Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Advertisements

Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Chov skotu.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
„EU peníze středním školám“
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_243_ Rozvaha a zdroje krytí, rozdělení účtů Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_548_ Výroba cukru Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_432_Kmitání a vlnění Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_453_Vlastnosti plynů Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_577_ Bourání masa Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Hodnocení jakosti mouky:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Suroviny pro cukráře I. ročník
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vejce Vejce – pouze slepičí
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: stav na trhu, hodnocení mléka, složky mléka, fyzikální a chemické složení Klíčová slova: mléko, mlezivo, tuk, cukr, bílkoviny Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

Výkup a zpeněžování mléka ČSN Syrové kravské mléko pro mlékárenské ošetření a zpracování Vyhláška č.287/99 Sb. o veterinárních požadavcích na živočišné produkty

Situace v produkci mléka v ČR  počet dojnic klesá  ks  ks  ks  výroba sýrů se snižuje a zároveň se zvyšuje dovoz sýrů ze zahraničí cca 40 %  výkupní cena za mléko je nestabilní a často nízká – nyní 8,00 Kč/l  Ø dojivost na krávu se v ČR  mléčná plemena9 000 l  kombinovaná plemena7 000 l

Hodnocení smyslové  barva: bílá, příp. lehce nažloutlá  konzistence a vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot  chuť a vůně: čistě mléčná bez jiných příchutí a pachů  mléko má tendence přejímat pachy okolí

Jednotlivé složky mléka  voda 87,5 % čím méně, tím lépe  tuk 3,9 % tvořen kapénky o vel. 3 mikrometry  bílkoviny 3,5 %  KASEIN - bílkovina s Ca, sráží se v kyselém prostředí  ALBUMIN - sráží se při 72 o C – škraloup  GLOBULÍN - imunitní protilátky  cukr 4,7 % disacharid (laktoza= glu+gala)  miner. látky 0,9 % - hlavně Ca, P, K, Cl  vitamíny odvislé od potravy a prostředí

Složení mléka kravské ovčí kozí  voda87,480,686,9  tuk 3,9 7,5 4,0  bílkoviny 3,512,2 3,8  cukr 4,7 4,9 4,5  minerál. látky 0,7 0,9 2,8  potřeba litrů na 1 kg sýra10,0 5,010,0

Hodnocení fyzikální a chemické  obsah tuku nejméně 3,3 %  obsah bílkovin nejméně 2,8 %  (pro účely zpeněžování je základ 3,2 %)  bod mrznutí ≤ -0,515 ºC  kyselost 6,2 – 7,8 ºSH  teplota mléka  musí být zchlazeno do 150 min. po nadojení  uchovává se při 3 – 5 ºC

Základní požadavky na mléko Mléko nesmí pocházet od dojnic  nemocných, léčených léky, které mají ochrannou lhůtu (po aplikaci léčiv)  dojících méně než 2 l denně  krmených nevhodnými krmivy, které negativně ovlivní složení mléka a obsahují cizorodé látky  jež jsou v ochranném opatření při výskytu nákazy  do 5 dnů po otelení  po otelení produkují mlezivo, které se nehodí pro lidskou výživu