SAZBA Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
Advertisements

Určování zeměpisné polohy
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 – úvod do programu Co se všechno naučíme???
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Corel DRAW Úloha 2 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
PAPÍRY Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_01.
Zoner Photo Studio – Editor I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
RŮZNOST KANCELÁŘSKÝCH BALÍKŮ je řada za sebou následujících snímků (slidů) předváděných na PREZENTACE monitoru počítače plátně prostřednictvím dataprojektoru.
Tabulátory (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Grafické principy Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_9B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Mgr. Petra Toboříková.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceSíťový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
 IDENTIFIKUJÍ PŘÍJEMCE ZÁSILKY – ADRESÁTA  IDENTIFIKUJÍ ODESÍLATELE – AUTORA DOKUMENTU, PÍSEMNOSTI.
HTML (I) (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Senzory pro EZS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Členění dokumentu Členění dokumentu na menší části Usnadňuje orientaci
Základy automatického řízení 1
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Počet čísel Počet hodnot
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Grafické programy - opakování
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Název projektu: Moderní škola
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Sazba matematického textu
Publicistický styl VY_32_INOVACE_CJL_3,4_72
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
Formátování dokumentu
Elektromagnetická slučitelnost
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Zásady kompozice stránky a dokumentu
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Smíšená sazba Se skládá z více stupňů a druhů písma
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Korporátní identita Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Corel PHOTO-PAINT Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
CorelDRAW Úloha 2 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
Transkript prezentace:

SAZBA Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97

Mezislovní mezera Vyplňování řádků Kerning Řádkový proklad Zarovnání textu Odstavce SAZBA Základní pojmy

Grafický návrh Sazba Předtisková příprava jsou pojmy, které tvoří jeden celek

SAZBA Některé zásady se budou lišit podle výběru tiskoviny: Kniha Leták Plakát Blahopřání Inzertní noviny

MEZISLOVNÍ MEZERA Mezera vložená do textu úhozem mezerníku má ve většině případů variabilní šířku Pravidla sazby často předepisují zúženou nebo pevnou mezeru DTP programy pracují standardně se základní mezerou, která je třetinou (čtverčíku) stupně písma. U dvanáctibodového písma je to tedy šířka 4 body. Bez znalostí a zkušeností buďte spokojeni se standardním nastavením

Nastavení mezislovních mezer ovlivní: Celkový vzhled Čitelnost Rozsah sazby Spojky i předložky Čtverčík Půlčtverčík Třetina čtverčíku Čtvrtina čtverčíku Nedělitelná mezera

Vyplňování řádků Změnou vzdáleností jednotlivých znaků (prostrkáním): Zlepšujeme čitelnost Ovlivňujeme velikost prostoru, který text zabere Měníme zabarvení vytištěného dokumentu Měníme počet znaků na danou délku řádku

PROSTRKÁVÁNÍ U souvislého textu by mělo být řízeno požadavkem čitelnosti Jednotné v sazbě celého díla Přímo závislé na typu použitého písma Nepoužíváme k vyznačování Bez prostrkání Velmi volné

VÝBĚROVÉ PROSTRKÁVÁNÍ KERNING vyrovnání párů problémových znaků — těch, které se jeví příliš daleko nebo příliš blízko k sobě (nejčastěji rn, VA, TA, Minusky většinou vypadají v menších stupních dobře, verzálky se vyrovnávají téměř vždy. InDesign používá licencovaný algoritmus německé písmolijny URW, který se nazývá optické vyrovnání a vyrovnává znaky na základě jejich grafického obrazu.

ŘÁDKOVÝ PROKLAD Tato veličina je u některých tiskovin dána normami a doporučeními Je další faktor ovlivňující poměr potištěné a nepotištěné plochy Má výrazný vliv na čitelnost Volí se ve vztahu ke stupni a kresbě písma a šířce vazby Bude stejně nastavený v celém díle Stupeň textového písma (9-12 bodů) se většinou sází s dvěma body řádkového prokladu

ZAROVNANÝ TEXT Zarovnaný text, tedy hladká sazba je vysazena z jednoho druhu, řezu a stupně písma Hladká sazba je základem pro všechny další druhy sazby Užívá se všude, kde klademe nároky na čtenářovu pozornost Úprava hladkého textu musí být jednotná v celém díle: počet sloupců na stránce a jejich šířka způsob zarovnání a odstavcová zarážka elektronické zúžení písma

NEZAROVNANÝ TEXT Smíšený text obsahuje písma jiných řezů, kterými jsou vyznačovány (zvýrazňovány) některé části textu K vyznačování používáme odlišné řezy, vždy zachováváme písmovou rodinu Zcela výjimečně vyznačujeme prostrkáním základního písma K vyznačování můžeme kombinovat: Kurzívu, polotučné, prostrkávání Kurzívu s prostrkáním Polotučné s prostrkáním Kurzívu s kapitálkami Kurzívu neprostrkáváme! Je špatně čitelná

Doporučené adresy: Použitá literatura: Vladimír Beran, Typografický manuál, Vydalo nakladatelství MANUÁL Náchod, Weyrova 12

Kontrolní otázky a úkoly Jaké vyznačovací způsoby můžeme kombinovat při požadavku víceúrovňového prostrkání? Kde se užívá zarovnaný text? Vyhotovte praktickou ukázku úpravy rukopisu s dvěma vyznačovacími řezy.