Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Možnosti Propojování ECVET a NSK Mezinárodní seminář projektu POspolu
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.
•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
Národní soustava kvalifikací
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Podpora provázanosti NSK s počátečním vzděláváním a posilování její systémové úlohy a úplnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
ZÁVĚREČNÁ JEDNÁNÍ SEKTOROVÝCH RAD 1. čtvrtletí 2015.
Implementace EQAVET v ČR
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
NSK – vazby na evropské procesy
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Podpora procesů uznávání
Transkript prezentace:

Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Zpracovat standardizované popisy Zpracovat standardizované popisy kvalifikací do úrovně ISCED 3C CÍLE Navrhnout Národní soustavu kvalifikací - Jako společný systémový rámec pro počáteční i další vzdělávání a pro uznávání výsledků učení - Jako veřejně přístupný registr všech úplných a dílčích kvalifikací potvrzovaných, rozlišovaných a uznávaných na území ČR Dodavatel: Trexima s.r.o. Zlín Řešitel: Národní ústav odborného vzdělávání

DÍLČÍ KVALIFIKACE Ú PLN É KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE Způsobilost vykonávat určité povolání; zpravidla odpovídá určitému oboru vzdělání. Zedník Krejčí Automechanik Prodavač Chemický inženýr Způsobilost vykonávat určitou pracovní činnost nebo více pracovních činností, které dávají možnost pracovního uplatnění. Omítkář Zhotovitel zateplovacích systémů Mechanik pneuservisu Kloboučnický plsťař Vazač a aranžér květin Someliér Základní jednotky Národní soustavy kvalifikací

Kvalifikační standard stanoví, co je třeba pro získání příslušné kvalifikace umět Soubor požadovaných kompetencí (způsobilostí) Hodnoticí standard stanoví, jak se ověří, jak se ověří požadavky kvalifikačního standardu Soubor kritérií a způsobů ověřování jednotlivých kompetencí (způsobilostí) Standardy dílčích kvalifikací budou závaznými normami pro ověřování a uznávání dílčích kvalifikací Standardy úplných kvalifikací budou východiskem pro tvorbu rámcových vzdělávacích programů, budou nástrojem přenosu požadavků trhu práce do oborů vzdělání

Návrh pojetí a struktury NSK Tvorba kvalifikačních standardů Tvorba hodnoticích standardů Tvorba vzdělávacích modulů Přenos kreditů Informační systém Aktivity v projektu Organizace a řízení Zahájení projektu Ukončení projektu

Koncepční a metodické výstupyRealizační výstupy VÝSTUPY - PLÁN

Návrh pojetí a struktury NSK Metodika tvorby kvalifikačních standardů Metodika tvorby hodnoticích standardů Metodika tvorby vzdělávacích modulů Studie k problematice přenosu kreditů Návrh systému hodnocení odborných způsobilostí Koncepční a metodické výstupyRealizační výstupy VÝSTUPY - PLÁN

Návrh pojetí a struktury NSK Metodika tvorby kvalifikačních standardů Metodika tvorby hodnoticích standardů Metodika tvorby vzdělávacích modulů Studie k problematice přenosu kreditů Návrh systému hodnocení odborných způsobilostí Koncepční a metodické výstupyRealizační výstupy Kvalifikační standardy pro obory vzdělání s informací, zda je pro trh práce žádoucí konstruovat na jeho základě dílčí kvalifikace a s informací o tom, jaké tyto dílčí kvalifikace budou 40 hodnotících standardů pro kategorii H 20 hodnotících standardů pro kategorii E Informační systém NSK Vzdělávací moduly pro vybraný vzorek dílčích kvalifikací 2 Národní konference k NSK VÝSTUPY - PLÁN

Návrh pojetí a struktury NSK Metodika tvorby kvalifikačních standardů Metodika tvorby hodnoticích standardů Metodika tvorby vzdělávacích modulů Návrh systému hodnocení odborných způsobilostí Koncepční a metodické výstupyRealizační výstupy Kvalifikační standardy pro obory vzdělání s informací, zda je pro trh práce žádoucí konstruovat na jeho základě dílčí kvalifikace a s informací o tom, jaké tyto dílčí kvalifikace budou 40 hodnotících standardů pro kategorii H 20 hodnotících standardů pro kategorii H Informační systém NSK Vzdělávací moduly pro vybraný vzorek dílčích kvalifikací 2 Národní konference k NSK Návrh pojetí a struktury a procesů NSK+zahraničí,EQF Metodika tvorby kvalifikačních standardů +verze pro DK Metodika tvorby hodnoticích standardů+verze pro DK Metodika tvorby vzdělávacích modulů (UNIV) Návrh systému hodnocení odborných způsobilostí Kvalifikační standardy pro 92 ÚK a 320 DK Hodnoticí standardy pro 90 ÚK a 310 DK Procedury: Sektorové rady – vazba na projekt MPSV Zatím projednaly a schválily 27 ÚK a 160 DK Autorizující orgány schválily 60 DK MŠMT schválilo 57 DK udělené prvé autorizace Informační systém NSK již plní veřejnou funkci 2 Národní konference k NSK +úvodní konference porad.týmů školy+soc.partneři) 27 vzdělávacích modulů směřujících k 10 dílčím kvalifikacím VÝSTUPY - STAV Studie k problematice přenosu kreditů Studie k problematice přenosu kreditů vazba na ECVET

Kontext projektu Spolupráce s reprezentanty zaměstnavatelů sektorové rady Spolupráce s autorizujícími orgány (zatím hlavně MPO, MZe, MMR) budování systému uznávání kvalifikací Spolupráce s řešiteli dalších souvisejících projektů UNIV, Kvalita, Národní soustava povolání Mezinárodní dimenze Národní soustavy kvalifikací EQF, ECVET

Děkuji Vám za pozornost Ing. Jiří Strádal, manažer projektu NSK,