ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF107 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMLeden.
Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
Test znalostí o kovech a nekovech
Titan.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_84.
Výroba kyseliny dusičné
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Alkalické kovy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
Zástupci prvků skupin RZ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Kovy alkalických zemin Jsou prvky 2. skupiny PSP Berillium, hořčík, vápník, stroncium, baryum, radium Be Mg Ca Sr Ba Ra Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý.
Zástupci prvků skupin RZ
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Alkalické kovy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLOUČENINY.
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK

OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují i s vodními parami ve vzduchu a kyslíkem →uchovávají se pod vrstvou petroleje jsou součástí mnoha důležitých sloučenin často se využívají v průmyslu pro výrobu důležitých látek (hnojiva, mýdlo, sklo…)

LITHIUM latinský název Lithium značka Li Vlastnosti: nízká hustota, plave na vodě i petroleji, z alkalických kovů je nejméně reaktivní, je měkký Obr. 1: zbarvení plamene sloučeniny lithia Obr. 2: lithium v petroleji

PRAKTICKÝ VÝZNAM LITHIA praktické využití: chladící médium v jaderných reaktorech, baterie, léky na zklidnění, hydroxid lithný se používá k pohlcování vydechovaného CO 2 v ponorkách a kosmických lodích Obr. 4: ponorka Obr. 3: kosmická loďObr. 5: baterie

SODÍK latinský název Natrium značka Na vlastnosti: plamen barví dožluta, nízká hustota, plave na vodě, velmi měkký, silně reaktivní s vodou i vodními parami reaguje velmi prudce Obr. 6: sodík v petroleji Obr. 7: plamen Na

PRAKTICKÝ VÝZNAM SODÍKU sodíkové výbojky v pouličním osvětlení (jasné intenzivní světlo) roztavený sodík odvádí přebytečné teplo v jaderných reaktorech sloučeniny sodíku se používají k výrobě mýdel, kypřícího prášku do pečiva atd. Obr. 8: sodíková výbojka Obr. 9: sodíková žárovka

DRASLÍK latinský název Kalium značka K vlastnosti: sloučeniny barví plamen dorůžova, je nejměkčí ze všech alkalických kovů, velmi reaktivní, uchovává se pod petrolejem, velmi nízká hustota (plave na vodě) Obr. 10: draslík Obr. 11: živec, nerost obsahující K Obr. 12: barva plamene sloučeniny draslíku

PRAKTICKÝ VÝZNAM DRASLÍKU praktické využití: čistý draslík se používá vzhledem k vysoké reaktivitě v minimální míře, sloučeniny se používají jako hnojiva, při výrobě mýdel atd. Obr. 13: draselné hnojivoObr. 14: mýdlo