Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI 19 - 24 NadváhaBMI 24 - 30 Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
Advertisements

Konference se zaměřením
OBEZITA.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
stravovací režim školáků
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Obezita Hejmalová Michaela.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Choroby střev.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Potraviny pro zvláštní výživu
Poruchy výživy starších nemocných
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Kožní změny ve stáří.
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Obezita a poruchy příjmu potravy
Monika Dušová Simona Tomková
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Racionální výživa Jitka Pokorná. . „Jíme proto, abychom žili“
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Poruchy příjmu potravy
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Jak stárnout úspěšněji
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Výživa v chirurgii.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
5-denní jídelníček.
Obezita.
Malnutrice.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Imunita,poruchy metabolizmu
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Výživa.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Obezita.

Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká obezita BMI nad 40

Obezita - chorobné zvýšení tělesné hmotnosti nadměrným hromaděním tělesného tuku.

Typy obezity Mužský typ Typ jablko Velké břicho, viscerální tuk Zvýšená rizika KVCh Ženský typ Typ hruška Mohutné hýždě a boky

Obvod pasu – riziko KVCh zvýšené riziko vysoké riziko Muži > 94cm > 102 cm Ženy > 80cm > 88 cm

Poměr pas/boky WHR Waist to Hip Ratio Ženy > 0,85 Muži > 1,00

Zdravotní rizika obezity akcelerace ATS, hypertense, CMP, IM diabetes mellitus, dna žlučové kameny, pankreatitida degenerativní onemocnění kloubů varixy, trombozy, kožní onemocnění dechové potíže ( Pickwickův syndrom) vyšší výskyt nádorů ( gynekol., GIT) poruchy plodnosti u žen vyšší výskyt deprese snížení společenského uplatnění

Příčiny obezity - primární obezita - genetika 70% + rodinné zvyklosti -nepoměr mezi přijatou a vydanou energií ( v záp. Evropě t.č. nestoupá kalorický příjem ale zřetelně klesá výdej) -sekundární obezita ( méně než 1%) - léky

Therapie obezity Omezení příjmu Zvýšení výdeje tělesným pohybem Výchova ke zdravému stravovacímu režimu - pozor na „ jo-jo“ Redukce na 4000 kJ ( popř. 2500kJ)

Therapie obezity Správný podíl živin Bílkoviny 1g /kg ideální hmotnosti Sacharidy alespoň 50 g/den Tuky – snížit maximálně Není zázračná dieta, pozor na pitný režim

Therapie obezity Instantní redukční diety – obsahují vlákninu,bílkoviny, minerály, vitaminy JENOM ! zcela nahradí porci jídla

Therapie obezity Anorektika -léky snižující chuť k jídlu ( Adipex, ….) -orlistat – Xenical, Alli - lék snižující vstřebávání tuků -projímavé čaje ( při obstipaci)

Therapie obezity Vložení bezoáru ( balonku) do žaludku -půl roku -podpoří zdravé stravovací návyky -žaludek je elastický -riziko komplikací při poškození bezoáru

Therapie obezity Chirurgická bandáž žaludku Kosmetické operace ( liposukce, plastika břišní stěny, prsou )

Podvýživa.

-nedostatečný přívod všech nebo některých složek potravy Stadia malnutrice - kachexie - marasmus

Klasifikace podvýživy 1.Marasmus ( marantický typ) ( proteino-kalorická, nestresová) 2.Kwashiokor ( proteinová, stresová) rychlý vznik při kritickém stavu ( úbytek až 250 g svalů/den)

Příčiny vzniku podvýživy 1.Nedostatečný přívod potravin 2.Poruchy trávení a vstřebávání 3.Metabolické poruchy 4.Zvýšené ztráty 5.Zvýšená potřeba

Nedostatečný přívod potravin nutriční závislost – chudoba genocida, válka, katastrofy nemožnost nakupovat nemožnost vařit závislost na krmení

Nedostatečný přívod potravin Nechutenství ( anorexie) až odpor k jídlu

Nedostatečný přívod potravin Poruchy žvýkání a polykání Obstrukce horní části GIT, zvracení Dietní omezení, alergie Odmítání jídla – demence Odmítání jídla – mentální anorexie (339) Odmítání jídla - protestní hladovky

Poruchy trávení a vstřebávání Malabsorbce St.p. resekcí žaludku St.p resekcích střeva – syndrom krátkého střeva

Metabolické poruchy Choroby jater, ledvin Diabetes mellitus

Zvýšené ztráty průjmy píštěle rány

Zvýšená potřeba Růst, gravidita, laktace horečka, infekce, trauma, operace, rekonvalescence Zvýšené metabolické nároky ( nadměrná fyzická námaha, hyperfunkce štítné žlázy …)

Důsledky podvýživy Oslabení imunitního systému – vyšší riziko infekčních komplikací Snížení fyzické a psychické výkonnosti ( potíže s odpojením UPV) Zpomalení hojení ran, dekubity Prodloužení rekonvalescence

Diagnosa podvýživy -pokles tělesné hmotnosti o 15% v 6 měs. -snížený kožní turgor, není podkožní tuk, chabé svaly, otoky DK, padání vlasů, ochlupení, koutky, krvácení dásní -snížení svalové síly -opoždění vývoje, zpomalení růstu u dětí

Diagnosa podvýživy Antropometrické metody Pokles svalové síly Laboratoř – pokles albuminu, transferinu a prealbuminu Anemie Hypolipidémie Deplece elektrolytů, metabol. acidosa

Terapie podvýživy Výpočet potřeby energie Výpočet potřeby bílkovin ( dusíková bilance) Bílkoviny 0,7 -1,2 g/kg/den ( až 2g) Sacharidy g/den Tuky max. 30% energie/den Ionty, stopové prvky, vitaminy

Therapie podvýživy Enterální vyživa -norm. kuchyňská strava -tekutá ( NGS) -farmaceutická ( sipping, NJS...) - polymerní, chem.definovaná, specifická Parenterální výživa - all-in-one, multi bottle system