NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Advertisements

Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
JIŘÍ Z PODĚBRAD husitský král (1420 – 1471).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Český stát za vlády lucemburků
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Husitská revoluce konec.
DOBA HUSITSKÁ 1.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Pohusitská doba a doba poděbradská
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husité a husitské války
Významné osobnosti českých dějin II. 4. ročník
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
DOBA HUSITSKÁ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
České středověké dějiny – hra Riskuj
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.  POŘADOVÉ ČÍSLO: Š III/2/5 D  AUTOR: Mgr. Jan MICHŇÁK.
Husitské války Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o husitských válkách.
doba Jiřího z Poděbrad a vláda jagellonců
byly vojenské výpravy proti nevěřícím či kacířům. Vyhlašovala je
Od Karla IV. k husitským válkám
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HUSITSTVÍ.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
KŘÍŽOVKA H O L Ý Vůdcem radikálních husitů v bitvě u Lipan byl Prokop ……… P A L C Á T Symbolem husitského hejtmana byl …… B O M A R D Těžké obléhací dělo.
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Život Karla IV. Veronika Křibíková.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
Život po husitských válkách
DOBA HUSITSKÁ.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Digitální učební materiál
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
VY_32_INOVACE_19 Husitské války Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jan Hus, husitství.
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA: STŘEDOVĚK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky sedmých ročníků ZŠP, seznámí je s koncem husitských válek a s panováním krále Jiřího z Poděbrad.

BITVA U LIPAN, HUSITSKÝ KRÁL JIŘÍ Z PODĚBRAD

Husitské války začaly svrhnutím konšelů z novoměstské radnice v roce Trvaly 15 let. Po prohraných bitvách Zikmund a papež pochopili, že vojensky husity neporazí. Po smrti Jana Žižky se stal nejvyšším husitským velitelem PROKOP HOLÝ.

Po bitvě u Domažlic, kde opět zvítězili husité, se papežovi stoupenci snažili oslabit jednotu husitů. Nešetřili sliby ani penězi, získali tak na svou stranu šlechtu a měšťanstvo. Šlechta a měšťanstvo tvořilo panskou jednotu.

Bitva u Lipan roku 1434 video V roce 1434 se u Lipan odehrála rozhodující bitva husitských válek, která ukončila téměř 15 let bojů mezi husity a katolíky.

video Bojovala zde panská jednota proti zbytku husitů. Husité prohráli. Padl také hejtman Prokop Holý.

video Jiří z Poděbrad Po bitvě u Lipan potlačil spory mezi husity a katolíky Jiří z Poděbrad. Byl zvolen zemským správcem.

Po smrti Zikmunda Lucemburského se českým králem stal jeho vnuk Ladislav Pohrobek. ( narodil se po smrti svého otce) Zemřel však mladý na leukémii. Poté byl zvolen českým králem JIŘÍ Z PODĚBRAD.

Jan Lucemburský + EliškaPřemyslovna ↓ Karel IV. Blanka z Valois Anna Falcká Anna Svídnická Eliška Pomořanská ↓ ↓ ↘ Václav IV. Zikmund Jan Zhořelecký ↓ Alžběta ↓ Ladislav Pohrobek

Jiří z Poděbrad, husitský král, byl pohotový politik a výborný diplomat. Usiloval o založení spolku evropských panovníků a vytvoření rady bezpečnosti a míru.

Po smrti krále Jiřího z Poděbrad český sněm zvolil králem Vladislava Jagellonského. jagellonce/ vladislav-jagellonskyhttp:// jagellonce/ vladislav-jagellonsky/ video – Jagellonci na českém trůně

1.Husovo jméno 2.Jan – hejtman husitů 3.Husitská zbraň – ostnitá koule připevněná řetězem k násadě 4.Církevní označení člověka, který vystupuje proti církvi 5.Jeden ze synů císaře Karla IV. 6.Nejvyšší funkce v církvi 7.Houfnice je … 8.Název přijímání, jímž husité vyjadřovali, že všichni lidé jsou si před bohem rovni 9.Rynek je … 10.Husité si roku 1420 založili město … 11.Po Žižkovi se stal hejtmanem husitů … 12.Symbolem husitů je … 13.Odpuštění hříchů Českým králem byl zvolen …

1.Husovo jméno 2.Jan – hejtman husitů 3.Husitská zbraň – ostnitá koule připevněná řetězem k násadě 4.Církevní označení člověka, který vystupuje proti církvi 5.Jeden ze synů císaře Karla IV. 6.Nejvyšší funkce v církvi 7.Houfnice je … 8.Název přijímání, jímž husité vyjadřovali, že všichni lidé jsou si před bohem rovni 9.Rynek je … 10.Husité si roku 1420 založili město … 11.Po Žižkovi se stal hejtmanem husitů … 12.Symbolem husitů je … 13.Odpuštění hříchů Českým králem byl zvolen … JAN ŽIŽKA ŘEMDIH KACÍŘ ZIKMUND PAPEŽ DĚLO PODOBOJÍ NÁMĚSTÍ TÁBOR PROKOP KALICH ODPUSTEK

_Bitva_u_Lipan_roku_1434.jpg/800px-Josef_Mathauser_- _Bitva_u_Lipan_roku_1434.jpg Lipan.jpg/800px-Po_bitv%C4%9B_u_Lipan.jpg CQs19HI7vHPv5glx5ABKYgergHw