FINANČNÍ GRAMOTNOST POŠTOVNÍ POUKÁZKY A JEJICH VYUŽITÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platit se dá i jinak než penězi
Advertisements

Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Způsoby placení a hospodaření domácnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Bankovní operace.
Příklady výměn Valuty Devizy Devizové účty blíže
Podmínky provozování směnárny
Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_127 Jméno autora:Ing. Yvona Špílová Třída/ročník:2. ročník M/02 Obchodní akademie Datum vytvoření:11/2012.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C3 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012.
Poštovní poukázky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PLATEBNÍ KARTY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ 2 VÝBĚRY HOTOVOSTI A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY.
HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Stupňová a oblouková míra (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ HOTOVOSTNÍ VKLADY.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Bezhotovostní peníze.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE
MĚNA A BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_730_Hotovostní platební styk AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Úvod do předmětu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_14_Hotovostní placení TEMA:Finanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_729_Platební styk I. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět práce Informační.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Rozdíly rastrové a vektorové grafiky (01). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Goniometrické rovnice (1) (17). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Funkce tangens (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
VY_62_INOVACE_ – Vedení účtů a platební styk Autor
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
ZÁKLADY OBCHODNÍ KORESPONDENCE
Moderní platební nástroje
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Vztahy mezi goniometrickými funkcemi
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
PŘÍPRAVA ZÁSILKY PRO INTERNETOVÝ OBCHOD
DRUHY PLATEB.
Transkript prezentace:

FINANČNÍ GRAMOTNOST POŠTOVNÍ POUKÁZKY A JEJICH VYUŽITÍ

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Ing. Jan Sláma Předmět:Finanční gramotnost

Obsah Náhled1 Úvod + výhody2 Nevýhody3 Platby do zahraničí - výhody4 Platby do zahraničí - nevýhody5 Poštovní poukázka A6 Poštovní poukázka A - ukázka7 Poštovní poukázka B8 Poštovní poukázka B - ukázka9 Poštovní poukázka C10

Obsah Poštovní poukázka C - ukázka11 Poštovní poukázka C – historická ukázka12 Poštovní poukázka D13 Poštovní poukázka Z/A, Z/C, zahraniční14 Daňová poštovní poukázka15 Daňová poštovní poukázka - ukázka16 Ceny poukázečného17 Složenky v politickém boji – ukázka a18 Složenky v politickém boji – ukázka b 19 Služby lze využít na každé poště20

Náhled POŠTOVNÍ POUKÁZKY 1

Úvod Poštovní poukázka = nástroj platebního styku pro převod peněžních částek Výhody: přijímají je všechny pošty převáděnou částku lze vplatit v hotovosti i bezhotovostně z účtu POŠTOVNÍ POUKÁZKY 2

Nevýhody: Jsou drahé Vyplňování je zdlouhavé Ve srovnání s elektronickým bankovnictvím je užívání nepohodlné POŠTOVNÍ POUKÁZKY 3

Platby do zahraničí - výhody Lze realizovat na všech poštách Výplata je možná v hotovosti i na účet Vplácí se v české měně, přepočet se provádí kurzem ČSOB valuty- prodej platným v den podání POŠTOVNÍ POUKÁZKY 4

Platby do zahraničí – nevýhody Cena Časově náročnější Omezený počet zemí (celkem 11, z toho 8 postsocialistických) Pro některé země relativně nízký limit POŠTOVNÍ POUKÁZKY 5

Členění poštovních poukázek Poštovní poukázka A typ hotovost – účet Určena k úhradě na bankovní účet Odesílatel vplácí částku v hotovosti Pokud má odesílatel účet u skupiny ČSOB lze odečíst částku z účtu (účet – účet) POŠTOVNÍ POUKÁZKY 6

Poštovní poukázka A – ukázka POŠTOVNÍ POUKÁZKY 7

Poštovní poukázka B typ účet – hotovost Určena k výplatě v hotovosti Odesílateli je částka odečtena z účtu Poště lze předat buď na podacím dokladu nebo elektronicky (flash disk, apod.) Částku vyplatí kterákoliv pošta POŠTOVNÍ POUKÁZKY 8

Poštovní poukázka B – ukázka POŠTOVNÍ POUKÁZKY 9

Poštovní poukázka C typ hotovost - hotovost Odesílatel vplatí částku v hotovosti Příjemce inkasuje v hotovosti Od vplacení do vyplacení může uplynout i více dnů POŠTOVNÍ POUKÁZKY 10

Poštovní poukázka C – ukázka POŠTOVNÍ POUKÁZKY 11

Poštovní poukázka C – historická ukázka POŠTOVNÍ POUKÁZKY 12

Poštovní poukázka D typ hotovost – hotovost Odesílatel vplatí částku v hotovosti Příjemce inkasuje v hotovosti Oproti poštovní poukázce C bude příjemci částka vyplacena následující pracovní den POŠTOVNÍ POUKÁZKY 13

Poštovní poukázka Z/A, Z/C (do zahraničí) Z/A – v ČR hotovost, v zahraničí účet Z/C – v ČR i v zahraničí hotovost Poukázečné u obou typů je shodné a začíná na částce 90,- Kč POŠTOVNÍ POUKÁZKY 14

Daňová poštovní poukázka V současné době se nepoužívají Sloužily jako další možnost úhrady daní, pro řadu plátců daní zjednodušovaly platby daní Jako jediné nepodléhaly poukázečnému POŠTOVNÍ POUKÁZKY 15

Daňová poštovní poukázka – ukázka POŠTOVNÍ POUKÁZKY 16

Ceny poukázečného (- 1 tis/1 – 5 tis/ tis) Poukázka A26,-/26,-/37,- Kč+ 6,- Kč Poukázka B26,-/26,-/36,- Kč+ 6,- Kč Poukázka C35,-/35,-/46,- Kč+ 11,- Kč Poukázka D88,-/99,-/121,- Kč+ 11,- Kč Pozn.: + je pak za každých započatých 10 tis. POŠTOVNÍ POUKÁZKY 17

Složenky v politickém boji – ukázka a POŠTOVNÍ POUKÁZKY 18

Složenky v politickém boji – ukázka b POŠTOVNÍ POUKÁZKY 19

Služby lze využít na každé poště POŠTOVNÍ POUKÁZKY 20

Navrátilová P., Finanční gramotnost, nakl. Computer Media s.r.o. 2013, ISBN (151-0) Použité zdroje

Použité zdroje - obrázky YcNDfioAibXsZG6bucmhmC_Yf4g YcNDfioAibXsZG6bucmhmC_Yf4g tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQalkaeZKiVRrEbTRKhCmKGvs3kQ3YtdoO5NBFfLrjzo5wTeFBk tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQalkaeZKiVRrEbTRKhCmKGvs3kQ3YtdoO5NBFfLrjzo5wTeFBk tTsm_jI6aTvbPW9AgUt73VJBJ0cL1eh_crIk_5w tTsm_jI6aTvbPW9AgUt73VJBJ0cL1eh_crIk_5w NIFyodKaOYl0HIQ NIFyodKaOYl0HIQ AUmJy7UyrgpY9