Projekt “VDK – Virtuální depozitní knihovna” Jiří Polišenský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CODEG 4 nástroj pro podporu OCR a tvorbu rozšířených metadat
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Nové trendy a možnosti v oblasti digitalizace Jiří Polišenský.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Evidence knihovního fondu dle vyhlášky MK ČR č. 88/2002 Sb. K provedení zákona č. 257/2001 Městská knihovna Rokycany Oddělení regionálních služeb Masarykovo.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Novostavba NK z hlediska provozu Bohdana Stoklasová ředitelka Novodobých fondů a služeb.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2010, Praha,
Představení projektu digitalizace: Ochranné reformátování periodika Sdělení zaměstnanců fy T. & A. Baťa Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
BIBLIOGRAFIE Česká národní bibliografie
Archivnictví a spisová služba
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Digitalizace historických knižních fondů ve správě NPÚ.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
, MU Brno Informační fond Organizace KF Prováděcí vyhláška č. 88/2002.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Budování virtuální depozitní knihovny Tomáš Foltýn.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Odbor doplňování a zpracování fondů
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Představení OSF Tomáš Foltýn Prezentace pro vedoucí pracovníky, Národní knihovna ČR, Klementinum,
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ing. Martina Dvořáková ředitelka odboru výzkumu a vývoje MK
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Výroba ochranných obalů/krabic v roce 2017 Petra Vávrová, Dana Hřebecká Odbor ochrany knihovních fondů Národní knihovna České republiky.
Akvizice a informační fond
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Projekt “VDK – Virtuální depozitní knihovna” Jiří Polišenský

Charakteristika projektu Správný název projektu je: Vytvoření kooperativního systému pro budování a správu novodobých konzervačních knižních sbírek v České republice a vývoj potřebných nástrojů – jedním z nich je Virtuální Depozitní Knihovna (VDK) Jedná se o projekt aplikovaného výzkumu v rámci programu NAKI Řešitelské instituce: NK ČR, MZK a VKOL

Motivace projektu Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015, kapitola 5 Koncepce trvalého uchování a zpřístupnění tradičních textových dokumentů – knihy, periodika, rukopisy, historické fondy, hudebniny Stav knižních sbírek konzervačních knihoven v ČR Neexistuje přehled o počtu dochovaných konzervačních exemplářů a nemáme informace o jejich stavu Nevíme, které publikace jsou dochovány unikátně, které jen v malém počtu kopií Konzervační knihovny nedisponují nástroji, které by usnadnily budování a správu novodobých konzervačních sbírek (metodiky, speciální aplikace a pod.) V současné době se vyřazuje velké množství dokumentů, které chybí v některé konzervační sbírce, nebo které jsou již kriticky poškozeny intenzivním využíváním, a které se již v příštích letech nebudou v nabídkových seznamech vyskytovat

Návaznosti projektu Realizace projektu se může opírat o nástroj PROKOP, který byl v r vyvinut v rámci dotačního programu MK ČR Veřejné informační služby knihoven, podprogram 3 Informační centra veřejných knihoven ICEKNI Projekt též navazuje na průzkum novodobých fondů, jehož metodika je vyvíjena v rámci institucionálního výzkumu NK ČR.

Etapy realizace projektu I. etapa 2012 – 2013 vývoj aplikace, návrh metodik II. etapa 2014 – 2015 optimalizace aplikace, ověření metodik

Výsledky (cíle) projektu Výsledky projektu V rámci realizace projektu budou dosaženy následující výsledky aplikovaného výzkumu: Poloprovoz kooperativního systému pro budování a správu konzervačních sbírek NK ČR, MZK a VKOL kodifikovaný uzavřením trojstranných smluv Software – aplikace zajišťující tři funkce: a) zjišťování unikátnosti dokumentů v konzervačních sbírkách, b) budování databáze virtuální depozitní knihovny, c) automatizovaný nabídkový a poptávkový systém Certifikovaná metodika pro průzkum novodobých fondů se zaměřením na ohrožené exempláře (last copy a last expression) Certifikovaná metodika pro stanovení počtu exemplářů garantujících pravděpodobné dochování dokumentu Certifikovaná metodika pro budování, uchovávání a správu konzervačních knižních sbírek včetně správy archivního konzervačního exempláře (Národní konzervační fond), která by měla zahrnovat i pravidla pro budování a správu tzv. dim archives Článek v odborném periodiku Vedlejším výsledkem je zpracování 300 tis. svazků bohemikálních dokumentů z Rezervního fondu NK ČR a darů knihoven

Současný stav řešení Byla vytvořena databázová aplikace pro podporu budování a správy konzervačních knihoven (VDK) Provádí se práce na příslušných metodikách (pro výpočet potřebných exemplářů, pro průzkum novodobých fondů a pro budování a správu konzervačních knihoven) Ve všech třech knihovnách běží průzkumy novodobých fondů ověřující vyvinuté pracovní postupy Zpracovávají se jednotky Rezervního fondu NK ČR, v současné době je zpracováno více než 70 tis. jednotek

Kooperativní systém pro budování a správu konzervačních sbírek Jádrem systému budou knihovny s plným povinným výtiskem (NK ČR, MZK a VKOL) Součástí systému budou další knihovny, které jsou příjemci regionálního nebo periodického povinného výtisku Součástí systému mohou být i knihovny spravující historické knižní sbírky, nebo sbírky s mimořádným významem

Kooperativní systém pro budování a správu konzervačních sbírek Systém budou tvořit příslušné knihovny a výkonný výbor a ÚKR v roli schvalovacího a kontrolního orgánu Kromě konzervačních knihoven (nositelů PV) budou součástí systému I knihovny jejichž sbírka, nebo její část, bude registrována v CES Další knihovny mohou být součástí systému pokud budou mít tuto činnost ve statutu a povedou evidenci unikátně dochovaných dokumentů, které budou mít status (archivních) konzervačních exemplářů Knihovny, které budou součástí systému, by měly mít lepší přístup k účelovým dotacím

Aplikace pro budování a správu konzervačních sbírek Aplikace bude mít tři základní funkce: Zjišťování unikátně dochovaných exemplářů Budování báze VDK Automatizovaný nabídkový a poptávkový systém

Metodika pro průzkum novodobých fondů Formulář evidující parametry fyzického stavu novodobých konzervačních exemplářů Databáze s výsledky průzkumu včetně fotodokumentace; databáze umožní plánovat hromadné konzervační zásahy (např. odkyselování, výrobu ochranných obalů) nebo ochranné reformátování

Metodika pro stanovení potřebného počtu exemplářů Předmětem metodiky je vytvoření matematického vzorce pro stanovení potřebného počtu exemplářů, garantujících pravděpodobné dochování dokumentu Vzorec bude zohledňovat přirozené stárnutí materiálu, ztráty dokumentů, krádeže, zničení dokumentů v důsledku havárií a živelních pohrom atd., příp. zda byly dokumenty reformátovány Použitím vzorce bychom měli získat doporučení kolik exemplářů by mělo být uchováváno v systému včetně VDK

Metodika pro budování, uchovávání a správu konzervačních knižních sbírek Metodika se bude týkat: Typů konzervačních sbírek (archivní KS, operativní KS, konzervační exemplář – mimo konzervační sbírku) Zdrojů a způsobu doplňování (PV, dary, doplňování z VDK, atd.) Podmínek pro uchovávání (klimatické podmínky, mobiliář, typy depozitářů, charakter území, atd.) Správy konzervačních sbírek (evidence, revize, výpůjční služby, MVS, reprografické služby, výstavy, reformátování, atd.)

Zpracování exemplářů RF Vedlejším produktem realizace projektu je zpracování exemplářů z RF NK ČR Zpracování zajišťuje 5 pracovníků přijatých na projekt Vytříděné dokumenty se převážejí do CDH, vyhledá se záznam a zpracují se údaje o jednotkách V RF se uchovává max. 5 exemplářů, ostatní se likvidují Průběžně se doplňují ztracené nebo chybějící exempláře V NKF a UKF, Po zpracování všech cca svazků, budou exempláře RF/VDK k dispozici pro doplnění ostatních konzervačních sbírek

Kontakt