ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Rostlinná produkce obsah přednášky
Zemědělství ČR.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Zemědělství České republiky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Socioekonomická geografie
Společenské a hospodářské prostředí
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Demografie je věda, která se zabývá:
Název Zemědělství – obecný úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Zemědělství.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ten dělá to a ten zas tohle
Krajina a životní prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
Zemědělství.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Zemědělství – živočišná výroba
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ekosystémy přírodní a umělé
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zemědělství Odvětví primárního sektoru, zajišťuje výživu obyvatelstva a produkuje základní suroviny pro průmysl.
PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Obraz působení člověka
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi nimi.
Hospodářství.
Světové hospodářství Vývoj společnosti: Agrární (zemědělská) – industriální (průmyslová – vědecko-technická revoluce) – postindustriální (informační –
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a krajina – moderní krajina
Socio-ekonomické faktory v zemědělství
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Periferie světa, nebo sídlo budoucí velmoci?
Socio-ekonomické faktory v zemědělství
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Demografie je věda, která se zabývá:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Jaký je význam zemědělství? výživa obyvatelstva krmivo pro dobytek suroviny pro průmysl (textilní, kožedělný, farmaceutický, chemický)

ROZMÍSTĚNÍ ZEMĚDĚLSKÉ VÝROBY Přírodní faktory: –půda –zemědělský půdní fond –půdní druhy –půdní typy –georeliéf –nadmořská výška –svažitost (eroze; terasy pro pěstování rýže) –podnebí –teplota –srážky –světlo

Socioekonomické faktory: –vlastnictví půdy –trh (spotřeba) vnitřní: příměstské intenzivní x extenzivní v periferiích zahraniční: cla, kvóty –pracovní síly - v minulosti a v oblastech s naturální výrobou –doprava umožnila výrobní koncentraci i prostorový rozptyl –technologická vyspělost

SVĚTOVÁ ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA

Jaké je zemědělství ve vyspělých zemích? mechanizace chemizace nízký podíl pracujících (3 - 5%) vysoká intenzita, produktivita, vznik agrokomplexu - ten v sobě zahrnuje zemědělskou prvovýrobu (rolnictví + chov hospodářských zvířat), průmyslová odvětví a služby zásobující zemědělství či zpracovávající jeho produkci ekologické zemědělství (biopotraviny) Jaké je zemědělství ve vyspělých zemích?

vysoká zaměstnanost ( % ekonomicky aktivního obyvatelstva) vysoká vlastní spotřeba až nedostatek potravin v důsledku vysokého přirozeného přírůstku a zastaralých systémů hospodaření převažuje rostlinná výroba s odlišnou strukturou pěstovaných rostlin, živočišná výroba schází (zvíře spotřebuje více krmiv, než člověk). nesprávným způsobem zvětšování zemědělské produkce je rozšiřování plochy zemědělské půdy kácením a vypalováním lesů, rozoráváním stepí, zavlažováním polopouští což vede k rozsáhlým ekologickým katastrofám. Jaké je zemědělství chudých zemí?

dělení: 1)Tradiční –žďárové hospodaření 2) Moderní –plantážní

Zelená revoluce v 60. a 70. letech 20. století nové druhy plodin umělé zavlažování aplikace moderní techniky a chemie Čína, Indie, Indonésie, Thajsko, Pákistán

mechanizace a automatizace chemizace (herbicidy, hnojiva) meliorace = opatření vedoucí ke zlepšení nepříznivých přírodních podmínek a ke zvýšení úrodnosti: a) vodohospodářská - odvodňování a zavodňování b) zemědělská - rekultivace c) lesnická - úprava lesa, aby zabránil erozi šlechtitelství a plemenářství hydroponie - pěstování plodin v živném roztoku místo půdy (v zelinářství a zahradnictví) biotechnologie - buněčné a genové inženýrství ovlivňování dědičných vlastností) Současné tendence zemědělské výroby:

žďárové: v prvobytně pospolné společnosti, ale i dnes; vypalování pralesů úhorové tzv. trojpolní: za feudalismu; úhor = pozemek ponechaný ladem, využití jako pastvina střídavé: za kapitalismu; zavedení nových plodin (brambory, fazole, jetel (obohacuje půdu o dusík); rozvoj živočišné výroby Způsoby hospodaření:

Klasifikace zemědělské výroby: rostlinná a živočišná intenzivní a extenzivní; extenzivní = málo investuji a mám malou úrodu, když chci zvýšit úrodu zvětším pole