ Archaické období sumerských dějin probíhalo v letech 3360 – 2400 př. n. l. Moc v sumerských městských státech přešla z kněze na krále. Města byla dostatečně silná, aby se dokázala ubránit tlaku cizích útočníků z pouští i hor. Bronzové zbraně Sumerům zajišťovaly spolehlivou převahu. Rozpoutal se také konkurenční boj mezi sumerskými městy o přístupy k surovinovým zdrojům. Po mnoha válkách sjednotil Sumer vládce z Ummy. Akkadský král Sargon I. využil oslabení, které si Sumerové způsobili ve válkách mezi sebou, postupně dobyl celou jižní Mezopotámii. Vítězní Akkadové přijali sumerské náboženství, písmo, zemědělské i stavební techniky. Nakonec se Sumery splynuli. Opět vypukly mezi sumerskými městskými státy vojenské konflikty, které nakonec ukončil Urnammu, panovník z města Uru. Tento král vydal první zákony. Na rozdíl od pozdějších babylonských zákonů byla jeho ustanovení mírná. Stanovil pevné daně i rozsah pracovních povinností při výstavbě chrámů a udržování zavlažovací sítě. Sjednocením soustavy měr a vah a zavedením pevného platidla (hranolků stříbra o předepsané váze) se zasloužil o nebývalý rozkvět řemesel i obchodu a položil základy k pozdějšímu používání peněz. Jeho nástupci ale obnovili boje mezi sebou a Sumer se válkami vyčerpal. Kolem roku 2000 př. n. l. byl Sumer dobyt kmenem Amorejců. Amorejské město Babylon se stalo centrem nové říše – vznikla Starobabylonská řiše.

LITERATURA ANGLIM, Simon, Phyllis G. JESTICE, Rob S. RICE, Scott M. RUSCH a John SERRATI. Bojové techniky starověkého světa 3000 př. n. l n. l.: Vybavení, bojeschopnost a taktika. 1. vyd. Praha: Deus, ISBN BAUER, Jan, Josef FRAIS, Kristina VOLNÁ a Zdeněk VOLNÝ. Toulky minulostí světa 1: Od počátku dějin člověka po rozvrat velkých říší v Mezopotámii a Egyptě. 1. vyd. Praha: Baronet Via Facti, ISBN KOLEKTIV AUTORŮ. Dějepis 6: Učebnice pro základní školy a pro víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis I. díl: Pravěk a starověk pro základní školy. 1. vyd. Praha: Práce, ISBN ZDROJE OBRÁZKŮ [ ] Sumerští zemědělci oIH4CA&tbm=isch [ ] Zikkurat – chrám v sumerském městě Uru oIH4CA&tbm=isch Sumerský válečný vůz – vlastní zdroje Sumerský pěší bojovník – vlastní zdroje