Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Lidská komunikace.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Mezi lidské vztahy a komunikace
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Neverbální komunikace
OSOBNOST.
Jana Bischofová Milan Hrdlička
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Rozdíly mezi osobnostmi
DVĚ EXTRÉMNÍ KONCEPCE SOCIALIZACE
KUNSTOVÁ Interakce v sociálním styku. Interakce Je vzájemné ovlivňování. Interakce probíhá prostřednictvím všech předchozích prvků sociálního styku. Ovlivňování.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do učiva občanské výchovy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Psychologie II Sociální psychologie
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_PSYM22160ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_20_INOVACE_SVF20360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
VY_32_INOVACE_PSYM24160ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Model transkulturní péče
Socializace Občanský a společenskovědní základ
Šárka Hučíková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
KOMUNIKACE.
Sociální psychologie SZ7BK_SOPS SZ7BK_SOPS So :35--20:10 So :40--18:20 So :35--20:10.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_10_ Test,komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Socializace Kejřová.
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Sociální psychologie.
Pedagogika a psychologie
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Prvky edukačního procesu
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÁ PODMÍNĚNOST
Transkript prezentace:

Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace

zkoumá, jak člověk myslí, cítí a jedná mezi ostatními lidmi osvojení si kulturních norem Co je to sociální psychologie? Jak probíhá socializace? zvnitřnění a pochopení důležitosti norem osvojení sociálních norem – scénáře naučeného chování ve společnosti Co je to sociální role? očekávané chování, které člověk musí vykonávat

Co to je společenské prostředí? je skupina totožných nebo podobných společenských postavení a společenských rolí Osobnost je člověk jako člen společnosti charakterizovaný z hlediska společenského významu a společenské činnosti. Osobnost je člověk jako společenská bytost, která plní určitou společenskou roli a zaujímá určitou společenskou pozici. Zopakujme si:

Jsme-li součástí nějakého společenství, musíme komunikovat, říká se tomu sociální komunikace sociální komunikace. Pamatujte: Není možné nekomunikovat, není možné se nějak nechovat. Jak dělíme sociální komunikaci? verbální komunikace (verbum = slovo) neverbální komunikace – gesta, mimika, pohled očí, postoj těla, … interpersonální komunikace meziosobní (dialog), verbální (40%), neverbální (60%) PAMATUJTE: komunikace je umění.

Jak probíhá socializace osobnosti? orientace v oblasti a složitém systému společenských hodnot záměrné (cílené, výchovné) – např. výchova v rodině a poté ve škole Socializace probíhá mezi lidským jedincem, ostatními lidmi, společenskými skupinami a společností jako celkem v rámci společenských a mezilidských vztahů. Osoby, skupiny a instituce na sebe působí a ovlivňují se vzájemně. Co je to socializace osobnosti? bezděčné působení osob a skupin si osvojujeme spontánně a jako důsledek můžeme spontánně změnit i naše návyky, zkušenosti, názory, předsudky, zvyklosti, společenské normy atp.