Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jištění kvality technologických procesů
Advertisements

Fakulta chemické technologie
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Optimalizace modelováním procesu
Projektové řízení Modul č.1.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF205 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMLeden.
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
Studijní program Stavební inženýrství
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Michal Škop Softwarové zabezpečení průmyslového experimentu (DOE)
Výpočty z rovnic I. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické.
Předmět studia chemie, historie
RNDr. Zdenek Kubíček Nemocnice Třinec
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Reakce arenů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 14
Ing. Iva Dudková  Fakulta chemické technologie  Fakulta technologie ochrany prostředí  Fakulta potravinářské a biochemické technologie.
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
Aromatické uhlovodíky
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
Palivové články - - teoretické základy a praktická realizace
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Chemie a její obory.
Vybrané metody analýzy
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Institut environmentálního inženýrství 546
Technologické procesy ve strojírenství - úvod
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Simultánní reakce – následné reakce. Použitím substituce c B ≡ u.v dostáváme pro c B = f(t) výslednou funkci:
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PROJEVY ŽIVOTA.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
031122GKANALYTICS ANALYTIKA zdroj informací KACÍŘSTVÍ či PARADIGMA ? Jiří ŠEVČÍK.
Několik námětů a otázek k zamyšlení a výběru
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Bc. Miroslava Wilczková
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Chemie materiálů pro automobilový průmysl Chemie a technologie materiálů doc. Ing. Pavel Novák, Ph.D., prof. Ing. Aleš Helebrant, CSc.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
Jištění kvality technologických procesů
Výpočty z chemických rovnic
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
C7900 Lehká biotechnologie
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Analýza marketingového mixu ve vybraném podniku
Názvosloví hydroxyderivátů a sulfanylderivátů
Modelování procesů úpravy a těžby surovin
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Základy chemických technologií
„Green analytical chemistry“
Využití ejektoru k záchytu jemného dýmu
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech? Chemický technolog: Jak mám všechny chemické a fyzikální procesy probíhající v aparátech správně řídit, zajistit opravu aparátu nebo jeho částí, nebo navrhnout vylepšení stávajícího procesu? Pro rozlišení pojmů si položme otázky tak, jak to dělá chemik, chemický inženýr a chemický technolog:

Obor: Chemie a chemické technologie Fyzikální a chemické vlastnosti látek Reaktivita látek a mechanismus reakcí Syntéza nových látek nebo nalezení alternativních syntéz známých látek Práce chemika – potřebné znalosti a poslání Příklad znalostí: nitrace benzenu jako elektrofilní substituce

Obor: Chemie a chemické technologie Fyzikální a chemické vlastnosti látek Modelování – fyzikální a matematické modely Vývoj procesu (zvětšování měřítka) – návrh aparátů a optimalizace jejich chodu Práce chemického inženýra – potřebné znalosti a poslání Příklad: návrh nitrace benzenu a separace produktu (nežádoucí tvorba dinitrobenzenu a nekontrolované růst teploty) Výběr reaktorů a separátorů z hlediska maximalizace výtěžku produktu a bezpečnosti pro předepsané množství. Porozumění fyzikálně chemickým pochodům v reaktorech a separačních zařízeních

Obor: Chemie a chemické technologie Do jisté míry vše předchozí. Vývoj trhu a cen surovin a produktů – ekonomika je důležitá při vývoji procesu. Optimalizace procesu – změny dodavatelů surovin, tlak na redukci provozních nákladů. Organizační schopnosti – zabezpečení oprav, plánování odstávek (výměna katalyzátoru v reaktoru, uvolnění úsad v separátorech, aj.) Práce chemického technologa – potřebné znalosti a poslání

Obor: Chemie a chemické technologie Obecná a anorganická chemie Organická chemie Matematika Fyzika Fyzikální chemie Chemické inženýrství Analytická chemie Profilové předměty bakalářského oboru:

Obor: Chemie a chemické technologie Navrhování procesů Optimalizace procesů Vývoj a testování katalyzátorů Matematické modelování Vývoj laboratorních aparátů – fyzikální modely procesů Zapojení studentů do výzkumu: