Semenářství Semenářská terminologie. Odrůda – soubor jedinců stejného druhu vyznačující se určitými vlastnostmi, které se při reprodukci zachovávají Rozmnožovací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí (prezentace člena) Mgr.S.Sýkorová,CSc. VÚRV Praha, Oddělení šlechtitelských metod.
Advertisements

Pěstování trav na semeno
Setí a sázení. Agrotechnické požadavky pro setí a sázení •Při setí a sázení je třeba pravidelně rozmístit osivo a sadbu tak,aby byly pro všechna semena.
Rozmnožování rostlin.
Zařízení pro měření optimálního průběhu kompostovacího procesu
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
HRÁCH SETÝ (Pisum sativum).
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Jetel luční Trifolium pratense.
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Rostlinná produkce obsah přednášky
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Plevelnaté rostliny charakteristika
Zemědělský výzkum, spol. s r. o. (Statut výzkumné organizace, řeší výzkumné projekty NAZV, TA a MŠMT) Agrolab,
Magisterský studijní program FVL a FVHE
Rostlinná produkce a prostředí
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Magisterské studijní programy FVL a FVHE
Pícniny - rozdělení a využití
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Cukrovka III
Aplikace průtokové cytometrie ve šlechtění rostlin
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. (P5)
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Intenzivní pěstování máku setého
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Hlavní rostlinolékařské směry v oblasti pícninářství a výhledy do budoucna Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Zemědělský výzkum, spol. s.
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Pěstování trav na semeno
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kukuřice setá (Zea mays)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Jakost potravin.
Ochrana rostlin - složky
Praktikum z genetiky rostlin JS Genetické mapování mutace lycopodioformis Arabidopsis thaliana Genetické mapování genu odolnosti k padlí.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Selekční postupy ve šlechtění rostlin I. Selekce = výběr Charles Darwin ( ) Darwinova evoluční teorie počítá s výběrem a rozmnožováním lépe.
Jednovýběrový a párový t - test
Potravinářské zbožíznalství
Posklizňová úprava zrna
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Šlechtění rostlin pro zmírnění dopadů sucha
Vegetativní množení hrnkovek
Generativní množení hrnkovek
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
5. cvičení Tvorba variability křížením
6. cvičení Selekce.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Statistika a výpočetní technika
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

Semenářství Semenářská terminologie

Odrůda – soubor jedinců stejného druhu vyznačující se určitými vlastnostmi, které se při reprodukci zachovávají Rozmnožovací materiál – osivo a sadba, tj. semena určená k výsevu, hlízy, oddenky, cibule a jiné části rostlin sloužící k rozmnožování, včetně výpěstků získaných z buněčných a tkáňových kultur Udržovací šlechtění – šlechtitelský postup zachovávající vlastnosti odrůdy, kterým se zabezpečuje základní rozmnožovací materiál odrůdy Semenářská terminologie

je hodnota osiva vyplývající z genetických vlastností odrůdy, modifikovaná podmínkami prostředí a agrotechnikou při množení osiva. Jejím projevem je výnosový potenciál osiva. Biologická hodnota semen

Semenářská hodnota osiva jsou objektivně stanovené znaky k vyjádření jakosti osiva, např. čistota, klíčivost, HTS, vlhkost

Kategorie rozmnožovacího materiálu:

Uznávací řízení (ÚKZÚZ) Uznávání množitelských porostů - celkový stav porostu - čistota druhu - pravost a čistota odrůdy - zaplevelení porostu - zdravotní stav porostu - izolace porostu Uznávání ve vzorku - čistota - klíčivost - hmotnost tisíce semen (HTS) - vlhkost - zdravotní stav osiva

Schéma vzorkování osiva

Čistota - je procentický podíl hmotnosti čistých semen ku hmotnosti celého analyzovaného vzorku frakce: - čistá semena - semena jiných kulturních plodin a plevelů - neškodné nečistoty Hmotnost tisíce semen (HTS) - dvakrát 500 semen

Výpočet normy výsevu (výsevek v kg/ha) V (kg/ha) = HTS (g) x počet semen na 1 m 2 x 100 čistota (%) x klíčivost (%)

Klíčivost - je schopnost semene poskytnout v optimálních podmínkách za stanovenou dobu normálně vyvinuté klíčence Zkouška klíčivosti - % klíčivosti je průměr min. 3 opakování testu klíčivosti Substráty- filtrační papír - křemenný písek - zemina - cihlová drť Podmínky- teplota (většinou 20 o C) - voda (relativní vlhkost %) - vzduch (cirkulace vzduchu)

Zkoušení vlhkosti - sušení– do předem odvážených vysoušeček se odváží 10 g šrotu nebo celých semen. Suší se při 130 ºC (u většiny polních plodin) po dobu 90 minut. Po vysušení se vysoušečky nechají zchladnout v exikátoru a poté se zváží. - stanovení vlhkosti vlhkoměrem – provozní rychlá metoda, méně přesná Zdravotní stav osiva - zjištění chorob a škůdců osiva metody - makroskopický rozbor (okem, lupou – např. námel) - zjišťování živých škůdců (např. zrnokaz, roztoči) - zjišťování patogenních hub (mikroskopie, inkubace) - vegetační zkoušky (vypěstování rostlin chráněných proti infekci)

Moření osiva je vysoce účinný a efektivní způsob ošetření osiv rostlin proti patogenům - fungicidní - insekticidní Dle mořidla: - suchou cestou - mokrou cestou (Rotostat) - pomocí pěny Dle patogenu:

Zkoušení pravosti odrůd a druhů - mikroskopie (semena brukvovitých) - fluorescenční metoda (různá intenzita fluorescence při osvícení ultrafialovým světlem) - chemické metody (barevné změny po reakci s chemikáliemi) - elekroforéza (genetický popis bílkovinných genetických markerů, musí být vzorová elektoforetická spektra bílkovin jednotlivých odrůd) - křemíková lampa - cytologické metody (barvení a počítání chromozomů) - vegetační metody (jař x ozim, cukrovka x krmná řepa)

Speciální úpravy osiv jsou nadstandardní posklizňové úpravy, které zvýší kvalitu, výkonnost, klíčivost semen a následný růst rostlin Předkličování sadby Obalování osiva

Balení osiv a skladování  Způsob balení musí odpovídat biologickému charakteru rozmnožovacího materiálu a požadavku zemědělské prvovýroby na setí nebo sázení.  Každý obal musí být opatřen údaji, které umožní jasnou identifikaci jeho obsahu, dané legislativními předpisy  Skladování je dáno biologickým charakterem baleného materiálu.