ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučená pestrost Regionální úkol Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajská hygienická stanice Libereckého kraje MUDr. Jana Pilnáčková Bc. Monika Němcová.
Advertisements

Školní stravování v základních a mateřských školách v městské části Praha 12.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
VEDENÍ NUTRIČNÍHO DEKURZU (dle FN Bohunice) LÉČEBNÁ VÝŽIVA – 3. ROČNÍK JANA STÁVKOVÁ ÚSTAV OCHRANY A PODPORY ZDRAVÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
SPOTŘEBA POTRAVIN aneb „JSME TO, CO JÍME „ Ing. Jitka Číhalová Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník - hotelnictví
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Doporučená pestrost Regionální úkol Odboru hygieny dětí a mladistvých
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Objem a povrch kvádru a krychle
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Regenerační přípravky I.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Diferencované stravování
Název projektu: Moderní škola
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
5-denní jídelníček.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zkušenosti s programem DNS v Lázeňské léčebně Mánes Karlovy Vary
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Sleduj informácie na obale potravín
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Energetická hodnota dětské výživy
Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Obvody a obsahy obrazců
Diferencované stravování
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Transkript prezentace:

ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček

ZÁKLADY SESTAVOVÁNÍ / HODNOCENÍ JÍDELNÍČKU LÉČEBNÁ VÝŽIVA – CVIČENÍ MGR. JANA STÁVKOVÁ

CO MUSÍ SPLŇOVAT SPRÁVNĚ SESTAVENÝ JÍDELNÍČEK?  Energetická a biologická hodnota stravy  Přiměřenost věku, pohlaví, pohybové aktivitě, zdravotnímu stavu  Při přípravě stravy upřednostňovat čerstvé suroviny a dle možností využívat sezónních a regionálních potravin. Co nejvíce omezit polotovary a dochucovací přípravky.  Pravidelnost  Pestrost  Přiměřenost „3P“  Různorodost pokrmů ve vztahu ke:  Konzistenci  Barevnosti  Chuti  Technologické úpravě  Sytosti a stravitelnosti pokrmů  Estetika aneb Jíme i očima  V některých případech cena jako kritérium

PRAVIDELNOST  Snídaně – 25 %  Svačina – 10 %  Oběd – %  Svačina – 10 %  Večeře – 25 %  2. večeře - 5 %  Zdroj obrázku: PaV  Dle výživových doporučení Společnosti pro výživu – „Je nutno dodržovat správný stravovací režim: jíst pravidelně - tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři % a dopolední a odpolední svačinu s maximálně energetickými % a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly.“  Platí i v léčebné výživě

PESTROST  Potravinová pyramida  Zdroj: Pyramida výživy pro děti (PaV)

PŘIMĚŘENOST  Potravinová pyramida  Energetická potřeba jedince - výpočet dle různých rovnic  např. Harris-Benedictova rovnice  Muži: BEE = 66,5 + 13,8W + 5,0H – 6,8A (výška v cm)  Ženy: BEE = 655,1 + 9,6W + 1,8H – 4,7A  % celkového denního výdeje  Mifflin-St. Jeor rovnice  Muži: REE = 10W + 6,25H – 5A + 5(výška v cm)  Ženy: REE = 10W + 6,25H – 5A - 161

PŘIMĚŘENOST  Muži ≥19 let (BMI 18,5 – 25 kg/m 2 )  EER = 662 – 9,53A + PA * (15,91W + 539,6H) výška v metrech  PA = 1 (sedentary)  PA = 1,11 (low active)  PA = 1,25 (active)  PA = 1,48 (very active)  Ženy ≥19 let (BMI 18,5 – 25 kg/m 2 )  EER = 354 – 6,91A + PA * (9,36W + 726H)  PA = 1 (sedentary)  PA = 1,12 (low active)  PA = 1,27 (active)  PA = 1,45 (very active)  Zdroj: Krause´s Food and the Nutrition Care Process, str. 27  GDA - Ženy 2000 kcal (8400 kJ), Muži 2500 kcal

ÚKOL – KOLIK MŮŽU SNÍST?  Vypočítejte dle uvedených rovnic a dopočítejte celkovou energetickou potřebu.  Vypočtené hodnoty srovnejte.

OPTIMÁLNÍ POMĚR ŽIVIN VE STRAVĚ redukce hmotnostitrojpoměr živin  Sacharidy55-60 %40-50 %1g S = 17 kJ = 4 kcal 4  Tukydo 30 %do 30 %1g T = 38 kJ = 9 kcal1  Bílkoviny15 %20-30 %1g B = 17 kJ = 4 kcal1

KONZISTENCE NEvhodnéVhodné Mleté maso a bramborová kaše

BAREVNOST NEvhodnéVhodné Dýňová polévka a svíčková omáčka

CHUŤ NEvhodnéVhodné Fádní pokrmy kombinovat s chuťově výraznějšími

TECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA NEvhodnéVhodné Využívat různé úpravy vaření, pečení, dušení, smažení dle nových technologií apod.

SYTOST A STRAVITELNOST POKRMŮ NEvhodnéVhodné Sytá polévka a sytý hlavní pokrm Nadýmavá polévka a nadýmavý hlavní pokrm

NA VŠECHNO ZMÍNĚNÉ PAMATUJME PŘI SESTAVOVÁNÍ JAKÉHOKOLIV JÍDELNÍČKU V PREVENCI I LÉČEBNÉ VÝŽIVĚ