Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLSKÁ ETOPEDICKÁ ZAŘÍZENÍ
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Problematika nezletilých cizinců bez doprovodu Hana Jamrichová, odbor ochrany práv dětí MPSV Praha, 31. března 2016.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
P RACOVNÍ SKUPINA P OBYTOVÁ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI V L IBERECKÉM KRAJI Shrnutí činnosti za období říjen 2014 – červen 2015 Lucie Fenklová.
Krajský úřad Zlínského kraje
Individuálně, ale společně a jinak
konference k projektu Kraje Vysočina 2017 – Bezpečné klima na školách
pro výkon ústavní a ochranné výchovy
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Dětský domov a Základní škola Liptál
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Úřad práce České republiky
Správa sociálního zabezpečení
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Institucionální cesta podpory
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
Závěrečná konference Zlín,
Podpůrná opatření prvního stupně
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Pobyt dítěte v zařízení - vybrané možnosti a limity orgánu sociálně-právní ochrany dětí z pohledu veřejného ochránce práv konference „Rodina ohrožená.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Správa sociálního zabezpečení
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Ohrožené dítě v centru pozornosti státní správy Praha, listopad 2018
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Hodnocení informačního střediska
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Náhradní formy rodiny.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Helena Pacnerová, Národní ústav pro vzdělávání Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

Cíl šetření  Zmapovat to, jak je vnímána potřebnost navýšení - snížení – zachování jednotlivých : A) typů činností realizovaných zařízeními ústavní a ochranné výchovy a středisky výchovné péče B) typů zařízení ÚV, OV a SVP  Doplňkově byly zjišťovány také návrhy na změny u jednotlivých typů zařízení a středisek. Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

Metodologie Elektronický dotazník rozeslán na zástupce: A) odborů krajských úřadů, do jejichž agendy spadá sociálně právní ochrana dětí B) oddělení s agendou sociálně právní ochrany dětí na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností. Celkem bylo k vyplnění dotazníku osloveno 248 respondentů, odpovědělo 117 respondentů, tedy 47 % z oslovených. Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

Výsledky: I. Poptávka po jednotlivých kategoriích služeb 23 kategorií služeb: Preventivní práce s třídními kolektivy na školách; Práce s rodinami ohrožených dětí - dítě v rodině; dítě mimo rodinu – v pobytové službě Ambulantní služby pro ohrožené děti/ klienty bez poruch v chování; se zdravotním postižením; s psychiatrickými obtížemi; s výraznými poruchami chování; se závislostí; pro nezletilé matky s dětmi; Pobytové služby pro děti/klienty bez poruch v chování; se zdravotním postižením; s psychiatrickými obtížemi; s výraznými poruchami chování; s uloženou ochrannou výchovou; se závislostí; nezletilé matky s dětmi; Dočasná, tzv. respitní/úlevová péče o děti (např. dobrovolné pobyty); Psychologická diagnostika; Psychoterapeutická práce s klienty ÚV/OV; s rodinami klientů v ÚV/OV; Následná péče pro náhradní rodinu po umístění dítěte do této formy péče; pro děti/klienty kteří jakkoli změnili rodinné/výchovné prostředí (ve smyslu ÚV/OV – NRP – rodina - samostatný život); Metodická podpora náhradním rodinám, které přijaly dítě z ústavní/preventivně výchovné/ zdravotní péče; Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. – Uveďte, prosím, na škále 0 -5, do jaké míry byste uvítali navýšení nabídky dané služby vzhledem k potřebám Vašeho regionu.

Výsledky: I. Poptávka po jednotlivých kategoriích služeb NEJVÍCE CHYBÍ ambulantní služby: pro ohrožené děti/klienty s psychiatrickými obtížemi, s výraznými poruchami chování, se závislostí, pobytové služby: pro děti/klienty s výraznými poruchami chování se závislostí. DOBŘE SATUROVANÉ pobytové služby pro děti/klienty bez poruch v chování, s uloženou ochrannou výchovou se zdravotním postižením metodická podpora náhradním rodinám, které přijaly dítě z ústavní/preventivně výchovné/ zdravotní péče následná péče pro náhradní rodinu po umístění dítěte do této formy péče Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

poř adí Typ služby Průměr Odch ylka 1 Ambulantní služby pro ohrožené děti/klienty s psychiatrickými obtížemi 4,01,2 2 Ambulantní služby pro ohrožené děti/klienty s výraznými poruchami chování 3,91,1 3 Ambulantní služby pro ohrožené děti/klienty se závislostí 3,61,2 4 Pobytové služby pro děti/klienty s výraznými poruchami chování 3,61,1 5 Pobytové služby pro děti/klienty se závislostí3,61,4 6 Práce s rodinami ohrožených dětí (dítě v rodině)3,51,1 7 Psychologická diagnostika3,51,4 8 Psychoterapeutická práce s klienty ÚV/OV3,51,5 9 Pobytové služby pro děti/klienty s psychiatrickými obtížemi 3,41,2 10 Psychoterapeutická práce s rodinami klientů v ÚV/OV 3,41,6 11 Ambulantní služby pro ohrožené děti/ klienty bez poruch v chování 3,21,4 12 Následná péče pro děti/klienty kteří jakkoli změnili rodinné/výchovné prostředí (ve smyslu ÚV/OV – NRP – rodina – samostatný život) 3,01,4 13 Preventivní práce s třídními kolektivy na školách3,01,2 14 Práce s rodinami ohrožených dětí (dítě mimo rodinu – v pobytové službě) 3,01,2 15 Ambulantní služby pro nezletilé matky s dětmi2,71,5 16 Ambulantní služby pro ohrožené děti/klienty se zdravotním postižením 2,61,4 17 Dočasná, tzv. respitní/úlevová péče o děti (např. dobrovolné pobyty) 2,51,4 18 Pobytové služby pro nezletilé matky s dětmi2,41,7 19 Pobytové služby pro děti/klienty se zdravotním postižením 2,41,5 20 Následná péče pro náhradní rodinu po umístění dítěte do této formy péče 2,31,4 21 Pobytové služby pro děti/klienty s uloženou ochrannou výchovou 2,31,7 22 Metodická podpora náhradním rodinám, které přijaly dítě z ústavní/preventivně výchovné/ zdravotní péče 2,31,5 23 Pobytové služby pro děti/klienty bez poruch v chování 2,21,4

Výsledky II: Poptávka po jednotlivých typech zařízení V následující tabulce prosím označte, jak hodnotíte: 1) Současný stav kapacity jednotlivých typů zařízení ve Vašem regionu na škále: Nedostatečná kapacita/ Dostatečná kapacita/ Kapacita převyšuje poptávku/ Nevím; 2. Žádoucí stav kapacity jednotlivých typů zařízení ve vztahu k potřebám cílové skupiny ve Vašem regionu na škále: Menší kapacita než je nyní/ Stejná kapacita jako je nyní/ Větší kapacita než je nyní/ Nevím Bylo mapováno celkem 12 typů zařízení: 1. Dětský domov, 2. Dětský domov se školou, 3. Výchovný ústav, 4. Diagnostický ústav, 5. Středisko výchovné péče – ambulantní, 6. Středisko výchovné péče – internátní (pobytové), 7. Středisko výchovné péče – denní stacionář, 8. Internátní ZŠ, 9. Internátní ZŠ, speciální program, 10. Internátní MŠ, 11. Internátní MŠ, speciální program, 12. Internátní SŠ. do oblasti ústavní/ochranné výchovy a preventivně výchovné péče spadá prvních sedm kategorií Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

Výsledky II: Poptávka po jednotlivých typech zařízení NEJVÍCE CHYBÍ střediska výchovné péče: pobytového typu (72,8 %) dále u ambulance (63,2 %) denního stacionáře (61,6 %) diagnostický ústav (41,9 %) DOBŘE SATUROVANÉ dětské domovy: 76 % respondentů označilo kapacitu jako dostatečnou a přibližně stejné procento respondentů doporučuje zachovat stejnou kapacitu jako je nyní. Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

SVP ambulantní – stávající stav Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

SVP ambulantní – žádoucí stav Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

SVP internátní: žádoucí stav Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

SVP denní stacionář – žádoucí stav Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

Návrhy na zlepšení Vezmete-li v úvahu potřeby Vašeho regionu, která z následujících opatření byste vnímali jako důležitá? Prosíme, vyberte z následujících možností na této škále: (zcela nedůležité) (vysoce důležité). kategorie návrhů: 1.Zvýšit kvalitu poskytovaných služeb; 2.Přizpůsobit nabídku specializovaných programů potřebám cílové skupiny v regionu; 3.Zlepšit lokalitu zařízení ve vztahu k potřebám cílové skupiny; 4.Zlepšit materiální podmínky zařízení; 5.Zlepšit spolupráci mezi OSPOD a zařízeními; 6.Nevím; 7.Jiné, prosím, specifikujte. Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

Návrhy na zlepšení Na prvním místě: U všech typů zařízení byl skórován návrh „Přizpůsobit nabídku specializovaných programů potřebám cílové skupiny v regionu“. Na druhém místě: U všech zařízení kromě diagnostických ústavů navrhováno „Zvýšení kvality“. U diagnostických ústavů toto doporučení nahradilo „ Zlepšit lokalitu zařízení ve vztahu k potřebám cílové skupiny“ a „Zvýšení kvality“ se tak posunulo na třetí místo. Střediska výchovné péče, dětské domovy se školou a výchovné ústavy byly pak na třetím místě shodně skórovány kategorií „Zlepšit lokalitu zařízení ve vztahu k potřebám cílové skupiny“. Nejméně respondentů u všech typů zařízení doporučovalo „Zlepšit spolupráci mezi OSPOD a zařízeními“ a „Zlepšit materiální podmínky zařízení“. Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –

Děkuji Vám za pozornost Helena Pacnerová: Plná verze zprávy je dostupná na: Odborný seminář k oblasti primární prevence rizikového chování; Plzeň 21. –