Semenářství Semenářská terminologie
Odrůda – soubor jedinců stejného druhu vyznačující se určitými vlastnostmi, které se při reprodukci zachovávají Rozmnožovací materiál – osivo a sadba, tj. semena určená k výsevu, hlízy, oddenky, cibule a jiné části rostlin sloužící k rozmnožování, včetně výpěstků získaných z buněčných a tkáňových kultur Udržovací šlechtění – šlechtitelský postup zachovávající vlastnosti odrůdy, kterým se zabezpečuje základní rozmnožovací materiál odrůdy Semenářská terminologie
je hodnota osiva vyplývající z genetických vlastností odrůdy, modifikovaná podmínkami prostředí a agrotechnikou při množení osiva. Jejím projevem je výnosový potenciál osiva. Biologická hodnota semen
Semenářská hodnota osiva jsou objektivně stanovené znaky k vyjádření jakosti osiva, např. čistota, klíčivost, HTS, vlhkost
Kategorie rozmnožovacího materiálu:
Uznávací řízení (ÚKZÚZ) Uznávání množitelských porostů - celkový stav porostu - čistota druhu - pravost a čistota odrůdy - zaplevelení porostu - zdravotní stav porostu - izolace porostu Uznávání ve vzorku - čistota - klíčivost - hmotnost tisíce semen (HTS) - vlhkost - zdravotní stav osiva
Schéma vzorkování osiva
Čistota - je procentický podíl hmotnosti čistých semen ku hmotnosti celého analyzovaného vzorku frakce: - čistá semena - semena jiných kulturních plodin a plevelů - neškodné nečistoty Hmotnost tisíce semen (HTS) - dvakrát 500 semen
Výpočet normy výsevu (výsevek v kg/ha) V (kg/ha) = HTS (g) x počet semen na 1 m 2 x 100 čistota (%) x klíčivost (%)
Klíčivost - je schopnost semene poskytnout v optimálních podmínkách za stanovenou dobu normálně vyvinuté klíčence Zkouška klíčivosti - % klíčivosti je průměr min. 3 opakování testu klíčivosti Substráty- filtrační papír - křemenný písek - zemina - cihlová drť Podmínky- teplota (většinou 20 o C) - voda (relativní vlhkost %) - vzduch (cirkulace vzduchu)
Zkoušení vlhkosti - sušení– do předem odvážených vysoušeček se odváží 10 g šrotu nebo celých semen. Suší se při 130 ºC (u většiny polních plodin) po dobu 90 minut. Po vysušení se vysoušečky nechají zchladnout v exikátoru a poté se zváží. - stanovení vlhkosti vlhkoměrem – provozní rychlá metoda, méně přesná Zdravotní stav osiva - zjištění chorob a škůdců osiva metody - makroskopický rozbor (okem, lupou – např. námel) - zjišťování živých škůdců (např. zrnokaz, roztoči) - zjišťování patogenních hub (mikroskopie, inkubace) - vegetační zkoušky (vypěstování rostlin chráněných proti infekci)
Moření osiva je vysoce účinný a efektivní způsob ošetření osiv rostlin proti patogenům - fungicidní - insekticidní Dle mořidla: - suchou cestou - mokrou cestou (Rotostat) - pomocí pěny Dle patogenu:
Zkoušení pravosti odrůd a druhů - mikroskopie (semena brukvovitých) - fluorescenční metoda (různá intenzita fluorescence při osvícení ultrafialovým světlem) - chemické metody (barevné změny po reakci s chemikáliemi) - elekroforéza (genetický popis bílkovinných genetických markerů, musí být vzorová elektoforetická spektra bílkovin jednotlivých odrůd) - křemíková lampa - cytologické metody (barvení a počítání chromozomů) - vegetační metody (jař x ozim, cukrovka x krmná řepa)
Speciální úpravy osiv jsou nadstandardní posklizňové úpravy, které zvýší kvalitu, výkonnost, klíčivost semen a následný růst rostlin Předkličování sadby Obalování osiva
Balení osiv a skladování Způsob balení musí odpovídat biologickému charakteru rozmnožovacího materiálu a požadavku zemědělské prvovýroby na setí nebo sázení. Každý obal musí být opatřen údaji, které umožní jasnou identifikaci jeho obsahu, dané legislativními předpisy Skladování je dáno biologickým charakterem baleného materiálu.