P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Mgr. Sylva Štajnochrová
Intolerance a alergie na potraviny
Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Krev ve stolici Hanka Tesková.
TUKY (LIPIDY).
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., UniConsulting
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Přehled možných potravinových alergenů.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
SACHARIDY CUKRY RZ
Celiakie a bezlepková dieta
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Potravinové alergie a intolerance
ALERGIE.
Potravinové alergie a dietní režimy
Nejčastější závady v označování
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veronika Suchodolová Je laktózová intolerance nemoc?
TUKY (LIPIDY).
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY
Veronika Březková.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Seznam alergenů 1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice , žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich Korýši.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
alergie na složky potravy
CELIAKIE bezlepková strava
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
Alergie a anafylaktický šok
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Imunita,poruchy metabolizmu
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
= přeměna látek a energií
Přehled možných potravinových alergenů.
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník

O BSAH Laktózová intolerance formy laktózové intolerance primární, sekundární, vrozený nedostatek laktázy výskyt laktózové intolerance příznaky stupně obtíží diagnostika a léčba Alergie na kravské mléko Potravinové alergeny a jejich značení nejčastější potravinové alergeny Závěr

L AKTÓZOVÁ INTOLERANCE nesnášenlivost mléčného cukru laktóza = disacharid složena z glukózy a galaktózy mateřské mléko, mléko savců enzym laktáza štěpí laktózu

F ORMY LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE Primární nedostatek laktázy stav, kdy laktáza zcela chybí genetický nebo vrozený nedostatek většinou se projeví v dospělosti výskyt v celých rodinách 75% dospělé populace nesnese laktózu charakteristický příznak – vodnatý průjem

F ORMY LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE Sekundární nedostatek laktázy onemocnění získané v průběhu života poškození sliznice tenkého střeva -> nedostatečná tvorba laktázy často v souvislosti s jiným onemocněním Crohnova choroba, celiakie, následek peptických vředů poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie u některých jedinců tolerance malého množství

F ORMY LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE Vrozený nedostatek laktázy alaktázie = úplné chybění enzymu méně častá forma projevy od narození těžké vodnaté průjmy ztráta tekutin podvýživa

VÝSKYT INTOLERANCE LAKTÓZY Austrálie, Afrika, Asie – intolerance v 60-90% asijské státy – nemají zahrnuté mléko a mléčné výrobky v jídelníčku Evropa – intolerance 10-20% obyvatel Německo – odhad 13-14% Rakousko – odhad 20% Česká republika – odhad 15-20%

P ŘÍZNAKY zažívací trakt bolest břicha, křeče, nevolnost, zvracení, průjem interval mezi příjmem potravy a potížemi v rozmezí 30 minut – 3 hodiny záleží na: zkonzumovaném množství stavu zažívání složení potravin

S TUPEŇ OBTÍŽÍ lehký stupeň 8-10g mléčného cukru/den střední stupeň 1g mléčného cukru/den těžký stupeň 0g – nedovoluje ani stopové množství důležité je technologické zpracování potravin př. Řecko – sýr feta př. Itálie – mozzarella, parmezán

D IAGNOSTIKA A LÉČBA deník stravování testování 2 nepřímé testy a 1 přímý test nepřímé testy – dechový vodíkový test, test laktózové zátěže přímý test – genový test gastroskopie vzorek tkáně k histologickému vyšetření

D IAGNOSTIKA A LÉČBA neexistuje lék ani zákrok při snížení funkce enzymu je možno užívat suplement důležité je vyvarovat se mléku a mléčným výrobkům každý si musí najít svoji hranici tolerance sójové produkty, bezlaktózové produkty

A LERGIE NA KRAVSKÉ MLÉKO alergie na bílkovinu kravského mléka tělo reaguje na mléko jako na antigen a vytváří protilátky dochází k alergické reakci zarudnutí, otoky, svědění, zažívací potíže, kašel, dušení až astmatický záchvat kravské mléko obsahuje bílkoviny př. alfa-lactalbumin, beta-lactoglobulin, kasein při podezření se provádí test zkoumání celkové reaktivity imunoglobulinů

I NTOLERANCE LAKTÓZY X ALERGIE NA KRAVSKÉ MLÉKO

P OTRAVINOVÉ ALERGENY A JEJICH OZNAČOVÁNÍ Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků od musí být alergeny označovány slovně nebo číslem

P OTRAVINOVÉ ALERGENY A JEJICH OZNAČOVÁNÍ povinnost se týká: všech výrobců potravin všech úseků společného stravování restaurace, jídelny, pekárny, nemocnice a další povinnost mít číselně vypsané alergeny nebo na požádání předložit seznam alergenů v potravinách a pokrmech

P OTRAVINOVÉ ALERGENY A JEJICH OZNAČOVÁNÍ 14 nejčastějších alergenů: 1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves) 2. korýši a výrobky z nich 3. vejce a výrobky z nich 4. ryby a výrobky z nich 5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich 6. sójové boby a výrobky z nich 7. mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

P OTRAVINOVÉ ALERGENY A JEJICH OZNAČOVÁNÍ 8. skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie) 9. celer a výrobky z něj 10. hořčice a výrobky z ní 11. sezamová semena a výrobky z nich 12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l 13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14. měkkýši a výrobky z nich

Děkuji za pozornost

SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ Alergie na mléko a intolerance laktózy. Potravinová alergie [online]. [cit ]. Dostupné z: alergie.info/clanek/alergie-mleko-intolerance-laktoza.php Potravinová alergie, intolerance a přecitlivělost na potraviny. PAVELKOVÁ, Kateřina a Pavla BUREŠOVÁ. Státní zemědělská a potravinářská inspekce [online] [cit ]. Dostupné z: precitlivelost-na-potraviny.aspx KRAMER-PRIESCH, Herta a Ingrid KIEFER. Laktóza a fruktóza: Co smím vůbec jíst a co mám vařit?. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009, 127 s. ISBN PAPEŽOVÁ, Hana (ed.). Spektrum poruch příjmu potravy: interdisciplinární přístup. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010, 424 s. ISBN SVAČINA, Štěpán a kol. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN FRITZSCHEOVÁ, Doris. Intolerance laktózy. 1. Bratislava: Noxi, s.r.o., 2015, 128 s. ISBN