T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Teplo jako fyzikální veličina
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Digitální učební materiál
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo ZŠ Velké Březno.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
?? Ing. Jan Havel.
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
STR Mgr. Kamil Kučera.
TEPLO.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Vytápění Teplo.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.30 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: prosinec Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhVnitřní energie. Teplo Materiál slouží k výkladu základních znalostí o teple. V prezentaci jsou žáci seznámeni s pojmem vnitřní energie, její změna a teplo. Dále je uveden výpočet tepla a veličiny, na kterých teplo závisí, včetně vzorového výpočetu. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příklady. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Teplota Teplotu už dobře známe – dokážeš vysvětlit, co to je? Teplota je veličina, která popisuje stav tělesa  přímo úměrná rychlosti pohybu částic v tělese Stačí teplota pro popis tepelných dějů? [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Teplota Ohřeje se voda v bazéně stejně snadno jako voda na čaj? Na ohřev vody v bazéně musíme vynaložit mnohem větší množství energie [2][3]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vnitřní energie Všechny částice v tělesech se neustále neuspořádaně pohybují – všechna pohybující se tělesa mají energii Kinetická energie částic a energie vazeb mezi částicemi dohromady tvoří vnitřní energii tělesa Vnitřní energie se zvyšuje s rostoucí teplotou Při ohřívání tělesa svoji vnitřní energii zvyšují a při ochlazování vnitřní energii zmenšují Pevné látky: kapalné látky:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vnitřní energie Pro ohřev těles musíme vynaložit energii Zvýšení teploty znamená nárůst rychlosti pohybu částic  zvýšení vnitřní energie Energie vynaložená na ohřev = nárůst vnitřní energie Na ohřev různých těles o stejný teplotní rozdíl musíme vynaložit různé množství energie – vodu v bazénu ohřejeme o 1°C obtížněji než vodu ve sklenici Změnu vnitřní energie popíšeme novou veličinou  nazýváme jí TEPLO

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Teplo o Fyzikální veličina, vyjadřující změnu vnitřní energie při tepelné výměně o Množství energie které těleso přijme/odevzdá při ohřevu/ochlazení o Značka: Q o Jednotka:1 J (Joule) o Další jednotky1 kJ, 1 MJ, 1 GJ

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Na čem závisí teplo? o Teplo přijaté tělesem při tepelné výměně závisí na: Hmotnosti tělesa - m Rozdílu koncové a počáteční teploty - ∆t=t 2 – t 1 Druhu látky, ze které je těleso – c  každá látka jinak „ochotně“ přijímá/odevzdává teplo

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Měrná tepelná kapacita Měrná tepelná kapacita vyjadřuje množství tepla, které musíme dodat jednomu kilogramu látky, aby se ohřál o 1 °C

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Měrná tepelná kapacita Těleso s vysokou tepelnou kapacitou se pomaleji zahřívá a pomaleji chladne  dobře drží teplo Těleso s nízkou tepelnou kapacitou se rychleji zahřívá a rychleji chladne  špatně drží teplo

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet tepla

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet tepla

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování Co je to vnitřní energie tělesa a z jakých složek se skládá? Vysvětli co vyjadřuje fyzikální veličina teplo Na čem závisí teplo při tepelné výměně? Vysvětli co vyjadřuje konstanta měrná tepelná kapacita Urči teplo, které odevzdá plná vana vody (80 l), když se v ní voda ochladí z 42°C na 15 °C

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Teplo [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HOLBA, Pavel. Teplo [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu