Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Optické vlastnosti oka
Advertisements

Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Optické vlastnosti oka
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ A JEHO VADY Benešová Andrea Koudelková Petra Zezulová Andrea Hanousková Katka.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
OČNÍ VADY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název:VY_32_INOVACE_ICT_6A_8B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:6. Tematický okruh,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Preget, Matějka a Grulich. - vnímání okolí tímto druhem oka je výrazně odlišné, než je tomu u lidí - výhodou složených očí je schopnost vnímat velký zorný.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
F YZIKA Optické vlastnosti oka Vypracoval: Lukáš Karlík.
Oko Barbora Davidová Tereza Broušková Ha An Nguyen Kateřina Onderková.
Tistarna ingoustová a laserová
Čočky I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Rozložení náboje na vodiči
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
Oko, brána do duše, nebo do světa?
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Z očí do očí.
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oko a vidění Mirek Kubera.
ZRAK ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_17_28_Zrak.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Centrální nervová soustava (CNS)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Oko, vady TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Barva světla, šíření světla a stín
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 2.část)
Z očí do očí Fyzikální Část.
Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lidské oko Název : VY_32_inovace_17 Fyzika - lidské oko
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ / /21
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Informatika – Grafika.
Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Způsoby uložení grafické informace
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Světelné jevy -shrnutí
Co je kognitivní psychologie?
Optika – vady oka a jejich odstranění.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
F-Pn-P065-Zorny_uhel_a_lupa
Člověk a technika – OPTICKÉ PŘÍSTROJE
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Zobrazování optickými soustavami
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Oční vady

Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost

Jak vznikají? A)Vrozené – jsou dědičné, potomek má genetický předpoklad, že vada vznikne. Pokud se včas zachytí některé se dají vyléčit B)Získané – nejsou dědičné a vznikají opotřebením zraku, často špatnou péčí o zrak, mnohdy i úrazem …

Oční vady I malá oční vada, může být problém, pokud se neléčí. S velmi velkou pravděpodobností se zhorší.

Oční vady - krátkozrakost Oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají už před sítnicí a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Takto postižený člověk vidí rozmazaně vzdálené předměty. Napravuje se brýlemi s čočkou rozptylkou.

Oční vady - krátkozrakost

Oční vady - dalekozrakost Oční vada, jejímž projevem je špatná viditelnost postiženého na blízko umístěné předměty. Paprsky světla usměrněné čočkou se sbíhají až za sítnicí a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Napravuje se brýlemi se čočkou spojkou.

Oční vady - dalekozrakost

Nemoc oka, kdy se čočka zakalí a člověk vidí, jako by se díval přes špinavé sklo. Nemoc se dnes léčí nahrazením zkalené lidské čočky tenkou umělou čočkou. Příčinou může být stárnutí, dědičnost nebo prodělaná infekce. Oční vady – šedý zákal

Glaukom (zelený zákal) je porucha zraku, jehož podstatou je poškození očního nervu. Člověk postižený zeleným zákalem vidí trubicově a může i zcela oslepnout. Při léčbě této nemoci se využívá laser ová operace. Oční vady – zelený zákal

Projevuje se okolo 45. roku věku. Je to přirozený důsledek stárnutí organizmu. Oko není schopno zaostřit na čtení (Prodlužuje se čtecí vzdálenost). Vše to dáno změnami pružnosti čočky, která se již nedokáže vyklenout jako dříve. Napravuje se pomocí brýlí na čtení, lze operovat pomocí laseru. Oční vady - vetchozrakost

Oční vady - šilhání Šilhání je porucha okohybných svalů, kdy oči nehledí rovnoběžně a jedno se odchyluje od běžného směru.

Astigmatismus - tato porucha je dána nepravidelným zakřivením rohovky. Příčinou může být úraz, pooperační, nebo je vrozený. Pozorovaný předmět se nezobrazuje ostře, např. čtverec je vnímán jako obdélník nebo kosodélník. Další oční vady Tupozrakost - není vada dioptrická, ale poruchou zrakového centra mozku. Nejčastěji dochází k tupozrakosti proto, že na jednom oku má dítě (a později dospělý) nepoznanou dioptrickou vadu. Mozek při vytváření obrazu přijme informaci z lepšího oka, informace ze slabšího oka je blokovaná.

Barvoslepost je dědičná porucha barevného vidění lidského oka. Málokdy se vyskytuje barvoslepost na všechny barvy (černobílé vidění). Nejčastějším případem je neschopnost rozlišit červenou, zelenou nebo modrou barvu. Další oční vady Barvoslepost na červenou barvuBarvoslepost na zelenou barvu Barvoslepost na modrou barvu Barvoslepost úplná Normální vidění

Šeroslepost se projevuje zhoršeným viděním za šera. Je to porucha funkce sítnicových tyčinek. Příčiny mohou být dědičné nebo i například nedostatek vitamínu A. Často v kombinaci se šedým zákalem Při šerosleposti příznivě působí borůvky na zlepšení zraku. Další oční vady

Zdroje informací Demos.cz [online] [cit ]. Demos. Dostupné z WWW:. Moje oči [online] [cit ]. Moje oči. Dostupné z WWW: < Zdraví [online] [cit ]. Ženy. Dostupné z WWW:. Obrázky chirurgie.info.staticcps.atweb.cz/contentimgs/w300h196/ jpg