POMOC! Neslyším a nevejdu se do tabulky!. Hluchota je neviditelné postižení, proto je slyšícími lidmi obvykle podceňováno. Neslyšící lidé mají informační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace o sociálních dávkách u osob s RS
Advertisements

Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Handicapovaní lidé a média
Dávky a příspěvky pro rodiče dětí se ZP - změny od 01/12
Životní úroveň (II. část)
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Koncepce péče o staré občany
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Důchodové pojištění II.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. - Posílit integraci neslyšících do světa slyšících - Zlepšit dostupnost a kvalitu sociálních služeb pro neslyšící a.
Správa sociálního zabezpečení
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Právo sociálního zabezpečení
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Mgr. Elena Pospíšilová.  Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby.
Lékařská posudková služba očima neslyšících osob s kombinovaným postižením Mgr. Věra Strnadová Česká unie neslyšících.
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Dítě se sluchovým postižením
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Sociální dávky pro OZP. Sociální dávky Dávky ze systému sociálního zabezpečení, hl.: – Invalidní důchody – Příspěvek na péči – Příspěvky pro zdravotně.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Nejčastější právní problémy psychiatrických pacientů Mgr. et Mgr. Matěj Stříteský Férová nemocnice – Liga lidských práv - Brno.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tlumočník očima neslyšícího dítěte Lucie Břinková, Josefina Kalousová, Markéta Spilková.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Problematika tlumočení znakového jazyka Radka Horáková, podzim 2006.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Právo sociálního zabezpečení
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Co bude od zajišťovat Úřad práce České republiky
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Sociálně aktivizační služby
Inkontinence Jeden z nejčastějších zdravotních problémů
Transkript prezentace:

POMOC! Neslyším a nevejdu se do tabulky!

Hluchota je neviditelné postižení, proto je slyšícími lidmi obvykle podceňováno. Neslyšící lidé mají informační bariéry. Od narození neslyšící lidé mají i jiný jazyk, proto často nemohou informace získat čtením s porozuměním. Komunikační problémy – i pro ty, kteří znají český jazyk (sami mluví, ale lidem okolo sebe nerozumí).

Hluchota člověka neochrání před dalším postižením. Při posuzování kombinovaného postižení například pro průkaz ZTP/P je přihlíženo jen k „základnímu“ postižení, což je při 100% hluchotě postižení sluchové – neslyšící člověk s pohybovým postižením nedostane ZTP/P, ale pouze ZTP, i když v praxi potřebuje doprovod. Nejsou posouzeny důsledky souběhu dvou a více vážných postižení.

Ani ryba – ani rak Neslyším + nevidím? Neslyším + nechodím? Neslyším + jsem kardiak? Neslyším + jsem autista? Proč musím být posuzován pouze jako 100% neslyšící i při kombinovaném postižení?

Jsem jen 100 % neslyšící? Opravdu? Jsem červenobílý, jsem hluchoslepý. Mám silné brýle, jsem slabozraký. Sedím na vozíčku, jsem vozíčkář. Aha, znakuji, tedy jsem hlavně neslyšící!

Jsme nevidomí, nebo neslyšící, nebo tělesně postižení?

Na první pohled jsem zdravá! Skutečnost: neslyšící silně slabozraká tělesně postižená – chodí jen s oporou na krátkou vzdálenost. Přesto problém získat ZTP/P, a PnP druhého stupně. ZTP/P nedostane, ani když má invaliditu třetího stupně a venku potřebuje doprovod. ZTP/P nedostane, protože není úplně slepá, je však 100% neslyšící, a to je „hlavní“ postižení! Dostane tedy jen ZTP. Tělesné postižení se zde pro účely ZTP/P již nesčítá. Proč?

Další kazuistika: Starobní důchodkyně, polymorbidita, pohybově postižená, 3. stupeň příspěvku na péči, příspěvek na motorové vozidlo, parkovací průkaz, potřebuje venku doprovod. Ale 100 % neslyšící – proto nedostane ZTP/P, neboť dle aplikace současných předpisů z důvodu hluchoty prý nelze ZTP/P přiznat. S cizími lidmi venku se nedomluví – nemůže si neznámým lidem okolo sebe říci o pomoc. Ne každý, kdo má průkaz ZTP/P musí mít příspěvek na péči. Ale pokud má někdo 3. či 4. stupeň příspěvku na péči, měl by mít přiznán i průkaz ZTP/P!

Co z toho vyplývá? Jako neslyšící nemám nárok na žádný příspěvek na péči. Jsem většinou posuzovaný jen podle sluchové vady! Mám problém získat průkaz ZTP/P, i když jsem slabozraký a/nebo špatně chodím. Přitom se důsledky dvojího postižení násobí!

Sociální kompenzace u neslyšících NE – příspěvek na péči NE – PID (většina nemá) NE – průkazy ZTP/P (jen ZTP) Ano – příspěvek na mobilitu Nárok na tlumočníka pouze v kritických životních situacích, jinak ne! Kompenzační pomůcky : Velmi omezené v porovnání s jiným zdravotním postižením a v ceně řádově kolem ,- Kč a méně. Tak proč ne tlumočník všude?

Nárok na tlumočníka českého znakového jazyka pouze v kritických životních situacích, jinak ne! I každodenní komunikační frustrace je náročná životní situace!

Ten lék nemáme, dám vám něco jiného.. Běžné životní situace? svatba nakupování drahé elektroniky, lékárna kadeřník veterinář kulturní akce A všechny další situace, kde slyšící problém nemá. Proč ne právo na tlumočníka pro neslyšící všude?! ?

Co hradím a jak řeším, když nemám na tlumočení nárok, nebo jsem tlumočníka nesehnal ? Honorář tlumočníka v hodinové sazbě (nikde není uzákoněna) Jízdné tlumočníka Když na to nemám, tak sháním neprofesionály, rodinné příslušníky včetně dětí a kamarády. Tlumočník možná přijde zítra

Problémy v praxi Můžeš tlumočit, páníček taky nemluví! Aha, tam asi chcete vystřihnout kolečko! Den bez bariér? Jsem dítě, ne tlumočník!

Pracuji na půl úvazku Reakce posudkového lékaře: „V tom případě jste invalidní jen ve druhém stupni. Váš zdravotní stav odpovídá sice třetímu, ale když přestanete pracovat, tak vám PID vrátíme.“ (PID – 6700,- Kč + hrubý výdělek 4000,- Kč.)

Lékař, nebo byrokrat? A co Hippokratova přísaha?

Zamítnuto? Následuje odvolání a úřednické kolečko! První instance Krajská komise (souhlasí s posudkem) Vyšší odvolací orgán. Soud Soud nakonec většinou dopadne ve prospěch hluchoslepé osoby.

Co jsem udělal špatně? Jsem snad podvodník? Ponížení - nevím proč! Dlouhodobý stres. Obavy: dopadne to dobře? Ztráta času běháním po úřadech, komisích, soudu… Proč si to musím prožít?

Není to zbytečné? Vážení zákonodárci, kde zůstal zdravý selský rozum?

Vtípek od neslyšících Co si vezme do hrobu neslyšící ? Nevidomí bílou hůl a braillský řádek. Vozíčkář – invalidní vozík. Neslyšící – tlumočníka za kterého se musí zaplatit pohřebné.

Děkuji za pozornost Ota Pačesová Kontakt: Klub přátel červenobílé hole Cafourkova Praha 89 tel.: mobil: