Postižení mezi námi Název projektu: OP VK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Advertisements

PÉČE O ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Problémy menšinových skupin II
a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí
Koncepce péče o staré občany
Výchova mládeže s více vadami
Audiologická problematika senia
SOUSTAVA OPĚRNÁ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky.
Každému posilování předchází rozcvičení.
Nemoc Důležitá slova, fráze.
Handicapovaní lidé na trhu práce Michal Pavel, švec Zpracoval Lukáš Duben.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Přetrvává stejný postoj k dítěti
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Dítě se sluchovým postižením
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Základy speciální pedagogiky
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Z DRAVOTNÍ POSTIŽENÍ ? Odchylka ve zdravotním stavu člověka, která ho omezuje. Zákon č.108/2006 Sb. O sociálních službách Zákon č. 435/2004 Sb. O zaměstnanosti.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
VY_12_INOVACE_Rů_I_08 Obohacování slovní zásoby - zkracování Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_Fi_II_14 Název Evropa - regiony
DMO dětská mozková obrna
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sociální systém České republiky
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Pedie Co mají společné?.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
DMO (dětská mozková obrna)
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_Fi_II_06 Název Asie – opakování, soutěž
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Postižení mezi námi Název projektu: OP VK 1.4.72038519 VY_32_INOVACE_Luk_III_03 Postižení mezi námi Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Karolína Lukešová

Postižení mezi námi

Postižení mezi námi mezi postižené neboli handicapované patří lidé s nevyléčitelnou nemocí, s vrozenými vadami, lidé, kteří utrpěli těžký úraz nebo trpí následky vážných nemocí většinou se tito lidé necítí nemocní, jen mají určité omezení, oslabení (handicap) – z toho vzniklo pojmenování handicapovaní handicap je vrozený nebo získaný

Postižení mezi námi 13. prosince 2006 přijala Organizace spojených národů - OSN Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením, což je první mezinárodní dohoda o lidských právech přijatá v 21. století, jež chrání práva asi 650 milionů zdravotně postižených lidí. Úmluva stanovuje, co je diskriminace na základě zdravotního postižení. Říká, jaké mají být úpravy budov, zejména veřejných institucí, veřejných prostranství či dopravních prostředků. Práva zdravotně postižených uznává i Listina základních práv EU – říká, že postižení mají právo na opatření, která zajistí jejich nezávislost, začlenění do společnosti

Tělesné postižení postižení pohybového aparátu (svaly, klouby, kosti) jako tělesně handicapovaná osoba je vnímána osoba, která má zjevný fyzický handicap, tzn. že handicap nejde přehlédnout Tělesně postižení jsou rozděleni do tříd: I. třída – vadné držení těla – vzniká v dětství II. třída – chybějící části končetin (v těhotenství nedorostli kosti), vady páteře, onemocnění svalstva, stavy po úrazech, dětská mozková obrna III. třída – akutně nemocní jedinci

Zraková postižení Kategorie zrakového postižení: střední slabozrakost silná slabozrakost těžce slabý zrak praktická nevidomost úplná nevidomost Braillovo písmo Pomůcky: Slepecká hůl, vodící pes, indikátor hladiny

Sluchová postižení Dělí se podle sluchových ztrát Ztráta: 15-35dB – problém v náročných situacích 35-65dB – potřebuje hlasitou řeč, špatně rozumí slovům, vizuální pomůcky 65-95dB – bez pomůcek je porozumění mluvené řeči téměř nemožné, narušený rozvoj řeči Více než 95dB – nutné pomůcky, není mluvená řeč Pomůcky – sluchadla, kochleární implantát Znaková řeč, odezírání

Anotace Datum vytvoření: 20.11. 2011 Předmět: Výchova ke zdraví Ročník: osmý Anotace: Po ověření prezentace získají žáci vědomosti o druzích postižení.