NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJ _Divadlo Semafor Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Český jazyk a jazyková kultura –
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Český filmový muzikál (60. léta 20. století) -žáci si osvojí stručný.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.7 Mnohovýznamová slova Název sady: Český jazyk a literatura 3.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Konopová Název : VY_32_INOVACE_06_Zlatí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/ Třída: IX.A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
Tvorba prezentace Vložení snímku Vyberte si nejvhodnější typ snímku.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastDivadla v 70. letech 20. století Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahV 70. letech 20.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Jan Werich Monika Kupková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_06 Název Josef Kajetán Tyl Téma hodiny Josef.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Marek Eben NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
VY_32_INOVACE_428_SEMAFOR - B (opakování – 9. roč. ) Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.24_Kultura_a_umeni.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Česká hymna a její tvůrci
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Počátky slovesného umění
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Rosice, okres Chrudim
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Divadlo Semafor

Datum vytvoření projektu leden 2012 Ročník9. Popis prezentaceŽáci budou seznámeni s hlavními osobnostmi divadla Semafor.

Divadlo Semafor

Ji ř í Suchý Ji ř í Šlitr

Doplňte tato slova do svého zápisu: 1.Semafor 2.smrt 3.text appealy němá filmová groteska 9.buřinka 10.Jonáš a tingltangl 11.herec 12.slamáček 13.Kytice 14.Jitka Molavcová 15.Jiří Suchý 16.Josef Dvořák 17.Matuška 18.Gott 19.Ivan Vyskočil

Divadlo Semafor - zápis V roce začali a Jiří Suchý pořádat tzv. – pásma poezie, scének, minipovídek a písniček. O dva roky později se zakládá divadlo – což zn. …… SEdm MAlých FORem 1957 Ivan Vyskočil text appealy Semafor

Divadlo Semafor - zápis Navazovalo více na tradici šantánů, kabaretů a Významnou roli hráli v Semaforu písničky autorské dvojice a populární zpěváci (, Pilarová, a Hegerová). němých filmových grotesek

Divadlo Semafor Postupem času se Suchý se Šlitrem uplatnili nejen jako autoři, ale i jako – Suchý s bílým – jako nešika a snílek, Šlitr s černou jako natvrdlý pedant, který uzemňoval partnerovo nadšení. Tak tomu bylo i poprvé ve hře – volný sled scének, kabaretních a hudebních čísel. Dosáhla repríz a následovaly další úspěšné hry a filmy. Na konci let však soubor těžce zasáhla Jiřího Šlitra. herci slamáčkem buřinkou Jonáš a tingltangl smrt

Divadlo Semafor Semafor připravil v letech svou nejúspěšnější hru (1972), kterou na motivy balad napsal a v které vynikl Divadlo však bez Jiřího Šlitra ztrácelo své jedinečné postavení. Oživení znamenala Suchého spolupráce se zpěvačkou a klaunskou herečkou 70. Kytice Erbenových Jiří Suchý

Divadlo Semafor V roce 1957 začali Ivan Vyskočil a Jiří Suchý pořádat „text appealy“ – pásma poezie, scének, minipovídek a písniček. O dva roky později se zakládá divadlo Semafor – SEdm, MAlých FOrem. Navazovalo více na tradici šantánů, kabaretů a němých filmových grotesek. Významnou roli hráli v Semaforu písničky autorské dvojice Suchý – Šlitr a populární zpěváci (Matuška, Pilarová, Gott, Hegerová). Postupem času se Suchý se Šlitrem uplatnili nejen jako autoři, ale i jako originální interpreti a herci – Suchý s bílým slamáčkem – jako nešika a snílek, Šlitr s černou buřinkou jako natvrdlý pedant, který uzemňoval partnerovo nadšení. Tak tomu bylo i poprvé ve hře Jonáš a tingltangl (1962) – volný sled scének, kabaretních výjevů a hudebních čísel. Dosáhla 250ti repríz a následovaly další úspěšné hry a filmy. Na konci 60tých let však soubor těžce zasáhla smrt Jiřího Šlitra. Semafor připravil v 70tých letech svou nejúspěšnější hru Kytici (1972), kterou na motivy Erbenových balad napsal Jiří Suchý a v které vynikl Josef Dvořák. Divadlo však bez Jiřího Šlitra ztrácelo své jedinečné postavení. Oživení znamenala Suchého spolupráce se zpěvačkou a klaunskou herečkou Jitkou Molavcovou.

Divadlo Semafor Kdy vzniklo divadlo Semafor? Co jsou tzv. Text appealy? Vysvětlete název Semafor. Kdo tvořil hlavní dvojici tohoto divadla? Jaký byl mezi nimi rozdíl? Která hra patřila k jejich nejúspěšnějším? Co se zasáhlo toto divadlo? Jak souvisí Erbenova Kytice s tímto divadlem? Kdo v této hře hrál? S kým začal spolupracovat Jiří Suchý a proč?

Použité zdroje: ad.cz/pruvodce/praha/sporilov/herci/suchy.htm rijna-Frantisek-Kovarik-a-Jiri-Suchy.html &detail=1 sbirek/herectvi/josef-dvorak jpg.html hoste/akce-hlavni.aspx?id=2730