Mobilní navigace v Linuxu m

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Systém Drupal a nejen školní weby
Webové rozhraní pro datové úložiště
Moderní pojetí velkoměřítkové mapy zájmového areálu
Vyhledávání informací na mapových serverech Ing. Zdeňka Javorková Základní škola Ostrava-Stará Bělá Určeno pro 6. ročník základní školy Vytvořeno v prosinci.
Realizace podpůrného mapového software pro autonomní robot Ondřej Švehla.
Mobilní aplikace TECH/NTK. -cílem poskytnout rychlý a jednoduchý mobilní přístup k základním službám pro typické zákazníky NTK -část aplikační a informační.
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
 Vyvíjen společností Samsung  Snaha konkurovat OS Android  Programováno v C++  Open source  Platforma používající jádro Linuxu / RTOS  Nad jádrem.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Informace – vyhledávání informací
„Firemní řešení avast! - rychle, efektivně, jinak“
Google Earth (Google Maps)
Vít PÁSZTO - Katedra geoinformatiky PřF UP Olomouc
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
TomTom GO 910„Nejinteligentnjší přenosný automobilový navigátor“ TomTom GO 910„Nejinteligentnější přenosný automobilový navigátor“
Přehled
Ing. František Hůlka lektor webináře pro ICT metodiky
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
WWW – hypertextový informační systém
Dokumentace informačního systému
Úvod mapy pro orientační běh cíle práce stav řešené problematiky očekávané výsledky výsledky ukázka aplikace budoucnost aplikace.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Redakční systém dopravní informace pro státní správu ISSS 4. dubna 2006.
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
Kartografie v ArcGIS.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Google Apps Martin Kotlík Brno, 12. květen 2015 Cloudová řešení 1.Cloudové řešení Apple 2.Cloudové řešení Microsoft 3.Cloudové řešení Google.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
OpenStreetMap Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
© KAM po Česku.  200 ks oboustranných materiálů (A3)  50 ks oboustranných materiálu (A4)  200 ks vizitek IC  2 samolepky s QR kódem  200 ks lístkových.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Školák.cz Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě. Autoři: Jiří Hon a Lukáš Helebrandt.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_238 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Cloud computing a ukládání dat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
SOFTWARE Operační systémy.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
„Firemní řešení avast! - rychle, efektivně, jinak“
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Uživatelská rozhraní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Geografické informační systémy
Instalace programů do Linuxu
Analýza využití GIT na ORP a OPOÚ v kraji Vysočina
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Mobilní navigace v Linuxu m

Stavební kameny geodata mapy POI hardware software

Geodata navigovat jde i bez mapy viz Columbus, SGTL vektorové mapy víceúčelové, stejná data pro vykreslení mapy i pro hledání cesty bitmapové mapy mapa je složená ze čtvercových dlaždic POI, výšková mapa a jiná metadata

Kde Geodata získat mapová data z Google Maps, mapy.cz, Bing Maps nebo Yahoo Maps globální pokrytí problematické vzhledem k licenčním podmínkám lokální vyhledávání, geocoding a hledání cesty např. od Google většinou použít lze hlavním zdroj geodat pro svobodné navigační systémy je projekt OpenStreetMap chybí svobodný zdroj leteckých/satelitních map

projekt OpenStreatMap otevřená databáze geografických informací vytvářená globální komunitou všechna data jsou dostupná pod svobodnou licencí je možné snadno odstranit chyby a udržovat mapu aktuální kvalita pokrytí se velmi různí nejlepé jsou zpravidla zmapovaná velká města a místa, kde bydlí někdo z přispěvatelů

pokrytí ČR je na použitelné úrovni Praha a Brno již dobře zmapovány zpravidla včetně budov a adresních bodů

zmapována je většina silnic 1-3 třídy a železnic obce jsou na mapě minimálně v podobě názvu

OpenStreatMap využití dat prakticky jediný zdroj svobodných vektorových dat je možné stáhnout tzv. extrakty pro jednotlivé země nově i včetně krajů ! k dispozici jsou také mapové dlaždice různé styly: pro cyklisty, turisty, piloty vrtulníků, … hledání cesty – online, offline body zájmu – online vyhledávače + balíky ke stažení

Hardware podpora Linuxu relativné málo zařízení s plnokrevným Linuxem problémy s chybějící (3D) akcelerací je vhodné, když má GPS i magentický kompas dostatečnou kapacita pro uložení mapových podkladů ideálně v řádu GB připojení k internetu pro využití online služeb

Hardware - příklady N900 chybějící kompas, slabší výdrž na baterie Neo FreeRunner - GTA02 na dnešní dobu pomalý s navigation boardem velice silný nástroj Neo FreeRunner – GTA04 čas ukáže :) Touch-, Smart-, Mini- Book Open Pandora

Software velké množství otevřeného navigačního softwaru modRana, CloudGPS, Mappero, GeePS,TangoGPS, FoxtrotGPS, Navit, AGTL, SGTL, Marble, Columbus, Cumulus, Monav, OMGPS, McNavi, Rana, OSM2GO, … aktivně vyvíjeno jen málo projektů některé programy jen pro konkrétní linuxovou platformu často zajímavé nápady, ale chybí základní funkcionalita

Cloud GPS

OSM2GO

modRana

flexibilní GPS navigační systém pro mobilní linuxová zařízení vznikla jako bakalářská práce forkem opuštěného projektu Rana pro Neo FreeRunner modRana je napsaná v Pythonu a používá GTK + Cairo projekt poprvé zveřejněn na OpenMobility 2010

co modRana umí ? zobrazit mapu a vycentrovat ji na aktuální pozici rotovat ji ve směru jízdy, posunutou škálovat ji a překrývat z více průhledných vrstev navigovat z bodu do bodu či z adresy na adresu v mnoha jazycích krok za krokem hlasem Stephena Hawkinga! (=espeak)

co modRana umí ? POI hledat na Internetu ukládat lokálně a hledat k nim cestu trasy v GPX odjinud nebo zaznamenat vlastní včetně výškového profilu který jde doplnit pomocí online služby

modRana je flexibilní módy pro jízdu na kole, autem, pěšky či vlakem každý může mít vlastní nastavení GUI témata modrá je dobrá, ne každému se musí líbit napořád nastavení v přehledné stromové struktuře umožňují pohodlně konfigurovat to, jak modRana funguje

modRana je efektivní skladuje mapové dílce v sqlite až 30x efektivnější než ukládání v souborech na FAT32 (1800 vs 60 MB) kreslí jen to, co je vidět když je sama vidět sdílí mapová data a POI

modRana ”jede” všude možně na z repozitářů na Neu v SHR a QtMoku nově na OpenPandoře na desktopových distribucích bez problémů i jinde, kde je Python + GTK

modRana má uživatele po celém světě s jedním uživatelem jsem řešil čtení rusky psaných místních jmen v Moskvě další uživatel používá modRanu při jízdě lodí u Nového Zélandu austrálský uživatel poslal patch opravující nefunkční lokální vyhledávání na jižní polokouli mnoho uživatelů používá modRana pro navigaci na dálnici, hlavně v USA někteří jezdí s modRanu na kole, nebo...

modRana na motorce !

modRana má (asi) hodně uživatelů nejvíce uživatelů: Maemo nelze zjistit přesná čísla modRana již x stažena z Maemo repozitářů zahrnuje upgrade, instalace, reinstalace,... denně stažení podle zvýšeného počtu stažení po vydání nové verze by se dá počet aktivních instalací odhadnout na 3 až 5 tisíc

Co je v plánu - blízký výhled podpora pro offline hledání cesty pomocí projektu Monav využití Clutteru pro GPU akceleraci větší plynulost a animace pouze nadstavba, modRana bude i nadále fungovat bez Clutteru konfigurovatelné widgety (konečně !) kreslení na mapu

Co je v plánu – střednědobý výhled podpora pro offline POI katalogy podpora více poskytovatelů online služeb podpora online spolupráce sílení polohy a posílání zpráv, skupinové plánování podpora více platforem recepty pro Open Embeaded průzkum dalších potenciálních platforem (WebOS, Android,...) hlasové ovládání – Pocket Sphinx

Co je v plánu - dál přesunutí profilu do ~/.modrana + migrace vylepšení dialogu pro hledání cesty podle adresy rozhraní pro geokódování nahrávání POI a tracklogů do OpenStreatMap lépe viditelná škála na mapě ukazování šipky/čáry k bodu rychloměr stopky pro závody

Co je v plánu – a dál více věci nastavitelných per-mode vytváření vlastních módů načítání modulů on-demand lepší podpora klávesových zkratek lokalizace lepší hlasový výstup – Mbrola ? kreslení mapy z vektorových dat

Co je v plánu... … je toho hodně :)

Konec ! Díky za pozornost ! :) Dotazy ?